PawelQ 107 Napisano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Witam. W pracy mam dwa serwery (jeden Windows Server 2008, drugi 2012) do których łączyć mogę się dwojako za pomoca podłączenia pulpitu zdalnego, albo przez wywołanie adresu IP LAN, albo wpisując adres zewnętrzny + port. I tu zaczęła mnie jedna rzecz drażnić. W związku z polityką bezpieczeństwa, hasła do nich są tak popier***lone jak dowolna kombinacja klawiszy (sam ustawiałem co prawda, ale nie o tym). Problem mam z zapamiętaniem haseł na kompie z którego się łączę. Jeśli: do WS 2008 wpisuję adres LAN i podam log i pass, dam zapamiętaj i podłącz - hasło pamięta, nie pyta więcej do WS 2012 wpisuję adres zewnętrzny + port i podam log i pass, dam zapamiętaj i podlącz - hasło pamięta, nie pyta więcej ALE jeśli do WS 2008 wpiszę adres zewnętrzny itd i dam połącz pamięta do czasu aż połączę się do WS 2012 który mnie również pyta o loga i pass. Jeśli podam go do WS 2012 to zapomina ten do WS 2008 i tak w kółko. Dodałem sobie trzeci pulpit na Win 8.1 (do testów) i wyszło, że jeśli jeden pulpit zewnętrzny łączy się po LAN, drugi po zewnętrznym, to hasła pamięta, jeśli dwa łączą się po LAN lub dwa łączą się po zewnętrznym adresie IP to hasła zapomina. Poza tym za każdym razem pyta po poświadczenia i certyfikaty, które już XX razy instalowałem. I tu pytanie.. Jest możliwość, żeby pamiętało loginy i hasła do obu pulpitów zdalnych jeśli łączę się przez adres zewnętrzny? Cytuj Link to post Share on other sites
pulkownik 192 Napisano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 https://technet.microsoft.com/en-us/library/ee791914(v=ws.10).aspx Cytuj Link to post Share on other sites
MrAndy 14 Napisano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Mam podobną sytuację - W2008 + W2012, oba na tym samym zewnętrznym IP - dostęp do RDP jest przez różne porty. Jak się połączę z jednym i zapamiętam hasło to przestaje pamiętać hasło do drugiego i na odwrót. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts