yukki 121 Napisano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Cześć xD Moich pytań/problemów ciąg dalszy. W całym moim zestawie najgłośniejsze są o dziwo dyski - wd caviar blue 1tb i crucial bx100 250gb. Ale problem w tym, że nie jest to dźwięk chrupania albo parkowania głowicy, ale po prostu suszarka. Jest to głos dochodzący z okolic dysków, gdzie nie ma żadnego wiatraka (jest zamontowany w obudowie, ale włączony, zalman r1). O co tu chodzi? Te dyski mają jakieś swoje wbudowane wiatraki? Jest to naprawdę głosne, wyraźnie slyszalne z odległości ok 1m. Co to jest, jak ograniczyć/włączyć ten dźwięk? Filmik mogę nagrać ok 15 Cytuj Link to post Share on other sites
sixtyone 763 Napisano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Witaj. Talerze w dysku obracają się z dużą prędkością, więc generują dźwięk.To jest normalne że go słychać przy dość wyciszonym zestawie. Jeżeli byłyby jakieś wątpliwości oczywiście chodzi o dysk talerzowy, ssd jest bezgłośny. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
yukki 121 Napisano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Dzięki za rozjaśnienie sprawy. Da sie to jakoś ograniczyć? Bo masz na mysli hdd, tak? Nie wiem czy da się to jakoś ograniczyć? Bo system jest na ssd, a hdd jak na razie prawie w ogóle nie był wykorzystywany Cytuj Link to post Share on other sites
Zortven 402 Napisano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Obłóż dysk HDD czymś miękkim, np. filc, albo jakaś gąbka. To powinno go wytłumić. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
goodcare 1 Napisano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 a dysk nie będzie się grzał za bardzo? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Chcesz zaznać ciszy wypnij DVD-ROM. Zasilanie. Powoduje wibracje silniczek nawet jak nie używasz. No chyba że jest Ci potrzebny na codzień. @BrunoxD z tym owijaniem dysku to bym uważał. Przykleiłem na dysk kawałek maty i trafił go szlag. Gąbka to nie to samo ale w tym kierunku zmierza. @yukki jak masz tanią syfiatą obudowę to zawsze będzie hałasować. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
yukki 121 Napisano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Dvd nie mam, a co do obudowy, to myślałem, że lepiej będzie wykonana Dvd nie mam, a co do obudowy, to myślałem, że lepiej będzie wykonana No ale trudno, dzięki i temat do zamknięcia Cytuj Link to post Share on other sites
sixtyone 763 Napisano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Dvd nie mam, a co do obudowy, to myślałem, że lepiej będzie wykonana No ale trudno, dzięki i temat do zamknięcia Ale dlaczego, są jakieś silent boxy, puszki bitumiczne czy inne cuda ale to kosztem temperatury i pewnie żywotności dysku. Nie trudno poszukać sobie informacji na ten temat. Wszystko zależy też od wykonania jak się ktoś zabiera za takie rozwiązania ręcznie, to może być różnie. Gotowe puszki na pewno są łatwiejsze do ogarnięcia, ale są też kosztowne. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Sa jeszcze takie "wygluszacze" z radiatorami ( cicho i chłodno ) niestety koszt w okolicach 100 zl i wyżej Np. http://www.morele.net/silentmaxx-hd-silencer-rev-2-0-wyciszenie-dysku-546578/ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts