Skocz do zawartości

Komputer za ok. 6000 do biura ( CAD, wizualizacje )

Recommended Posts

• Witam
  •  
  • Zastosowanie komputera praca w programach CAD, wizualizacje
  • Maksymalna kwota : ok 6000
  • Których części potrzebuję : komplet
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : nie
  • Rozdzielczość mojego monitora i model: brak
  • Specjalne wymagania : BRAK
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : brak
  • Własna propozycja zestawu : proponowano mi coś takiego
  • Procesor:  AMD FX-8320, X8. socket AM3+. 64bit, 3,5Ghz - 737zł
  • Płyta główna: Asus M5A97 R2.0, 970, Dual DDR3-1866, SATA 3, - 430zł
  • RAM: 2x Kingston 8GB 1600MHz DDR3 CL11 DIMM - 620zł
  • Dysk: WD Black 1TB 7200RPM 64MB cache, SATA/600 - 385zł
  • Karta graficzna: ZOTAC GeForce GTX 760 2Gb DDR 5, 256Bit - 1070zł
  • Dysk SSD: ADATA SSD SP920 128GB 560/180MBs - 300zł
  • Nagrywarka 80zł
  • Mysz: Logitech M525 -  155zł
  • Klawiatura: Logitech - 130zł
  • Monitor 2x Philips LED 23.8" 244E5QHAD/00 - 1340zł
  • System: Windows 7
  • Obudowa: ZALMAN Z3 b/z - 180zł
  • Zasilacz: AEROCOOL VP PRO-700 BOX - 300zł
  • Inne: Monitor musi taki być ponieważ mam wszystkie takie w biurze, reszta do akceptacji. 

Prosiłbym o doradzenie czy taki sprzęt jest ok, czy może lepiej coś innego. Jeśli coś innego to poproszę o wycenę. 

Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

Ktoś pomoże ? Do poniedziałku muszę zamówić kompa...

Jaki CAD? Praca wielowątkowa czy nie? DirectX, czy OpenGL?

Sprawdzisz to w dokumentacji oprogramowania lub specyfikacji dotyczącej hardware dostępnej zapewne na stronie producenta softu.

Podejrzewam, że Intel będzie lepszym rozwiązaniem.

Edytowane przez lokko-1

Coś w ten deseń powinno Ciebie zadowolić :

CPU : i7 4790K

Mobo: MSi Z97 G43

RAM : 16GB ddr3 (2*8GB)

GPU: gtx 960 2GB

SSD Crucial MX200 250GB

HDD 1TB Seagate DM003

Nagrywarka DVD

PSU CM G550M

Obudowa Zalman Z3

razem 4284zł (esc.pl)

2x LCD - 1340zł

klawka + mysz - 300zł

win7 pro - 200zł (allegro)

W sumie lekko ponad 6000zł się zakręci.

Mocniejszy procek, GPU na Maxwellu, szybszy i stabilniejszy dysk SSD od Cruciala. Otwartka furtka na OC procesora jeśli zajdzie taka potrzeba (4790K na "starcie" jest już wysoko taktowany - 4GHz, dlatego warto go wybrać nawet w przypadku gdy OC nie będzie robione w ogóle).

1. Sprawdź czy soft obsłuży Ci wszystkie rdzenie/wątki tego procesora. Jeśli nie, to lepszym rozwiązaniem będzie i5 4690K.

2. Sprawdź jak duże zasoby GPU wykorzystuje Twój AutoCAD, bo być może nie potrzebujesz takiej mocnej karty.

3. Sprawdź nad jakimi dużymi projektami pracujesz, bo być może na razie wystarczy Ci tylko 2x4GB RAM.

4. 200 zł za legalny Win 7? Podejrzanie niska cena.

Edytowane przez lokko-1
2. Sprawdź jak duże zasoby GPU wykorzystuje Twój AutoCAD, bo być może nie potrzebujesz takiej mocnej karty.

Do pracy z autodeskiem zalecana jest karta z serii Quadro / FirePRO ... tu niema  mowy o tym że układ jest za słaby - tutaj chodzi o to że dedykowane GPU pochłonie większą część budżetu. W miejsce Quadro jest zwykła gamingowa karta. Schodzić niżej ?

4. 200 zł za legalny Win 7? Podejrzanie niska cena.

??? od ponad 2 lat w takiej cenie kupuje win7 pro 64bit ... chyba w troszkę innych światach żyjemy :D  ... 

Na przyszłość - pod CADy i takie tam zawsze  i7, a szczególnie jak jest mowa o wizualkach. 

I w sumie najważniejsze - autor szuka najwydajniejszego rozwiązania, które pewnie ma pracować kilka lat. Oszczędności na najważniejszych podzespołach nie są zalecane, a szczególnie na CPU.

Zmusiłeś mnie do tego, żeby wyręczyć autora tematu.

http://knowledge.autodesk.com/support/autocad/troubleshooting/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/System-requirements-for-AutoCAD-2015.html

Cytuję:

Display Card: Windows display adapter capable of 1024x768 with True Color capabilities. DirectX® 9 or DirectX 11 compliant card recommended but not required.

http://knowledge.autodesk.com/support/autocad/troubleshooting/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/Support-for-multi-core-processors-with-AutoCAD.html

Cytuję:

Issue:

You are using a computer with a multi-core processor, and you have noticed that the acad.exe process does not use 100% of your available CPU resources. You want to know if AutoCAD supports multi-core processors.

Solution:

AutoCAD only supports multi-core technology in a couple of very specific areas of the product, including:

• 2D regeneration
  • MentalRay rendering

In order to fully benefit from multi-core processors, you need to use multi-threaded software and AutoCAD is predominatley a single-threaded application.

Ponadto:

http://www.ceneo.pl/Systemy_operacyjne;0112-0;017P0-1191483P3-1255147.htm

Do autora tematu:

Twój software NIE wykorzysta możliwości kart serii Quadro/FirePRO.

Twój software wykorzysta możliwości procesora i7 POD WARUNKIEM, że regenerowanie projektów zajmuje więcej niż chwilę i jest to dla Ciebie frustrujące lub do renderingów wykorzystujesz MentalRay.

Zakup Windows 7 PRO za 200 zł będzie jak najbardziej legalny, ale jego użytkowanie już niekoniecznie - warto przed zakupem sprawdzić czy taki Windows spełnia wszystkie warunki licencyjne, a przynajmniej czy jego użytkowanie będzie zgodne z prawem UE..

do @stelek

Też kiedyś myślałem, że i7/Xeon i Quadro/FirePRO jest jedyną opcją do pracy z CAD. Cóż, okazało się, że człowiek całe życie się uczy.

Wydaje mi się, że tutaj jest co nie co wyjaśnione dlaczego tak się dzieje.

Edytowane przez lokko-1

Twój software NIE wykorzysta możliwości kart serii Quadro/FirePRO.

bardzo ciekawe musze powiedzieć  ;) Ciekaw jestem kto wykorzystuje te dedykowane karty i po jaki grzyb sterowniki pod to.

http://media.bestofmicro.com/U/3/484491/gallery/AutoCAD-3D_w_600.png

Twój software wykorzysta możliwości procesora i7 POD WARUNKIEM, że regenerowanie projektów zajmuje więcej niż chwilę i jest to dla Ciebie frustrujące lub do renderingów wykorzystujesz MentalRay.
Skąd wiesz co wykorzysta jego soft i co to za soft - autor nic nie wspomniał na jakim silniku renderuje, nawet z CAD się nie określił, więc przestań gdybać. 

Też kiedyś myślałem, że i7/Xeon i Quadro/FirePRO jest jedyną opcją do pracy z CAD. Cóż, okazało się, że człowiek całe życie się uczy.
To nie jest jedyna opcja, to jest jedyna SŁUSZNA opcja, zalecana przez samego producenta, do tego wspierana w formie dedykowanych driverów. 

Do tego cały czas zapominasz że to pod CAD i wizualki, a nie samo projektowanie. 

Zakup Windows 7 PRO za 200 zł będzie jak najbardziej legalny, ale jego użytkowanie już niekoniecznie
Sprawdź coś zanim napiszesz - OK? 

Wydaje mi się, że tutaj jest co nie co wyjaśnione dlaczego tak się dzieje.
Mowa o projektowaniu samym, bez wizualizacji.

Zmusiłeś mnie do tego, żeby wyręczyć autora tematu.
Super - fajnie udawać mądrego w materii o której sie niema zielonego pojęcia? Google używać każdy potrafi (no może prawie każdy), ale coś więcej, moze jakiś zestaw, propozycja GPU, a może zapytasz o jaki soft chodzi chociaż ...

Wyluzuj sobie i daruj, bo nie wiem co tu chcesz udowodnić. Mi znowu szkoda czasu na przekomarzanie się z amatorami (sorry ale nie sadzę żebyś miał jakiekolwiek pojęcie, doświadczenie w tym temacie) więc na co i po co to wszystko ? 

bardzo ciekawe musze powiedzieć ;) Ciekaw jestem kto wykorzystuje te dedykowane karty i po jaki grzyb sterowniki pod to.

Ja nie wiem kto, podejrzewam, że "inni", których podzieliłbym na kilka grup:

a) świadomi użytkownicy zdający sobie sprawę, że ich soft wykorzysta możliwości kart profesjonalnych,

b) świadomi użytkownicy, którym marketing producentów kart wmówił, że wykorzystają możliwości tych kart, a w rzeczywistości softy sobie z tym nie radzą (do tej grupy jeszcze niedawno się zaliczałem),

c) użytkownicy, którzy nie wiedzą co to karta graficzna.

Skąd wiesz co wykorzysta jego soft i co to za soft - autor nic nie wspomniał na jakim silniku renderuje, nawet z CAD się nie określił, więc przestań gdybać.

AutoCad , praca w 2D, wizualizacje , nakładanie kolorów.

Super - fajnie udawać mądrego w materii o której sie niema zielonego pojęcia? Google używać każdy potrafi (no może prawie każdy), ale coś więcej, moze jakiś zestaw, propozycja GPU, a może zapytasz o jaki soft chodzi chociaż ... Wyluzuj sobie i daruj, bo nie wiem co tu chcesz udowodnić. Mi znowu szkoda czasu na przekomarzanie się z amatorami (sorry ale nie sadzę żebyś miał jakiekolwiek pojęcie, doświadczenie w tym temacie) więc na co i po co to wszystko ?

Jestem zawodowym konstruktorem dłużej niż Ci się wydaje. Hardware zacząłem się interesować dawno temu, ale niestety przez obowiązki zawodowe "wyleciałem" z obiegu dotyczącego sprzętu i nie jestem na czasie. Przekonałem się natomiast, że marketing jest w stanie wcisnąć wszystko, a ja staram się tylko przestrzec przed lekkomyślnym wydawaniem pieniędzy (nawet jeśli to są pieniądze szefa) na komponenty nie dające większej wartości dodanej. Z racji tego, że jeszcze do niedawna byłem "wyznawcą" Quadro i po części FirePRO, to tylko taki sprzęt mógłbym polecić bo co nie co o nim wiem. Na kartach "gamingowych" w ogóle się nie znam, więc z uczciwości żadnej nie polecę.

Od konkretnych komponentów do polecania są inni użytkownicy tego forum, jak widzę m.in. Ty. Ja jedynie staram się nakreślić na co należny zwrócić uwagę dobierając podzespoły. Myślę, że gdyby w Twoim tonie wypowiedzi było więcej retoryki, a mniej odgrażania się, to autor tematu miałby z naszych wypowiedzi większy pożytek.

Edytowane przez lokko-1
Od konkretnych komponentów do polecania są inni użytkownicy tego forum, jak widzę m.in. Ty. Ja jedynie staram się nakreślić na co należny zwrócić uwagę dobierając podzespoły. Myślę, że gdyby w Twoim tonie wypowiedzi było więcej retoryki, a mniej odgrażania się, to autor tematu miałby z naszych wypowiedzi większy pożytek.

Indeed ;)

A ja chcę przestrzec przed cięciami, bo za dwa, czy tam 3-4 lata niesądze że szef będzie chętny do wymiany komputera na nowy, dlatego brać co najlepsze i liczyć na to że starczy na trochę. 

taram się tylko przestrzec przed lekkomyślnym wydawaniem pieniędzy (nawet jeśli to są pieniądze szefa) na komponenty nie dające większej wartości dodanej.

Jak by tak patrzeć to lapi z i3 na pokładzie za 1500zł będzie strzałem w 10 - do modelowania jak znalazł, ale co z resztą ? Co z renderami ? Co z multi taskingiem ? Tutaj już mocny rdzeń/ wątek raczej nie wystarczą dlatego i7 4790K, w miejsce i5 bez HT i dużo słabszymi zegarami.