dominik9903 36 Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Witam wszystkich na Forum. Mam problem, mianowicie, z 3 dni temu był u mnie elektryk i przekładał lampę w kuchni, ja bez żadnej świadomości tego używałem sobie spokojnie komputera, nie miałem pojęcia, że ktoś kombinuje coś z kabelkami, nie wyłączając prądu zaglądnął do "puszki" która akurat należała do mojego pokoju, kilakrotnie zresetowało mi komputer, (wyłączyło i włączyło) od tego czasu mam problem z blue screenami, randomowo wyskakują mi na ekranie. Procesor miałem podkręcony do 3.6 ghz, po tej "awarii" samoczynnie bios ustawił nominalne taktowanie, mimo to dalej pojawiają sie blue screeny... Dokładna spec. komputerka: i7 920 MS x58 PRO-E 6gb ram OCZ (o ile się nie myle 2000mhz) Radeon r9 280x chłodzenie na CPU to prolimatech megahalms z jednym enermaxem (Magma) założonym na siebie obudowa zalman z3 więc raczej w miarę "przewiewna". Zasilacz to tagan 680w PIPE ROCK 2 modularny. Dziękuje wszystkim za pomoc pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
solaris557 252 Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Zobacz w jakim stanie kondensatory są na płycie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dominik9903 36 Napisano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 @solaris557 dokładniej? na które mam popatrzeć? przy procesorze? Cytuj Link to post Share on other sites
HaNeK 21 Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Na wszystkie na plycie, czy sa zmiany, napuchniete, wybrzuszone itp... Sprawdz jak mozesz na innym zasilaczu sprzet... Cytuj Link to post Share on other sites
dominik9903 36 Napisano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Wszystko normalnie, żadnych zmian na kondensatorach. Cytuj Link to post Share on other sites
zaduzolatdoswiadczenia 28 Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Sprawdź również zasilacz tak samo jak płyte. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Co jest napisane w podglądzie zdarzeń przy błędach krytycznych? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 (edytowane) Zrób tak: Ustaw wszystko na default. Uruchom kompa -windows wszystko. potem zamknij system z menu start. wejdz do bios i podkręcaj go od nowa po trochu. Musisz od nowa przyzwyczaić CPU do OC. Nic sie z nim złego nie stało. Wróci do normy tylko zrób w tej kolejności co pisałem. a i jeszcze coś : baterie bios wyjmij całkiem i kabel sieciowy z zasiłki wypnij. poczekaj z 10 min i zabierz sie do krecenia od początku. Edytowane 7 Maja 2015 przez Lord_Krecitsqa 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dominik9903 36 Napisano 9 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Nie muszę go w sumie katować już, na razie i tak gram tylko w CS go. Starszy proc, swoje juz na 4,2 miał, dam mu na starość spokój Jeżeli mówisz, że wszystko jest sprawne Trzeba będzie za niedługo zakręcić sie koło czegoś nowego (ta i7 wogle kosztuje jeszcze coś? czy raczej oddam za darmo z dopłatą ) Witam, sprawa jednak nie naprawiła się sama, po raz kolejny wywaliło blue scr. Do tego pojawił się problem z windowsem, częste problemy z działaniem programów, czy powtarzajacy się komunkat "system napotkał bład i musi byc uruchomiony ponownie". Nie wiem co robić? ktoś ma jakiś pomysł? Dziękuje. Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 9 Maja 2015 Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 A zrobiłeś tak jak napisałem kilka postów wyżej? Cytuj Link to post Share on other sites
dominik9903 36 Napisano 9 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Nic nie ruszałem, w sensie z OC, nie potrzebuje więcej Mhz, chyba, że to konieczne. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 9 Maja 2015 Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Sprawdź ram memtestem i powierzchnię dysku. Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 9 Maja 2015 Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Dokładnie. Ram może wysypać system po ~2 minutach. Dysk jak trafi na błędny sektor Cytuj Link to post Share on other sites
dominik9903 36 Napisano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Sprawdzę wieczorkiem i dam znać co i jak. Dziękuje wszystkim. WItam, po sprawdzeniu "narzędziem to wykrywania błędów" w systemie win7, wyszło, że nie ma żadnego błędu w pamięci ram. zrobiłem dodatkowo formata, z myślą, że może coś to da, jednak nie dało, dalej blue screen. Jakieś pomysły? Cytuj Link to post Share on other sites
zaduzolatdoswiadczenia 28 Napisano 10 Maja 2015 Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Sprawdziłeś ten zasilacz w końcu czy nie ? Cytuj Link to post Share on other sites
dominik9903 36 Napisano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 NIe spradzałem, jak mam to zrobić? A tak swoją drogą, możliwe jest to, że musze od nowa ustawiać napięcia Ram'u? przypominam sobie, że cos ustawiałem, bo było niestabilne, o ile pamiętam to było przez to,że płyta źle dostosowała napięcia w RAM, możliwe, że to jest powodem? Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 10 Maja 2015 Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Tak, ustaw napięcie i taktowanie pamięci, jeśli z profilami jest problem. Poza tym, jaki to bluescreen? Cytuj Link to post Share on other sites
dominik9903 36 Napisano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Nie mam pojęcia jak zrobić scr. kiedy jest blue screen, wie ktos jak? Zaraz się za to wezmę, tylko jedno pytanie, na stronie producenta pisze, że CL ma być 9, a na ramie że 7, to jak mam ustawić? Cytuj Link to post Share on other sites
A.K Killer ModS 5929 Napisano 10 Maja 2015 Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 (edytowane) Nie mam pojęcia jak zrobić scr. kiedy jest blue screen, wie ktos jak? http://www.gonzoville.com/wp-content/uploads/2014/06/facepalm-Godzilla.jpg pare pomyslow podrzucam http://rs1img.memecdn.com/blonde_o_1002403.jpg http://funny-pictures-blog.com/wp-content/uploads/2011/09/Screenshot-level-Women.jpg na powaznie to : http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows/open-event-viewer#1TC=windows-7 albo poprostu napisz tutaj co jest na tym bleu screnie 'stop : 0x........' (to chyba uda sie tobie zapamietac) Edytowane 10 Maja 2015 przez adriankiller 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 10 Maja 2015 Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Sprawdziłeś ten zasilacz w końcu czy nie ? A no coś Ty. A po co? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts