Skocz do zawartości

Metro 2033 "zarzyna" gtx 970 100me

Recommended Posts

Cześć. Wreszcie mogłem w coś pograć. Na pierwszy rzut poszedł nfs shift 2 -tutaj gra działa ok. żadnych spadek poniżej 60kl/s. Ale przyszedł czas na wspomiane metro 2033 - jako że wreszcie mam jakiś porządny sprzęt, ustawiłem wszystko co możliwe na max i dodatkowo w opcjach nvidii włączyłem synchronizację pionową, bo miałem problemy z obrazem (1 część ekranu nie nadążała za 2). No i jest, po prostu ch*****. Chodzę sobię po stacji, jest 60 klatek. Szybko się odwrócę, to nagle spada do 30 (tak przynajmniej pokazuje fraps, ale pewnie jest jeszcze mniej). Tak samo podczas walki. Np. strzelam, i cały czas jest 60 klatek - następnie przez chwilę poniżej 30 i znowu wraca do 60. Szczególnie w scenach z dymem albo oświetleniem padanym na mnie (np. reflektor) - automatyczny spadek i po chwili znowu powrót do normy. Nie tego oczekiwałem po karcie za 1600zł. 

Dodatkowo co mnie bardzo wkurza to to, że przed każdym włączeniem jakiejś gry muszę wejść w 3 programy i ręcznie poprzestawiać ustawienia - zarządzania energią komputera, nvidia inspektor i sam konfigurator nvidii, żeby przestawić opcje energii i wydajności na maks, ale to poboczny problem.

Można się w ogóle odnieść do tylko tej gry? Jutro będę miał battlefielda 3, więc tam coś też mogę sprawdzić, ale czy to normalne, żeby były takie skoki na jednej z mocniejszych kart w grze z 2010 roku?

A, zapomniałem - podczas gry gra korzysta tylko z ponad 100mb ramu (tego normalnego). Może to jest powodem?  :(

Edytowane przez yukki
Takie zalety v-sync. Będzie 59fps, to zetnie do 30 i już. Albo to wyłącz, albo kup Titan X.

Ja gram zawsze z wyłączonym v-sync i nigdy nie miałem problemów z obrazem. Może tylko ja tego nie zauważam? Heh. Przynajmniej mam więcej fps od reszty osób. ;)

No u mnie jest to zawsze i wszędzie - poprzedni komp, laptop i nowy komp - zawsze Góra nie nadąża za dołem i mam ochotę wywalić to wszystko :D

Bo ten efekt zależy od monitora, są monitory na których jest to bardzo widoczne, albo takie, na których tego efektu w ogóle nie widać. Także trochę wszystko zależy od szczęścia i danego modelu. Dla przykładu na moim poprzednim Dellu 2209WAF (jak dobrze pamiętam) tego efektu nie było w ogóle widać i nigdy nie musiałem włączać synchronizacji.

Co do samej gry Metro 2033 to ta gra taka właśnie jest. W momencie kiedy wychodziła na rynek, to jak dobrze pamiętam, nawet najmocniejsze karty w SLI połączone ledwo dawały wtedy średnio powyżej 30 klatek w FHD. Więc nie ma się co dziwić. Nieco lepiej jest w Metro 2033 Redux, ale też zarżnie w zasadzie każdy sprzęt. Także to normalne w tej grze.

• Popieram 1

:facepalm: niektóre rady powyżej...

v-sync + potrójne buforowanie i problem załatwiony, nie będzie skoków z 59 na 30 tylko niewielkie mikro przycięcia gdy fps trochę spadnie. Ewentualnie adaptive v-sync czy jak to tam NV nazwało, v-sync, który włącza się tylko wtedy, gdy jest powyżej 60fps.

Edytowane przez MasterBarti
  • Popieram 2
Wystarczy podczas grania zminimalizować grę do pulpitu i po powrocie wszystko działa bez problemu ;)
Bardzo często wtedy robiłem alt+tab bo musiałem cos sprawdzic :DA co do potrojnego buforowania - trzeba to ręcznie ustawic w programie nvidii?
Bardzo często wtedy robiłem alt+tab bo musiałem cos sprawdzic :DA co do potrojnego buforowania - trzeba to ręcznie ustawic w programie nvidii?
Rzeczywiście jest ok - praktycznie nie schodzi poniżej 65klatek. A wiecie ile ta karta bierze prądu pod obciążeniem? Bo wyczytałem, że oko 190w :D

Nie patrz się tylko na temperatury, ale również na prędkość wentylatora w stosunku do jego prędkości maksymalnej. Mamy podobne karty w sensie ja mam MSI GTX 970 Gaming 4G i temperatury mam podobne podczas grania, ale u mnie dużo brakuje, żeby wentylatory kręciły się na maksymalnych obrotach. W tej chwili jeszcze nie planuje jej podkręcania.