Skocz do zawartości

zrobmikompa.pl - co myślicie o tej stronce

Recommended Posts

Witam.

Pomysł na ten serwis zrodził się w mojej głowę parę lat temu, kiedy to znajomi z całego Poznania nagminnie co jakiś czas prosili mnie żebym wpadł zobaczyć co się dzieje z ich kompem. Sam zazwyczaj nie miałem czasu, a przecież z doświadczenia wiem że na każdym osiedlu znajdzie się ogarnięty komputerowiec, co za kilkadziesiąt złotych naprawi sterowniki lub przeinstaluje Windowsa, trzeba go tylko poznać :)

Z tą też myślą uruchomiłem wczoraj: zrobmikompa.pl - mapę informatyków i serwisów komputerowych

Obecnie jest w fazie BETA i widać tam głównie dane testowe. Można już jednak zakładać własne konta, po wyjściu z BETY usunę tylko te testowe.

Co myślicie o tego typu stronce, przyjmie się ? :)

Jeżeli uda mi się pozyskać większą ilość punktów na mapie to mam zamiar parę tyś. zł wydać na promocję strony. 

Profil "informatyka" i możliwość zamieszczania komentarzy wg. mnie podstawa ale autor już pewnie o tym myślał :) Duży + za pomysł, mam nadzieję że wypali, powodzenia :)

Strona nie jest za ciężka dla słabszych komputerów? Wiem że na mapkach komputer lubi dłużej pomyśleć, nie lepiej zrobić to na zasadzie strony gdzie wpisuje się lokalizację, profile wyświetlane np. tak jak na tym forum a później wyświetlałaby się mapka + można wrzucić reklamy (nie znam się, piszę to z perspektywy zwykłego użytkownika :P )

Edytowane przez DarkX

Pomysł bardzo dobry. Dla mnie jest jedno ale...Jeśli chodzi o Polskę (nie wiem jaki zasięg ma mieć) to proponował bym skorzystanie z naszego języka. Ja lubię i nawet troszkę władam angielskim ale nie bardzo rozumiem po co go nadużywać u nas?

Dzięki za uznanie, będę się starał żeby serwis wypalił :)

Co do komentarzy to właśnie rozważam jak do tego tematu podejść, na razie dałem tylko prosty mechanizm poleceń oparty na Facebook'u - ma on ten plus że użytkownik od razu promuje też polubionego informatyka na swojej tablicy.

Z jednej strony też jestem fanem systemów komentarzy takich jak na allegro.

Z drugiej jednak nie chcę od użytkowników co szukają informatyka wymagać rejestracji - trochę by to zniechęcało a też zakładam że jak trafią na dobrego to już nie będą mieli po co na zrobmikompa.pl wrócić. To rodzi problem że jak dałbym możliwość dawania komentarzy bez rejestracji to też bardzo łatwo można by fałszywe negatywy powystawiać.

Pomysł bardzo dobry. Dla mnie jest jedno ale...Jeśli chodzi o Polskę (nie wiem jaki zasięg ma mieć) to proponował bym skorzystanie z naszego języka. Ja lubię i nawet troszkę władam angielskim ale nie bardzo rozumiem po co go nadużywać u nas?

Hmm trochę nie rozumiem, czy gdzieś na stronie jakaś angielszczyzna się znalazła ?

(po za testowimi profilami na mapie - te usunę niebawem)

Strona na razie celuje tylko w Polskę. Jak pomysł wypali to może też rozszerzy zagranicę ale raczej na oddzielnych domenach i z mocnym dopasowaniem pod każdy kraj.

Rejestracja aby znaleźć osobę z umiejętnościami "informatycznymi" jest zbędna, ale komentarz już raczej po rejestracji, gdzie można dodać opis problemu, realizację "naprawy", kontakt, jakiś opis typu komentarze allegro. Ale, tak masz rację ludzie pewnie nie będą dodawać komentarzy: -za czy -przeciw "naprawiającemu". Jeszcze jedna sprawa, ochrona osoby która chce komuś pomóc, może być tak że będzie zalewana jakimiś "zleceniami" które wymyślają dzieciaki dla żartu a to już odstraszy dużo osób które chcą komuś pomóc.

Edytowane przez Mariusz21_21

Swietny pomysł, ale coś mi się wydaje, że serwis zaczyna mieć jakiś problem z botami, bo coś tych "zagranicznych" zgłoszeń z przypadkowymi zbiorami słów w opisach zbyt dużo ;) Nawet niektóre "serwisy" świadczą usługi z dna Bałtyku :D I chyba z każdą sekundą ich przybywa. Czyżby nie było żadnego tokenu do wpisania przy rejestracji?

Edytowane przez KIciulek

Swietny pomysł, ale coś mi się wydaje, że serwis zaczyna mieć jakiś problem z botami, bo coś tych "zagranicznych" zgłoszeń z przypadkowymi zbiorami słów w opisach zbyt dużo ;) Nawet niektóre "serwisy" świadczą usługi z dna Bałtyku :D I chyba z każdą sekundą ich przybywa. Czyżby nie było żadnego tokenu do wpisania przy rejestracji?

Tak jak pisze na stronie i pisaliśmy w tym wątku na zrobmikompa.pl widoczne są obecnie głównie dane testowe :)

Zostaną usunięte lada dzień jak trochę faktycznych punktów na mapie się uzbiera.

Może po prostu podanie maila  przy wystawianiu opinii albo logowanie przez facebooka

Hmm... logowanie usera przez facebook żeby mógł wystawić opinie jest całkiem ciekawym konceptem. Zabezpieczyło by trochę przed spamowaniem, zwłaszcza jak bym dodał jeszcze sprawdzanie ilu się ma znajomych żeby odrzucić konta założona na szybko na FB.