evlim 0 Napisano 12 Maja 2015 Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Witam,poszukuję odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, a mianowicie:Czy można zablokować widok hasła do sieci bezprzewodowej dla użytkowników, które widnieje we właściwościach sieci bezprzewodowej?Udostępniam dwóm osobą moje wifi, płacimy wspólnie itp. ale zbyt często widzę zbyt wiele urządzeń podłączonych do mojej sieci, więc prawdopodobnie moje hasło poszło w świat.Jestem świadom, że mogę zebrać adresy mac sprzętu który jest podłączony i dodać je do "białej listy" a resztę blokować ale chcę to zrobić "po cichu". Model mojego routera to Ubee EVW3226. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam http://forum.pclab.pl/public/style_emoticons/default/smilies/wink.gif Cytuj Link to post Share on other sites
pulkownik 192 Napisano 13 Maja 2015 Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 (edytowane) Rozwiązaniem tego może być włączenie filtra adresów MAC. Musisz dodać do listy adresy MAC urządzeń które będą mogły się łączyć z WiFi. Możesz to zrobić po cichu, Ci co płacą będą mieli dostęp do internetu dalej a reszta nie. Nie musisz pytać ich o MAC adresy bo one są widoczne w konfiguracji routera. Normalnie użytkownik nie jest w stanie sprawdzić hasła do WiFi, chyba że użyje softu do jego odczytania. Edytowane 13 Maja 2015 przez pulkownik Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts