silentmichal 100 Napisano 6 Maja 2015 Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Witam wszystkich! Chciałbym napisać o jednej, zastanawiającej mnie rzeczy. Całkiem niedawno (tj. tydzień temu) założyłem w/w chłodzenie na mojego R9 290. I rzecz w tym, że karta coraz szybciej osiąga taką samą, wysoką temperaturę. Tuż po założeniu 70 stopni było chyba poza zasięgiem karty. Przedwczoraj temperaturę 70 stopni osiągała w 11 minut obciążenia. A dzisiaj? Już po 7 minutach. Macie pomysł, co się dzieje? Dlaczego tak jest? Pasta jest dobra (Arctic Silver 5), więc o to się nie martwię. Ale mam taką inną teorię. Być może to chłodzenie jest takie ciężkie, że powolutku powolutku odczepia się od karty? Coś tam może się wygina? Miałem kiedyś tak samo, kiedy to chłodzenie było nałożone na starą Nvidię... Jeżeli rzeczywiście docisk jest coraz mniejszy... to co zrobić? Pozdrawiam, Michał. Cytuj Link to post Share on other sites
xprzemcio 102 Napisano 6 Maja 2015 Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Obciąż kartę na 100% ustabilizuj temperaturę wentylatory na 100% poruszaj radiatorem- jeśli temperatura będzie reagować na Twoje ruszanie to znalazłeś przyczynę Cytuj Link to post Share on other sites
silentmichal 100 Napisano 6 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Dobra. W ten weekend zrobię jak mówisz i się może coś ciekawego okaże. Jak ktoś ma jeszcze jakieś inne, ciekawe propozycje - chętnie przeczytam. Cytuj Link to post Share on other sites
silence 1162 Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Coś tam może się wygina? Jeżeli dobrze założyłeś to chłodzenie to nie ma szans. Wyginać się może cała karta pod obciążeniem tego chłodzenia a nie samo z siebie. Miałem kiedyś tak samo, kiedy to chłodzenie było nałożone na starą Nvidię... Hmmm sprawdź jak wygląda stopa coolera jak i rdzeń procesora graficznego, czy są równe. Przyłóż linijkę etc. coś prostego i zobacz w kilku pozycjach jak to wygląda. Cytuj Link to post Share on other sites
silentmichal 100 Napisano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Stopa coolera? To chodzi o to miedziane, co styka się z procesorem graficznym, tak? Podejrzewam, że jest równa. Gdyby nie była, to miałbym problem z wysokimi temperaturami od początku. Cytuj Link to post Share on other sites
Skurax 3 Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 (edytowane) Nie wiem jak u Ciebie ale w ciagu ostatnich dni temperatura na dworze wzrosla o okolo 10 stopni wiec moze to jest powod? Edytowane 7 Maja 2015 przez Skurax Cytuj Link to post Share on other sites
silentmichal 100 Napisano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 No ostatnio było ciepło, to prawda. Może to rzeczywiście przez to... hahah, nie zakładałem takiego scenariusza. Cytuj Link to post Share on other sites
Skurax 3 Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Temeratura 70 to ciągle całkiem dobrze dopiero powyżej 90 zaczynaj sie martwić. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
slo1q 337 Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 (edytowane) Wow, 70 stopni z AC TT 3. Fatalna sprawa. Miałem podobne przejścia z AC TT 2. Spaprałem przez to dwie HD5870 . Chłodzenie jest tak ciężkie, że wygina kartę, przez co najpierw delikatnie odstaje od procesora, a później powstają mikropęknięcia na PCB i ścieżkach. Jako, iż nieco zmądrzałem, założyłem bardzo amatorską podpórkę, która odpowiednio ustawiona delikatnie podtrzymuje cały komplet. Stopka do mebli z marketu budowlanego za 8 zł. Nie wygląda to ładnie, ale znakomicie się sprawdza. To już druga grafika tak podparta i żadnych kłopotów. Jedna śrubka wpuszczona w podstawę stopki, przechodzi przez "siatkę" na wentylator, aby się to nie przemieszczało. Zdjęcie robione na szybko paskiem do spodni http://i.imgur.com/Ua1Xpun.jpg Edytowane 7 Maja 2015 przez slo1q 3 Cytuj Link to post Share on other sites
silence 1162 Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Temeratura 70 to ciągle całkiem dobrze dopiero powyżej 90 zaczynaj sie martwić. Tak, ale nie z takim chłodzeniem.... 60 raczej nie powinno przekraczać. Cytuj Link to post Share on other sites
silentmichal 100 Napisano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 60 nie powinno przekraczać? Wątpię, przy takim TDP? Tutaj jakiś gościu też zakładał ACX3 na swojego Radka: http://www.overclock.net/t/1459728/guide-and-review-accelero-xtreme-iii-on-r9-290 I ma podobne temperatury (2 post). Poza tym moja pasta termoprzewodząca nie jest najnajnajlepsza, no i nie najnowsza. Więc jestem wstanie te 3 stopnie więcej zrozumieć. A o takiej podpórce też już myślałem, tylko nie wiedziałem, skąd takie coś wytrzasnąć. W Castoramie powinni chyba mieć? Bo pomysł mi się podoba i chyba też tak zrobię . Cytuj Link to post Share on other sites
slo1q 337 Napisano 7 Maja 2015 Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Widzisz, Michale, właśnie w Castoramie to cudo kupiłem. 8 polskich złotych, a tyle bólu z głowy. Znajdziesz na dziale obok zamków. Zwróć szczególną uwagę na to, aby można było wkręcać i wykręcać śrubę, by regulować wysokość. Tak, czy owak, 70 stopni wydaje mi się bardzo wysoką temperaturą. Nawet na tak potężnych grzejnikach, jak X-fire 5870 nie miałem nigdy więcej, niż 56 stopni. I co nie mniej istotne, choć nie wątpię w Twe umiejętności, zweryfikuj nałożenie pasty. Z doświadczenia wiem, iż robi to gigantyczną różnicę. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
silentmichal 100 Napisano 8 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 (edytowane) A więc tak. Kupiłem tą podpórkę (2,13zł ) i teraz super jest, nic się nie wygina i nareszcie o tą kwestię jestem spokojny. A wygląda to tak: A temperatury? Tą kwestię będę stale monitorować. 19 maja pożyczam kumplowi kartę na Wiedźmina 3. Po ~ 2 miesiącach odkopię temat i napiszę, czy wszystko jest w porządku i czy problem nadal występuje. Na razie bardzo dziękuję za pomysł z podpórką meblową . Btw. samo przewodnictwo ciepła jest bardzo dobre. Po 2 minutach obciążenia Uniginem Heavenem końcówka chłodzenia była już naprawdę gorąca. Edytowane 8 Maja 2015 przez silentmichal Cytuj Link to post Share on other sites
zulugula11 203 Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Wentylatory od chłodzenia jak masz podłączone ? Zalecam na stałe 12 v Cytuj Link to post Share on other sites
silentmichal 100 Napisano 8 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Mam stałe 7V. 12V już trochę za głośne było. Cytuj Link to post Share on other sites
zulugula11 203 Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Te wentyle dają słabe ciśnienie i nie schładzają jak powinny sekcji zasilania .Sprawdź pod obciążeniem w GPu-Z vrm 1 i vrm 2 na 7 i na 12 to zobaczysz różnice . Cytuj Link to post Share on other sites
silentmichal 100 Napisano 9 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Tydzień temu zrobiłem całonocny test karty. Karta pracowała 8,5h w Unigine Heaven Benchmark 4.0. Maksymalna temperatura dla VRM1 to 96 stopni, a dla VRM2 - 74 stopnie. Wentylatory ACX3 pracowały na 7V (pomijam fakt, że rano w pokoju było jak w saunie). Wiem, że są to wysokie wartości. Mam zamontowane radiatorki od GELID na sekcje zasilania. Ale sekcje z zasady są gorące. Gwarancję mam do 2017r., więc się o to nie martwię raczej. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Arctic Silver 5 Do kart polecałbym MX4 albo Gelida GC Extreme a nie silvera, nie na GPU i to odsłonięte Cytuj Link to post Share on other sites
silentmichal 100 Napisano 17 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 (edytowane) Ooo, ciekawe, będę wiedział na przyszłość, dzięki ;-) . Btw. Dlaczego tak jest? Edytowane 17 Maja 2015 przez silentmichal Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Bo ta pasta jest "electrically conductive" Cytuj Link to post Share on other sites
silentmichal 100 Napisano 17 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Hmm, jednak producent pisze tak:"Not Electrically Conductive:Arctic Silver 5 was formulated to conduct heat, not electricity." Czyli rozumiem, że bardziej nie przewodzi, niż przewodzi? Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Producent swoje a realia swoje, zresztą to ma drobinki srebra, więc musi przewodzić Cytuj Link to post Share on other sites
silentmichal 100 Napisano 17 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 (edytowane) Aaa takie coś, no . Tak, drobinki srebra, to rzeczywiście, wiadomo. A MX4 nie zawiera takowych, tak? Edytowane 17 Maja 2015 przez silentmichal Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Jest nieprzewodząca, ale nie wiem czy Gelid Extreme nie jest lepszy troszkę, w konsystencji. Cytuj Link to post Share on other sites
silentmichal 100 Napisano 17 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 A którą osobiście polecasz mi na przyszłość? Biorąc także pod uwagę współczynnik cena/jakość? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts