pablos321 0 Napisano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Jestem na etapie zmiany mojego kochanego Vostro 3550. Szukam kompa biznesowowego najlepiej 13 ", i matrycą FHD 1920x1080 , fajną klawiaturą do pisania, matowa matryca Komp do : neta, maili, dużej ilości maili, filmów FHD, muzyki ( podłączenie do stereo) Dysk SSD mam w Vostro więc nie jest wymogiem, będę i tak go przekładał do nowego lapka. Cena to 3000-3500 brutto Do tej pory myślałem o : Dell 5548 XPS 13 - boje się tych modeli które wróciły z serwisu i jest tego mnóstwo na allegro Dell 7347 ? Edytowane 16 Czerwca 2015 przez pablos321 Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Na 13" FHD ? Nie będzie to przeszkadzać ? Jak boisz się tych laptopów po serwisie to lepiej wziąć coś pewnego (ewentualnie po testować od pewnego sprzedawcy/firmy, jak się spodoba zostawić a jak coś będzie nie tak to oddajesz). Ja bym wybierał między XPS 13 (jeżeli na pewno nie chcesz ryzykować to odpada) a 7347. Konieczne minimum to i3 m/i5. Cytuj Link to post Share on other sites
pablos321 0 Napisano 16 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Refubów się boje z racji że po prostu coś wróciło uszkodzone , pozatym różnice między refubami a nowymi kompami jest znacza pytanie z czego to wynika. Co do wielkości mój vostro jest za mało mobilny i ciężki pozatym chciałbym mieć większą rozdzielczość w ekranie. Myślisz ze 13 z FHD będzie uciążliwe ?, siedze dużo przed kompem, dużo pisze , ale oglądam też dużo fimów na kompie albo TV+komp Minimu biore pod uwagę I5/I7 Jeżeli zaproponujesz mi jakieś fajne 14/15 też wezmę pod uwagę chciałem się skupić na Dellu, i najważniejsze jak będzie miał 2 grafiki żeby przełączały się z automatu bo u mnie to jest jakiś dramat Ten soniak też mi się podoa http://allegro.pl/outlet-sony-vaio-pro-i5-4gb-128ssd-win8-fhd-mat-i5418229348.html Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Tu np: masz o ,,wyprzedażowych" laptopach - http://pclab.pl/art59789.htmlale jak je też bierzesz pod uwagę to poszukać więcej porad/informacji. Jak dla mnie to na 13" FHD nie pracuje się wygodnie ale to kwestia przyzwyczajenia/gustu/upodobań więc sam musisz zobaczyć. Jak będzie w większości podłączany do monitora to jak najbardziej ... Vaio trochę ma słabą obudowę i bodajże zawiasy ale przeżyje ... miał 2 grafiki żeby przełączały się z automatu bo u mnie to jest jakiś dramat A na co Ci dwie karty graficzne (chyba masz na myśli jedną kartę graficzną + ta obowiązkowa/zintegrowana) ? Laptop będzie cięższy, więcej będzie się grzał, mniej wytrzyma na baterii a z jedną nie będzie problemów z przełączaniem (a widzę,że miałeś jakieś ,,nieprzewidziane niespodzianki"), bo będzie tylko jedna karta (ta zintegrowana). Cytuj Link to post Share on other sites
pablos321 0 Napisano 16 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Jeżeli chodzi o grafike sam fakt przełączania manualnego który działa dziwnie . I nie wiem czy jestem zintegrowanej czy dedykowanej. Ale mniejsza o to;). Dlatego właśnie chciałem skonfrontowac swoje myślenie i kwestie ekranu 13 cali. Czy nie będę się męczył bo ekran będzie za mały. Jeżeli byśmy brali podobne parametry ale 14 lub 15 cali to masz jakiś model godzien polecenia ? Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Nie widziałem 15" ultrabooków. Przewinął mi się podczas przeglądania Lenovo X240 i Asus UX32LA. Cytuj Link to post Share on other sites
pablos321 0 Napisano 16 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 chyba pójdę w tym kierunku cena niezła, 8gb ramu, I5,FHD, pytanie tylko czy w tym modelu będę mógł wymienic HDD na SSD, albo czy jest szansa żeby były dwa dyski ? http://allegro.pl/outlet-dell-inspiron-7348-i5-5200u-win8-fhd-dotyk-i5457109317.html Dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Czyli jednak ... Z HDD na SSD wymienisz (i na odwrót). Zapewne w takim małym laptopie nie ma miejsca na dwa dyski więc drugiego ssd/hdd prawdopodobnie nie włożysz. Nie ma za co Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts