Skocz do zawartości

Dlaczego nie mogę dostać kredytu?

Recommended Posts

Wkurzyłem juz się, bo byłm dziś w kolejnym banku i w kazdym slyszę, że nie dostanę kredytu, bo nie mam zdolności. A ja przecież mam dochód, pracuję (może niedługo, ale zawsze) i gorszym osobom dają, a mi nie. Ktoś wie, o co może chodzić?

Jak duży kredyt, ile zarabiasz, czy masz umowę stałą, takie rzeczy liczą się do zdolności kredytowej. Warto jest mieć też historię, np. wziąłeś czajnik na kredyt (rata po 20zł, ale to zawsze kredyt) i spłacałeś wszystkie raty w terminie - już masz +.

Dokładnie, historia kredytowa jest bardzo ważna. Bez tego nie dostaniesz większego kredytu(samochód/dom). Jeśli masz umowę na czas określony to spłata rat nie może wykraczać poza okres umowy.

Miałem to samo jak chciałem brać smarfona na raty w sklepie. Nie chcieli mi dać bo nie miałem żadnej historii kredytowej w dodatku umowę miałem na czas określony.. z tym ze umowa kończyła mi się za rok a raty chciałem na 10 miesięcy. W koncu babka podała mi pomysł żeby zabrać umowę z kimś. I tak zrobiłem. Wziąłem raty na siebie a jako "osobę" spłacającą jakby czasami coś nie poszło podałem ojca który coś tam wypisywał. Kredyt przyznali a ja go już spłaciłem. 

Także w dzisiejszych czasach najlepiej według banków mieć niewiadomo co....

Kiedyś było o wiele łatwiej o kredyt. Obecnie banki robią się coraz bardziej restrykcyjne i już tak chętnie kredytów nie udzielają. NIe jest tak więc tak łatwo . Zdolność kredytowa jest bardzo ważna, Twoja historia. Tak więc możesz mieć dochód ale już nie dostaniesz kredytu bo po prostu nie masz historii kredytowej. A może starasz się po prostu o zbyt wysoki kredyt w stosunku do Twoich zarobków? Kto wie. Mozesz sobie zajrzeć tutaj:

http://www.forum-kredytowe.pl/f127/

Na forum wypisz dane, powinni Ci wyliczyć Twoją zdolność no i podpowiedzieć w jakim banku masz szansę . 

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...