oskar_krk 0 Napisano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Zastosowanie komputera : Gry (docelowo 4k) + Praca (programy biotechnologiczne) Maksymalna kwota : 2,5tys. Których części potrzebuję : Procesor + płyta główna (ew. ram) + dysk SSD Czy będę podkręcać sprzęt? : tak Rozdzielczość mojego monitora i model: 1080p (docelowo kiedyś zmiana na 4k) Specjalne wymagania : Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : FX-8350, Gigabyte 990XA-UD3, 8gb RAM DDR3, Gigabyte GTX970, Zalman GS 500W, 2 x dysk 1T, AreoCool XPredator PGS B Inne : Ogólnie chodzi mi o to czy opłaca się teraz przechodzić na Intela ( jeśli tak to proszę o propozycję) czy lepiej poczekać na premierę nowych procesorów i przejść od razu na nowe intele + DDR4 (jeśli ten wariant to proszę o propozycję dobrego dysku SSD [do gier] tak do ok. 500zł) Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 (edytowane) Na chwilę obecną nie ma sensu. Wydasz pewną kwotę która da ci wzrost FPS w grach, ale czy to jest opłacalne? Nie.Zaraz mnie ludzie zabiją za to, ale ten FX(Liczę na 4.5GHz przynajmniej) starczy do kolejnej premiery intela spokojnie. Edytowane 8 Czerwca 2015 przez pl_sbx Cytuj Link to post Share on other sites
stalkerpl 129 Napisano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 lada dzień premiera nowych procesorów, już wychodzą nowe płyty wiec teraz cokolwiek zmieniać to bezsens, chyba ze bardzo potrzebujesz, ja bym zaczekał do sirpnnia wtedy bedzie wiadomo co i jak Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Ciągnij na tym co masz .... jeśli ten wariant to proszę o propozycję dobrego dysku SSD [do gier] tak do ok. 500zł Co rozumiesz poprzez "dobry dysk SSD do gier" ? Dysk SSD do gier w ogóle jest dość kontrowersyjną sprawą. Wydatek 500 zł na rzecz szybszego wczytywania jest raczej dość mało opłacalny. Jeżeli już to celuj w tańsze wersje typu Crucial BX 100 256GB. Słabym zapisem oczywiście się tutaj nie kieruj. No chyba, że instalujesz nowe gry dzień w dzień. Gry (docelowo 4k) Od razu planuj więc płytę pod multi GPU oraz mocniejszy PSU. Cytuj Link to post Share on other sites
oskar_krk 0 Napisano 8 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Ciągnij na tym co masz .... Co rozumiesz poprzez "dobry dysk SSD do gier" ? Dysk SSD do gier w ogóle jest dość kontrowersyjną sprawą. Wydatek 500 zł na rzecz szybszego wczytywania jest raczej dość mało opłacalny. Jeżeli już to celuj w tańsze wersje typu Crucial BX 100 256GB. Słabym zapisem oczywiście się tutaj nie kieruj. No chyba, że instalujesz nowe gry dzień w dzień. Od razu planuj więc płytę pod multi GPU oraz mocniejszy PSU. Głównie o to mi chodziło aby na dysku był Windows , programy do Biotechnologii i inne naukowe no i gry (tak chodzi mi o szybsze wczytywanie map itp.). W takim razie wstrzymuje się z zakupem Cpu i płyty do premiery nowych Inteli i wtedy się przesiądę też na nowe PSU i DDR4. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 W takim razie w zupełności wystarczy tutaj BX 100 256 GB albo MX200 256 GB Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts