aleksiejs 52 Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Hej, Padł mi PC, Nic z nim ciekawego nie robiłem w pewnym momencie w totalnym idlu pojawiły się artefakty na monitorach i się zrestartował. Próbował się zrestartować, pytał czy odpalić system normalnie czy awaryjnie, wszedł na pulpit i znowu artefakty i restart. Potem pojawił się bluescreen, do którego wrzucam zdjęcie. Padła płyta główna czy karta graficzna? Gdyby padło gpu to na bluescreenie nie byłoby chyba pasków? http://www.aleksiejs.pl/magazyn/bs.jpg Konfiguracja PC: Procesor - Intel Core i5-2500k 3.3GHz Płyta główna - Gigabyte GA-P67A-UD3-B3 PSU - OCZ ModXStream Pro 500W [OCZ500MXSP-EU] Chłodzenie - Aerocool VS-9 oknoDyski twarde: - OCZ ARC 100 ssd 240GB - Western Digital Blue 500GB 7200rpm 16MB cache SATA600 X2 RAM - 2x8GB ramu DDR3 Gskill ripjawsx - F3-1600C9D-16GXM SilentiumPC Spartan PRO HE924GPU - GTX 460Monitory - LG 23 LED IPS235V-BN - X2 Z góry dzięki za szybką pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 A zobacz co się będzie działo na zintegrowanej i zajrzyj do podglądu zdarzeń... Cytuj Link to post Share on other sites
aleksiejs 52 Napisano 26 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Nie mam zintegrowanej Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-2500k-3-3ghz-lga1155-box-bx80623i52500k-358735/- jeśli masz ten procesor (a tak napisałeś) to masz zintegrowaną grafikę.... Cytuj Link to post Share on other sites
aleksiejs 52 Napisano 26 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 tak, ale na płycie głównej nie mam... Chyba jednak pada karta graficzna, odpaliłem kompa po jakimś czasie i działa więc chyba GPU się przegrzewa i dlatego tak się działo. Wydawało mi się, że bluescreen powinien być bez pasków dlatego przyszła mi do głowy ta płyta główna. Ktoś mądry się wypowie? Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 (edytowane) Witaj! jeśli masz ten procesor (a tak napisałeś) to masz zintegrowaną grafikę.... 2500k owszem posiada zintegrowaną kartę graficzną ale na płytach z chipsetem P67 nie można z niej skorzystać. Chyba jednak pada karta graficzna, odpaliłem kompa po jakimś czasie i działa więc chyba GPU się przegrzewa i dlatego tak się działo. Wydawało mi się, że bluescreen powinien być bez pasków dlatego przyszła mi do głowy ta płyta główna. Kolego problemem jest u Ciebie karta graficzna, w bluescreenie jest wyszczególniony sterownik graficzny nvidii który wysypuje się w wyniki niesprawności karty. Poza tym paseczki jakie masz na ekranie świadczą dodatkowo o problemie z kartą. Możliwe że karta się przegrzewa a możliwe po prostu odmawia już posłuszeństwa. Sprawdź temperatury karty (być może trzeba zmienić pastę i pomoże) i przetestuj ją w jakimś benchmarku graficznym. Jeśli będzie się wysypywać to pora na zmianę karty. Edytowane 26 Maja 2015 przez Warren1987 Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 (edytowane) Tak to grafika, masz nawet podane w bs inf. o sterowniku nv. Trochę się spóźniłem , kolega wyżej wszystko dokładnie Ci wyjaśnił. Edytowane 26 Maja 2015 przez vicodin Cytuj Link to post Share on other sites
aleksiejs 52 Napisano 26 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 No nic w takim razie trzeba będzie wymienić kartę Z chłodzeniem w gpu już wcześniej był problem więc pewnie padło teraz, a nie wiem czy jest sens wymieniać je na nowe? Musiałbym wtedy do producenta pisać i cena jakaś super niska nie będzie Dzięki za odpowiedzi Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts