RomantycznaSztacheta 0 Napisano 13 Maja 2015 Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Witam! Mam za zadanie stworzenie projektu na temat badania wydajności zawirusowanych systemów operacyjnych. W związku z tym chciałbym zapytać, w jaki najlepszy sposób się do tego zabrać oraz jakie oprogramowanie może posłużyć do tego typu badań. Mam kilka pomysłów - jak na przykład zbadanie wydajności systemu "czystego" i porównanie go z systemem w którym działa sobie jakiś wirus albo zapakowanie przeglądarki różnego rodzaju "pomocnymi" toolbarami i sprawdzenie jej wydajności. Interesuje mnie także badanie przepustowości łącza, wykorzystania pamięci RAM, procesora i wydajność HDD na zarażonym SO. Oprócz oprogramowania do testów wydajnościowych potrzebuję także czegoś w rodzaju repozytorium wirusów mających realny wpływ na funkcjonowanie systemu oraz jego wydajność. W grę wchodzi zarówno Windows oraz Linux. Przyda się także dobra literatura. Z góry pozdrawiam i dziękuję za pomoc bardziej doświadczonych użytkowników tego forum. Cytuj Link to post Share on other sites
pulkownik 192 Napisano 13 Maja 2015 Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Jeżeli chcesz przeprowadzić tego typu testy to musisz po pierwsze być BARDZO ostrożny. Chcesz badać różnicę w wydajności pomiędzy systemami więc do tego idealnie się nadaje środowisko wirtualne. Instalujesz system na maszynie wirtualnej, robisz snapshota i testujesz wydajność. Przywracasz system, infekujesz go wirusem i badasz wydajność. Itd. Jeżeli chodzi o wirusy to możesz je łatwo "złapać" wchodząc na "fajne" strony. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
RomantycznaSztacheta 0 Napisano 21 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Dziękuję za odpowiedź, jednakże potrzebuję bardziej konkretnych informacji. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts