Skocz do zawartości

Pytanie - problem z i5 760

Recommended Posts

Witam.

Na samym początku tego posta chciałem jeszcze raz podziękować wszystkim którzy pomogli mi dobrac odpowiedni sprzęt.

Moja konfiguracja:

i5 760

asus p7p55d

chieftec 650W

a-data 4gb

samsung 500gb f3 x2

Po odebraniu kompa zauważyłem że mam już procesor podkręcony do 3.1 ghz co mnie zdziwiło bo miał być na standartowych taktach. Okazało się że gostek który mi to składał włączył turboV EVO i dał auto tuning i komputer sam się podkręcił oto screeny:

http://img246.imageshack.us/img246/2695/31817361.png

Czy wszystko jest w pożądku i jak wrócic do ustawień standartowych. Czy wystarczy kliknac OS Default Settings?

Jeszcze sccren z CPUZ:

http://img13.imageshack.us/img13/7281/33595899.png

Pozdr.

Po co chcesz to wyłączyć?

Jak wszystko jest w poządku to może zostać ale myslałem że program poustawia napiecia za wysokie do czestotliwości albo za niskie.

Po kliknieciu OS default i tak nic sie nie zmienilo wszystko zostało po staremu z 3,1 ghz.

chciałem wrócic do standartowych ustawień i w biosie pozmieniać od zera wszystko:)

Najlepiej gdybyś podkręcił sobie przez bios w okolice ~3,80GHz :) więcej nie ma sensu ;>

Chcialbym ustawic 20 x 180 ale zanim zaczne ustawiać w biosie chciałem poprostu wyzerować to co gostek ustawił poprzez ten program i potem sam zaczne zmiane parametrów :]

Program poustawiał mnoznik na 21 i szyne na 148. jak zaczne zmieniac to musze wyłączyc w biosie Turbo.

PS. Jak odinstaluje program to parametry powrócą na standart ?

Ramy mi ten program ustawił na 1485 mhz 9x9x9x24 tu też jest wszystko w poządku?

Byc może ten "gostek" podkręcił ci to lekko ze względu na pamięci (nie wiem dokładnie jakie masz). Może one maja jakiś profil XMP, który on wczytał, albo ręcznie próbował ustawić. Może daj screena z CPU-z, ale z ustawieniami pamięci.

Co do samego TurboV, to wcale nie musisz go deinstalować. Wystarczy, aby nie uruchamiał się razem ze startem systemu. nie pamiętam, czy to się ustawia u niego w opcjach, więc najlepiej sprawdzic przez msconfig i harmonogram zadan w Win7.

A w samym BIOS jakie masz ustawinia?

Byc może ten "gostek" podkręcił ci to lekko ze względu na pamięci (nie wiem dokładnie jakie masz). Może one maja jakiś profil XMP, który on wczytał, albo ręcznie próbował ustawić. Może daj screena z CPU-z, ale z ustawieniami pamięci.

Co do samego TurboV, to wcale nie musisz go deinstalować. Wystarczy, aby nie uruchamiał się razem ze startem systemu. nie pamiętam, czy to się ustawia u niego w opcjach, więc najlepiej sprawdzic przez msconfig i harmonogram zadan w Win7.

A w samym BIOS jakie masz ustawinia?

W biosie również takie jak w programie,

http://img534.imageshack.us/img534/1323/beztytuugs.png

Ale co zrobic aby ten program powrócil ustawienia fabryczne?

Dziwne to taktowanie dla tych pamięci.

Ja zrobiłbym tak:

1. Doprowadź do tego aby TurboV nie uruchamiał sie wraz z systemem (opcje albo msconfig)

2. W BIOS zapisz sobie aktualne ustawienia pod własnym profilem, aby w razie czego łatwo do nich wrócić (zakładka tools)

3. Zmien w BIOS ustawienia procka i pamięci na standardowe lub jesli się obawiasz to zrób Load BIOS defaults.

Mógłby ktoś wrzucic screena z biosu Hardware monitor.

Bo jak wlączam komputer to rza na jakis czas pojawia sie komunikat cpu fan error.

A wiem na pewno że gostek zmienił coś w bioosie w tym okienku:)

Z everesta:

Procesor 870 RPM

System 721 RPM

Obudowa 251 RPM

ZXanim coś zmienił obroty były na ok 1600/1200/1300)

PS. Udało mi się zmienic ustawienia w biosie na standartowe. Do ile należałoby podkręcić procka aby nie ograniczał karty graficznej ?