Skocz do zawartości

Obudowa do ~ 300zł. SilentiumPC Gladius X60? Pilnie proszę o pomoc.

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez bumbel123,

Recommended Posts

Witam. Jestem zmuszony kupić nową obudowę. Planuję powoli rozbudowywać komputer do takich podzespołów:

Płyta - z97 gaming 3 msi prawdopodobnie
Procesor - i5-4690k lub jakaś mocniejsza i7
Karta grafiki - jeszcze nie myślałem ale może jakiś gtx 970
Jakiś cooler

W przedziale do 300zł polecali mi tą obudowę, niby jest funkcjonalna i nie ma większych wad ale jest okropnie brzydka. Wolałbym kupić coś lepszego. I tutaj pytanie co polecacie ? Chciałbym zaznaczyć że w przyszłości znajdzie się na procesorze chłodzenie typu cooler oraz jakaś dłuższa karta więc chciałbym aby nie było problemu z wolnym miejscem. 

Nie ukrywam że śpieszy mi się z obudową i zbyt pochopnie zamówiłem tą Gladiux X60. Jednakże nie została jeszcze ona spakowana do wysyłki więc mogę jeszcze anulować zakup, więc bardzo bym prosił o szybką odpowiedź i pomoc! Będę bardzo wdzięczny !

Dziękuje i pozdrawiam!

PS Przeglądałem temat z polecanymi obudowami jednak nic nie wpadło mi w oko pod względem wyglądu i funkcjonalności. Dlatego napisałem ten temat :>

Edytowane przez strikerrr11500

bo sama informacja że mam omijać nie mówi mi dużo co w cenie do 300zł będzie odpowiednie :)

Już podawałem.

W tej cenie są lepsze obudowy chociażby Gelid Darkforce, Corsair 300R i delikatnie ponad budżet Fractal Design Core 3500.

• Popieram 1

Porównałem wszystkie te obudowy ze sobą, może mam spaczony pogląd na to, ale wydaje mi się że gladius jest lepszy. Estetycznie pozostaje wiele do życzenia, jednakże ma więcej miejsca na cooler, na okablowanie  i dużo miejsca na kartę grafiki (325mm więc 99% kart się mieści).

Prosiłbym o jakieś inne propozycje ewentualnie napisanie która z tych obudów byłaby najlepsza.

Z posta wynika że Twoim problemem jest wygląd zamówionej obudowy a tu wiesz....jak z kobietami :)dla mnie będzie miss świata a dla Ciebie przeciętniak albo paszczur-o gustach się nie dyskutuje-każdy ma swój.Podaj więcej konkretów jaka ma być-opływowa,czy kanciasta,z oknami czy bez itd

• Popieram 1

Nieee, wygląd jest ostatecznym kryterium. Na początek kierowałbym się funkcjonalnością, wentylacją itp

Wszystkie podane obudowy przez bumbel mają dziwne ofiltrowanie, na niektórych kratkach nie ma filtrów itp. Nie mają czytników kart, wchodzą do nich mniejsze coolery ale są dużo ładniejsze. Pomimo swojego ładnego wyglądu moim zdaniem nie proponują nic lepszego od gladiusa x60 więc sam nie wiem co było by lepsze. Gladius X60 ma jedną wielką wadę, brak możliwości demontażu klatki na dyski twarde, przez co wsadzenie tam karty graficznej 300mm która ma wtyczki od zasilania od tyłu jest niemożliwe. Ale chyba takie karty są chyba rzadkością ? Maksymalna karta graficzna jaka tam wejdzie to 325mm (ale musi mieć zasilanie od boku). Wysokość coolera to 175mm co jest bardzo dobrym wynikiem i bije inne obudowy. Gladius posiada pełne, dobre filtry, trzy wentylatory wraz z kontrolerem.2x usb 2.0, 2x usb 3.0. Dla mnie jest to wielki atut gdyż więcej używam usb z przodu niż z tyłu komputera. Posiada 20mm miejsca na kable, w przetłoczeniu obudowy aż 30mm! Podobno też jest głośna, ale mnie to nie interesuje. Mój obecny PC generuje ze 70db i nie utrudnia mi to pracy. 

Podałem wszystkie zalety i wady. Moim zdaniem bije ona konkurencję więc pomimo jej okropnego wyglądu ciągle mnie przekonuje do siebie.

Co o tym sądzicie ?

Wszystkie podane obudowy przez bumbel mają dziwne ofiltrowanie, na niektórych kratkach nie ma filtrów itp. Nie mają czytników kart, wchodzą do nich mniejsze coolery ale są dużo ładniejsze. Pomimo swojego ładnego wyglądu moim zdaniem nie proponują nic lepszego od gladiusa x60 więc sam nie wiem co byłoby lepsze

Wiesz w czym te wszystkie obudowy podane przeze mnie są lepsze od Gladiusa? SĄ O NIEBO LEPIEJ WYKONANE! Według mnie to najważniejsze kryterium przy wybieraniu obudowy. Filtry zawsze możesz dokupić.

BTW.

Zadałeś pytanie czy, jest jakaś lepsza buda od X60 w tej cenie. Podałem Ci słuszne obudowy w tej półce cenowej, a Ty i tak twierdzisz, że Gladius lepszy. SilentiumPC nie słynie z wysokiej jakości swoich produktów.

• Popieram 2