Skocz do zawartości

Badanie wydajności systemów operacyjnych zarażonych szkodliwym oprogramowaniem

Recommended Posts

Witam!

Mam za zadanie stworzenie projektu na temat badania wydajności zawirusowanych systemów operacyjnych. W związku z tym chciałbym zapytać, w jaki najlepszy sposób się do tego zabrać oraz jakie oprogramowanie może posłużyć do tego typu badań. Mam kilka pomysłów - jak na przykład zbadanie wydajności systemu "czystego" i porównanie go z systemem w którym działa sobie jakiś wirus albo zapakowanie przeglądarki różnego rodzaju "pomocnymi" toolbarami i sprawdzenie jej wydajności. Interesuje mnie także badanie przepustowości łącza, wykorzystania pamięci RAM, procesora i wydajność HDD na zarażonym SO. Oprócz oprogramowania do testów wydajnościowych potrzebuję także czegoś w rodzaju repozytorium wirusów mających realny wpływ na funkcjonowanie systemu oraz jego wydajność. W grę wchodzi zarówno Windows oraz Linux. 

Przyda się także dobra literatura.

Z góry pozdrawiam i dziękuję za pomoc bardziej doświadczonych użytkowników tego forum. :)

Jeżeli chcesz przeprowadzić tego typu testy to musisz po pierwsze być BARDZO ostrożny.

Chcesz badać różnicę w wydajności pomiędzy systemami więc do tego idealnie się nadaje środowisko wirtualne.

Instalujesz system na maszynie wirtualnej, robisz snapshota i testujesz wydajność. Przywracasz system, infekujesz go wirusem i badasz wydajność. Itd.

Jeżeli chodzi o wirusy to możesz je łatwo "złapać" wchodząc na "fajne" strony.

• Popieram 1