l1pskee 0 Napisano 21 Maja 2015 Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 (edytowane) Siemanko, przyleciałem do was na forum z bardzo istotnym dla mnie pytaniem i zarazem problemem, zakupiłem sobie gtx280 i wszystko ładnie pięknie, karta jak nowa, pasta nałożona itp. Odpalam komputer - wszystko ok. Odpalam gre (TDU2) - karta łapie powyżej 105 stopni i wyłącza sie monitor, raz tak miałem, drugi raz wolałem nie próbować. W stanie spoczynku 62C i nie spada, przy włączeniu przeglądarki już skacze powyżej 70C. Gtx od Gigabyte. I moje pytanie brzmi, czy wymiana zasilacza pomoże? Aktualnie mam 400w modecom feel II, wiem, że to czarna lista, wiem, że bardzo mało W na tą karte, ale nie jestem pewien czy to jest główna przyczyna. Myślałem nad Fortronem 750w, jeżeli w ogóle już miałbym kupować, chyba że doradzicie mi jakiś inny zasilacz w przystępnej cenie. Myślałem też nad jakimś mniej prądożernym zasilaczem, ale nie wiem czy z kolei 500w starczy i czy karta dalej będzie sie tak wygrzewała. Z góry dzięki za pomoc @Edit Dodam jeszcze, że mając starego poczciwego 9600gt na tym zasilaczu, który ponoć wymaga min. 450w, w stanie spoczynku ma koło 40C, przy graniu może coś koło 70. Edytowane 21 Maja 2015 przez l1pskee Cytuj Link to post Share on other sites
lok1995 48 Napisano 22 Maja 2015 Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 (edytowane) Zasilacz tu nie pomoże, a przynajmniej nie z temperaturą. Prawdopodobnie, źle zamontowałeś chłodzenie na karcie lub nałożyłeś za dużo pasty. Pasta ma wypełniać luki i nierówności na IHS, a nie tworzyć kilku milimetrową warstwę między chłodzeniem a rdzeniem. Karty pokroju GTX200series są tragicznie skonstruowane, i wysokie temperatury to standard. Ale 70*C na przeglądarce to już przesada. Pamiętam jak miałem kiedyś 9800GTX+, podczas grania we Wot'a (jakieś 3 lata temu) przez dłuższy czas w lato, podkręcona, sięgała nawet 102*C, to był mój maks. Lecz nigdy nie doszła do TJ MAX, tam było chyba 115*C ale głowy nie dam. Normalnie podczas gry, w chłodny dzionek, było jakieś 90*C. Edytowane 22 Maja 2015 przez lok1995 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gungosa 2 Napisano 22 Maja 2015 Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 podaj dokładną specyfikacje karty tj. FIRMA MODEL WERSJA zegary. ale na 99% jest to wina zle nałożone pasty i coolera chyba że ktoś od kogo ją kupiłeś byłe jakims Extremeoveclockerem i podkręcił ja 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zaduzolatdoswiadczenia 28 Napisano 22 Maja 2015 Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Swego czasu posiadałem 2 x Gtx 285 działały w sli i nigdy nie osiągały takich temperatur. Jak kolega wyżej pisał zapewne to wina źle nałożonej pasty i coolera. No chyba że kupiłeś uszkodzoną kartę... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Ganster 113 Napisano 22 Maja 2015 Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 A wentylator się kręci? Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 22 Maja 2015 Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 A wentylator się kręci? l1pskeeWrzuć screena (hw-monitor) jakie chłodzenie masz na karcie ? Cytuj Link to post Share on other sites
l1pskee 0 Napisano 23 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 (edytowane) SpeedFan i HWMonitorZaraz po odpaleniu komputera:http://scr.hu/29r7/tm5yxOdrazu po odpaleniu firefoxa:http://scr.hu/29r7/ncn4qI zauważyłem że jak już odpaliłem przeglądarke i wszystko się włączyło załadowało etc to temperatura sie ustabilizowała:http://scr.hu/29r7/cvdt0Ale dalej za bardzo grzeje..Karta ogólnie wygląda tak:http://scr.hu/29r7/eb9fk.Pełną specyfikacje karty nie wiem za bardzo jak podać..Gigabyte GeForce GTX280 1GB GDDR3 Bios: 62.00.0E.00.02Co do pasty na karcie to ja jej nie zmieniałem, zmienił ją pan od którego kupiłem karte Myślałem że tego nie zrobił, dlatego miałem zamiar sam się do tego zabrać, zauważylem że pasta w środku jest bielusieńka, a moja którą kupiłem srebrna.Myślałem też nad zmianą biosu, bo bios mam pod 9600gt, ale to chyba jest zła droga A no i chłodzenie, to tylko ten wentylatorek gigabyte w karcie, żadnych dodatkowych w budzie nie mam z tego względu, że poprzednia karta i inne podzespoły tego nie potrzebowały Oczywiście jest jeszcze jeden wiatrak, w procesorze @EditA no i co do wentylatora, to kręci sie, przy włączeniu gry zaczęło coś mi szumić w słuchawkach dosyć głośno, po zdjęciu okazało sie że ten wentylator tak zasuwa, zlałem to, po chwili wyłączył sie monitor Potem ostrożnie przy grze sprawdzałem tylko temp, żeby mi sie drugi raz nie wyłączył i tak jak pisałem, dochodzi do 105C.Jeszcze jedna rzecz, może istotna, może nie. Musiałem kupić przejściówke dwa molexy na 8pin bo mój zasilacz nie posiadał takowego @Edit2Rozebralem karte, pasty nawalonej tam od uja, czesc juz wyczyscilem ale dalej mnie zastanawia czy aby napewno pasta zostala nalozona w odpowiednich miejscach przez tego goscia.. Jakbys ktos mogl zaznaczyc gdzie powinienem nowa paste nalozyc a gdzie zostawic suche, bo tych miejsc jest tam duzo. Bylbym wdzieczny Zdj:http://www.postimg.org/image/lmz5of7vb/ @Edit3 Wyczyściłem, posmarowałem, temperatura spadła, przy wlaczonym firefox 59-62C, na czysto 52-53C. Zobacze w grze Bez zmian Dalej widziałem 105C, screen podczas gry: http://scr.hu/29r7/8sqvr W speedfan spadło z 105 na 94 odrazu jak zminimalizowałem do pulpitu, czyli chyba karte bede musial odłozyć do półki i odpokutować zmarnowane pieniądze wydane na ten syf Dodam jeszcze, że grając w tą samą gre na tych samych ustawieniach graficznych na 9600 temp nie przekracza 67C Czyli nikt nie pomoże ? Edytowane 22 Maja 2015 przez l1pskee Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Po pierwsze to pasta termo odzie tylko na rdzeń karty, w pozostałe miejsca styku idzie termopad(pewnie grubości 1mm) Nawalona pasta zamiast termopadu nie polepszy przewodności ciepła a tylko je pogroszy Po drugie jak wygląda chłodzenie w środku ? Nie jest przypadkiem zawalone kurzem ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Jeszcze jedna rzecz, może istotna, może nie. Musiałem kupić przejściówke dwa molexy na 8pin bo mój zasilacz nie posiadał takowego nie ma nic do tego PatrykT Mistrzowsko to ujął! W speedfan spadło z 105 na 94 odrazu jak zminimalizowałem do pulpitu, czyli chyba karte bede musial odłozyć do półki i odpokutować zmarnowane pieniądze wydane na ten syf Termopady masz uwalone z pasty zaschniętej żle przewodzą ciepło. Wymień na nowe .Po za tym beka z tą kartą i z tą pastą. Grzeje się pamięć karty. Nałóż na nowo termopad i mosfety i pamięci. Cytuj Link to post Share on other sites
l1pskee 0 Napisano 23 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Tylko że paste nie ja nakładałem, więc to nie było odemnie zależne. Póki co smarnąłem cienką warstwe, naprawde bardzo cienką swoją pastą po przeczysczeniu i w poniedziałek podejde po termopady do sklepu i zdam relacje czy sie poprawiło, czy nie. Dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Tylko że paste nie ja nakładałem, więc to nie było odemnie zależne. To jakiś (łeb) faktycznie ją musiał mieć. Póki co smarnąłem cienką warstwe, naprawde bardzo cienką swoją pastą Paste, ktora nakladasz na gpu ma byc co najmniej wydajnosci AS 5, STG-2 lub lepsza. To nie jest jakis scalaczek, ktory sie tam nagrzewa tylko bardzo grzejacy sie kloc. Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Mi to wygląda na kartę zrobioną na sztukę aby tylko się pozbyć klocka i jeszcze coś zarobić na nim Cytuj Link to post Share on other sites
l1pskee 0 Napisano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 To zamawiam termopady, tylko prosiłbym o rade, do tej karty jakie najlepsze byłyby, 0,5,1 czy 1,5mm grubości? Z góry dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 25 Maja 2015 Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Obstawiam 1mm Cytuj Link to post Share on other sites
l1pskee 0 Napisano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 http://allegro.pl/termopad-termopady-thermopad-200x20x1-0mm-3-8w-mk-i5185800352.html Dwa takie kompleciki by starczyły? Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 25 Maja 2015 Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 We coś lepszego koło 7w, np: http://allegro.pl/phobya-xt-thermopad-tasma-120x20x1mm-7w-i5210889425.html Cytuj Link to post Share on other sites
l1pskee 0 Napisano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Z chęcią bym je wziął ale jak na wydatek 50zł z przesyłką, żeby potem dowiedzieć się że jednak to nie pomogło to bardziej pokusiłbym sie o coś tańszego. Patrzyłem 6w i już jest rozsądniejsza cena, co myślicie? : http://allegro.pl/termopad-kart-graficznych-20x100x1-0-6w-mk-i5304865730.html Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Ten temat ci pomorze http://forum.benchmark.pl/topic/113009-jakie-termopady-do-gtx280/ Cytuj Link to post Share on other sites
l1pskee 0 Napisano 30 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Zmieniłem paste na termopady Idle: 52c Firefox: 60c Cs:go: 104c Dalej bez zmian, idle sie tylko poprawiło, jakieś pomysły dalsze ? ... Cytuj Link to post Share on other sites
zaduzolatdoswiadczenia 28 Napisano 30 Maja 2015 Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Ściągnij wersje biosu z karty na dysk i porównaj z biosem oryginalnym. Cytuj Link to post Share on other sites
filo301 272 Napisano 31 Maja 2015 Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Spróbuj jeszcze ustawić wentylatory na gpu na 100%(np. msi afterburner). Cytuj Link to post Share on other sites
zaduzolatdoswiadczenia 28 Napisano 31 Maja 2015 Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 No to tak wentylator na 100% przy tej karcie to taki komfort.... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts