yukki 121 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Cześć. Wreszcie mogłem w coś pograć. Na pierwszy rzut poszedł nfs shift 2 -tutaj gra działa ok. żadnych spadek poniżej 60kl/s. Ale przyszedł czas na wspomiane metro 2033 - jako że wreszcie mam jakiś porządny sprzęt, ustawiłem wszystko co możliwe na max i dodatkowo w opcjach nvidii włączyłem synchronizację pionową, bo miałem problemy z obrazem (1 część ekranu nie nadążała za 2). No i jest, po prostu ch*****. Chodzę sobię po stacji, jest 60 klatek. Szybko się odwrócę, to nagle spada do 30 (tak przynajmniej pokazuje fraps, ale pewnie jest jeszcze mniej). Tak samo podczas walki. Np. strzelam, i cały czas jest 60 klatek - następnie przez chwilę poniżej 30 i znowu wraca do 60. Szczególnie w scenach z dymem albo oświetleniem padanym na mnie (np. reflektor) - automatyczny spadek i po chwili znowu powrót do normy. Nie tego oczekiwałem po karcie za 1600zł. Dodatkowo co mnie bardzo wkurza to to, że przed każdym włączeniem jakiejś gry muszę wejść w 3 programy i ręcznie poprzestawiać ustawienia - zarządzania energią komputera, nvidia inspektor i sam konfigurator nvidii, żeby przestawić opcje energii i wydajności na maks, ale to poboczny problem. Można się w ogóle odnieść do tylko tej gry? Jutro będę miał battlefielda 3, więc tam coś też mogę sprawdzić, ale czy to normalne, żeby były takie skoki na jednej z mocniejszych kart w grze z 2010 roku? A, zapomniałem - podczas gry gra korzysta tylko z ponad 100mb ramu (tego normalnego). Może to jest powodem? Edytowane 22 Czerwca 2015 przez yukki Cytuj Link to post Share on other sites
FightMaker 76 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Takie zalety v-sync. Będzie 59fps, to zetnie do 30 i już. Albo to wyłącz, albo kup Titan X. Ja gram zawsze z wyłączonym v-sync i nigdy nie miałem problemów z obrazem. Może tylko ja tego nie zauważam? Heh. Przynajmniej mam więcej fps od reszty osób. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Metro to kat na karty.W Battlefield będzie Ci się lepiej grało. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez chudy131080 2 Cytuj Link to post Share on other sites
yukki 121 Napisano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Takie zalety v-sync. Będzie 59fps, to zetnie do 30 i już. Albo to wyłącz, albo kup Titan X. Ja gram zawsze z wyłączonym v-sync i nigdy nie miałem problemów z obrazem. Może tylko ja tego nie zauważam? Heh. Przynajmniej mam więcej fps od reszty osób. No u mnie jest to zawsze i wszędzie - poprzedni komp, laptop i nowy komp - zawsze Góra nie nadąża za dołem i mam ochotę wywalić to wszystko Cytuj Link to post Share on other sites
FightMaker 76 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Dziwne. Być może jesteś na to bardziej wyczulony, lub masz szybkie oko. Ja nigdy tego jeszcze nie zauważyłem. Zarówno na Radeonach, jak i GTX'ach. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
marawlod 36 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Bo ten efekt zależy od monitora, są monitory na których jest to bardzo widoczne, albo takie, na których tego efektu w ogóle nie widać. Także trochę wszystko zależy od szczęścia i danego modelu. Dla przykładu na moim poprzednim Dellu 2209WAF (jak dobrze pamiętam) tego efektu nie było w ogóle widać i nigdy nie musiałem włączać synchronizacji. Co do samej gry Metro 2033 to ta gra taka właśnie jest. W momencie kiedy wychodziła na rynek, to jak dobrze pamiętam, nawet najmocniejsze karty w SLI połączone ledwo dawały wtedy średnio powyżej 30 klatek w FHD. Więc nie ma się co dziwić. Nieco lepiej jest w Metro 2033 Redux, ale też zarżnie w zasadzie każdy sprzęt. Także to normalne w tej grze. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
erni1996 110 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 jak nie chcesz mieć takich pasków to zbieraj na monitor z g-sync. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) niektóre rady powyżej... v-sync + potrójne buforowanie i problem załatwiony, nie będzie skoków z 59 na 30 tylko niewielkie mikro przycięcia gdy fps trochę spadnie. Ewentualnie adaptive v-sync czy jak to tam NV nazwało, v-sync, który włącza się tylko wtedy, gdy jest powyżej 60fps. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez MasterBarti 2 Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Wystarczy podczas grania zminimalizować grę do pulpitu i po powrocie wszystko działa bez problemu 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 No albo np trik o którym wspomniał kolega wyżej, działa w bardzo wielu grach, które mają problem z zaskoczeniem potrójnego buforowania zaraz po odpaleniu gry. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
yukki 121 Napisano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Wystarczy podczas grania zminimalizować grę do pulpitu i po powrocie wszystko działa bez problemu Bardzo często wtedy robiłem alt+tab bo musiałem cos sprawdzic :DA co do potrojnego buforowania - trzeba to ręcznie ustawic w programie nvidii? Bardzo często wtedy robiłem alt+tab bo musiałem cos sprawdzic :DA co do potrojnego buforowania - trzeba to ręcznie ustawic w programie nvidii?Rzeczywiście jest ok - praktycznie nie schodzi poniżej 65klatek. A wiecie ile ta karta bierze prądu pod obciążeniem? Bo wyczytałem, że oko 190w Cytuj Link to post Share on other sites
marawlod 36 Napisano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Na benchmarku był robiony test i cała platforma testowa bez obciążenia pobierała 69 W, natomiast pod obciążeniem i kartą podkręconą było to 250 W. Więc na kartę trzeba liczyć około 140W pod obciążeniem. Więc to co piszesz jest prawdopodobne. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
yukki 121 Napisano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Nie chce mi się zakładać nowego tematu to napiszę tutaj Jeśli karta pod obciążeniem ma maks 67-78* to mogę ją spokojnie podkręcać? (msi afterburnerem) jaka jest maksymalna temperatura? 75*? Cytuj Link to post Share on other sites
marawlod 36 Napisano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Nie patrz się tylko na temperatury, ale również na prędkość wentylatora w stosunku do jego prędkości maksymalnej. Mamy podobne karty w sensie ja mam MSI GTX 970 Gaming 4G i temperatury mam podobne podczas grania, ale u mnie dużo brakuje, żeby wentylatory kręciły się na maksymalnych obrotach. W tej chwili jeszcze nie planuje jej podkręcania. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts