Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera : Gry (docelowo 4k) + Praca (programy biotechnologiczne)

• Maksymalna kwota : 2,5tys.

Których części potrzebuję : Procesor + płyta główna (ew. ram) + dysk SSD

Czy będę podkręcać sprzęt? : tak

Rozdzielczość mojego monitora i model: 1080p (docelowo kiedyś zmiana na 4k)

Specjalne wymagania :

Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : FX-8350, Gigabyte 990XA-UD3, 8gb RAM DDR3, Gigabyte GTX970, Zalman GS 500W, 2 x dysk 1T, AreoCool XPredator PGS B

Inne : Ogólnie chodzi mi o to czy opłaca się teraz przechodzić na Intela ( jeśli tak to proszę o propozycję) czy lepiej poczekać na premierę nowych procesorów i przejść od razu na nowe intele + DDR4 (jeśli ten wariant to proszę o propozycję dobrego dysku SSD [do gier]  tak do ok. 500zł)

Na chwilę obecną nie ma sensu. Wydasz pewną kwotę która da ci wzrost FPS w grach, ale czy to jest opłacalne? Nie.
Zaraz mnie ludzie zabiją za to, ale ten FX(Liczę na 4.5GHz przynajmniej) starczy do kolejnej premiery intela spokojnie.

Edytowane przez pl_sbx

Ciągnij na tym co masz ....

jeśli ten wariant to proszę o propozycję dobrego dysku SSD [do gier]  tak do ok. 500zł

Co rozumiesz poprzez "dobry dysk SSD do gier" ? Dysk SSD do gier w ogóle jest dość kontrowersyjną sprawą. Wydatek 500 zł na rzecz szybszego wczytywania jest raczej dość mało opłacalny. Jeżeli już to celuj w tańsze wersje typu Crucial BX 100 256GB. Słabym zapisem oczywiście się tutaj nie kieruj. No chyba, że instalujesz nowe gry dzień w dzień.  

Gry (docelowo 4k)

Od razu planuj więc płytę pod multi GPU oraz mocniejszy PSU.  

Ciągnij na tym co masz ....

Co rozumiesz poprzez "dobry dysk SSD do gier" ? Dysk SSD do gier w ogóle jest dość kontrowersyjną sprawą. Wydatek 500 zł na rzecz szybszego wczytywania jest raczej dość mało opłacalny. Jeżeli już to celuj w tańsze wersje typu Crucial BX 100 256GB. Słabym zapisem oczywiście się tutaj nie kieruj. No chyba, że instalujesz nowe gry dzień w dzień.  

Od razu planuj więc płytę pod multi GPU oraz mocniejszy PSU.  

Głównie o to mi chodziło aby na dysku był Windows , programy do Biotechnologii i inne naukowe no i gry (tak chodzi mi o szybsze wczytywanie map itp.). W takim razie wstrzymuje się z zakupem Cpu i płyty  do premiery nowych Inteli i wtedy się przesiądę też na nowe PSU i DDR4.