Skocz do zawartości

Monitor 16:10

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez drachenfeles,

Recommended Posts

Witam.

Potrzebuję zakupić monitor, który będzie służył mi głównie do programowania. Jeżeli chodzi o proporcje to zdecydowanie chciałbym aby to było 16:10. Budżet nie jest wielki (500-600 zł), więc zastanawiam się czy jest sens pchać się w używany (poleasingowy, z gwarancją) 24" monitor HP LP2475W, czy lepiej jednak brać coś mniejszego, ale za to nowego. Poradzicie coś?

No właśnie zależy mi na formacie 16:10 (lepiej mi się na takim pracuje). A takiego poleasingowego HP-ka w ogóle warto brać pod uwagę? W senie - w porównaniu do nowego taniego monitora 16:9 (pytam, bo zdaję sobie sprawę z tego, że nowe tanie monitory za kilkaset zł mogą nie być najlepszej jakości).

No właśnie zależy mi na formacie 16:10 (lepiej mi się na takim pracuje).

Wybierz coś sobie : NEC EA244WMi, EIZO EV2436W, EIZO EV2455, DELL U2410, DELL U2413H, DELL U2415, NEC P241W, NEC P242W, EIZO CS240

Są w różnych cenach i o różnych właściwościach ale ceny > 500zł. Chyba że znajdziesz używany z rąk prywatnych. Reszta to może być (chociaż nie musi) wypalony poleasingowy złom.

Edytowane przez acorp
  • Popieram 1

o lepszej jakości i ceny zaczynają się powyżej 2000-3000 PLN

e tam 22" używki dostanie w zakładanym budżecie i to bez problemu

24" monitor HP LP2475W

nieżły był swojego czasu (na naszą listę polecanych nawet zawędrował) tzn nie za bardzo do rozrywki przez zamulająco wolny panel, ale poza tym ok,

co kolega wyżej sugeruje teżwarto mieć na uwadze, rzecz jasna używki

• Popieram 1

Używki 22" to owszem ale nie w takiej cenie, 200-250 PLN to maks jaki za używkę można dać za taki monitor, bo 500 PLN to kosztowały wiele lat temu nowe, już całkiem niezłe modele (jak na low end oczywiście). Musisz wziąć też pod uwagę że używane 16:10 będą miały podświetlanie na świetlówkach, więc możesz trafić na egzemplarz który ma wypalone lampy. Chociaż jeden z moich monitorów - 23" Samsunga 16:10 sprzed 10 lat nadal działa bez zarzutu i używam go jako jeden z dodatkowych monitorów.

Wybierz coś sobie : NEC EA244WMi, EIZO EV2436W, EIZO EV2455, DELL U2410, DELL U2413H, DELL U2415, NEC P241W, NEC P242W, EIZO CS240 Są w różnych cenach i o różnych właściwościach ale ceny > 500zł. Chyba że znajdziesz używany z rąk prywatnych. Reszta to może być (chociaż nie musi) wypalony poleasingowy złom.

Bardzo fajne propozycje :-) No ale teraz to mam dopiero problem, bo w sumie to mógłbym dołożyć trochę kasy do mojego zakładanego budżetu i kupić DELLa U2415 (nowy kosztuje niewiele ponad 1K PLN). Ogólnie w tygodniu od rana do wieczora siedzę w pracy, a w domu zazwyczaj zdarza mi się cały dzień przesiedzieć przy monitorze głównie w soboty (zawodowo zajmuję się księgowością oraz programowaniem które pomaga mi w księgowości). Monitor chcę kupić do domu w zamian za 18,5 calowy BENQ, który pracuje z rozdziałką 1366x768 (bardzo mi na nim brakuje przestrzeni na wysokość, dlatego celuję w format 16:10). Teraz nasuwają mi się takie pytania:

1. Czy warto wyłożyć 1000 PLN na monitor, który będzie wykorzystywany 1-2 razy w tygodniu?

2. Czy 24" to jednak nie będzie trochę za duża tafla mając go przed sobą na biurku komputerowym?

Używane sprzęty pewnie odpuszczę, bo to co znalazłem to był poleasingowy sprzęt (chociaż co ciekawe te które oglądałem miały roczną gwarancję od sprzedawcy - nie szukałem na siłę najtańszych egzemplarzy).

e tam 22" używki dostanie w zakładanym budżecie i to bez problemu

W Agito mają NECa E223W za 600 zł, a ten model jest w Twoim przypiętym topicu "Chcę monitor za" - warto się nad tym zastanawiać? Czy jednak lepiej dołożyć i brać 24" (ale tutaj pytanie nr 2 j.w.)?

Edytowane przez unknownqx
  • Rozwiązanie

1. Czy warto wyłożyć 1000 PLN na monitor, który będzie wykorzystywany 1-2 razy w tygodniu?

a czy warto kupić wygodny i ergonomiczny fotel, czy lepiej za każdym razem cierpieć na taborecie?

2. Czy 24" to jednak nie będzie trochę za duża tafla mając go przed sobą na biurku komputerowym?

nie, przyzwyczaisz się w ciągu dni

W Agito mają NECa E223W za 600 zł, a ten model jest w Twoim przypiętym topicu "Chcę monitor za" - warto się nad tym zastanawiać?

E223W nie bardzo, jest w polecanych, bo NEC nie robi w zasadzie złych monitorów, ale ta seria migocze, co nie jest przesadnie zdrowe, nawet jak komuś nie przeszkadza, starego E222W mógłbyś przygarnąć, natomiast jak możesz kup coś nowego, w okolicach U2415 znajdziesz jeszcze BL2411PT

• Popieram 1

Dobre porównanie z tym fotelem - masz rację w 100% :-)

W takim układzie szukam U2415 lub BL2411PT. A który z tych dwóch Twoim zdaniem jest lepszy? Do DELLa mam akurat spore zaufanie (sporo sprzętu tej firmy w pracy, w domu mam nawet serwer DELLa), a poza tym z tego co doczytałem, to DELL daje gwarancję Premium na ten monitor (ochrona w razie gdyby wypadł choćby 1 jasny pixel).