Skocz do zawartości

Cichy i tani zasilacz małej mocy

Recommended Posts

Witam,

poszukuję zasilacza do mojego domowego serwerka (składak oparty na Atomie 330). Moc właściwie nie ma znaczenia, 200-300W spokojnie wystarczy, liczy się dla mnie przede wszystkim cicha praca, mała awaryjność i niska cena.

W tej chwili mam Modecoma MC-S350 microATX (http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC/Modecom_MC_S350_microATX/pelny,id,62883/), ale niestety do cichych on nie należy. Nie zależy mi na microATX, z powodzeniem może być standardowych rozmiarów ATXowy.

Chodzi o to żeby znaleźć kompromis między ciszą a ceną, zestaw miał być niskobudżetowy, więc nie bardzo chcę wydawać powiedzmy 300 zł na zasilacz, najlepiej jakby był poniżej 200zł.

Proszę o pomoc, sam już się gubię w mnogości dostępnych modeli...

Junior on chce cichy zasialcz, ten chieftec cichy nie będzie.

Kurde wiem! Kiedyś miałem Deltę 350W za 40zł i muszę przyznać że była nie słyszalna! Miałem wtedy Athlona 3700+, 7600GT AGP, 1GB DDR500 i dysk 80GB.

Muszę przyznać, że ten Chieftec wygląda interesująco.

Mieliście może doświadczenie z tanimi modecomami?

- http://www.agito.pl/zasilacze/modecom-feel-iii-300w.221.327038.html - baaardzo zachęcająca cena

- http://www.agito.pl/zasilacze/modecom-mc-350-350w.221.323895.html

- http://www.agito.pl/zasilacze/modecom-premium-350w.221.339953.html

Ciekawią mnie też te cudeńka:

- http://www.agito.pl/zasilacze/bequiet-straightpower-350w-bn032.221.333700.html

- http://www.agito.pl/zasilacze/bequiet-pure-power-300w-bn093.221.339739.html

ponoć dobra firma (sama nazwa :), pytanie tylko czy naprawde są ciche...?

Feele sobie daruj to kupa a nie zasilacz, za to MC są porządne, są ciche, ale będziesz je słyszał.

BeQuiety są bardzo ciche, ale ja polecam ci za 40zł kupićna allgegro zasilacz Delta - jest dobrej jakości (robią zasilacze dla chiefteca np.) i są naprawdę ciche - ja swojego nic a nic nie słyszałem, nawet w nocy.

Wg mnie każdy zasilacz który podałeś się sprawdzi. Byle miał wentylator 120mm i będzie ok. Kupisz Feela za 100zł i wyjdzie na to samo jakbyś miał kupić coś za 200zł (przy tym configu).

Jednak jak już chcesz brać coś bardzo dobrego, to ten byłby fajny:

http://zasilacze.info/produkty.php?id=3 ... ria_id=239

Niby 300W a ma więcej mocy na liniach 12V niż mój Chieftec 400W ;)

Wg mnie każdy zasilacz który podałeś się sprawdzi. Byle miał wentylator 120mm i będzie ok. Kupisz Feela za 100zł i wyjdzie na to samo jakbyś miał kupić coś za 200zł (przy tym configu).

;)

nie bluźnij, feela nie polecałbym, nawet gdyby obciążenie nie było większe niż 40W.

Ja naprawdę nie wiem skąd Ty masz takie złe zdanie o nich. Naliczyłbym znajomych którzy maja Feel III w swoich konfiguracjach domowych i każdy jest cichy i sprawny. Znajomy ze sklepu komputerowego bardzo mało dostawał ich na gwarancję, prędzej jakieś Tracery/Procompy. Nie będę mówił, że shit, bo shit to nie jest ;)

Fakt, że 3. wersja feela jest znacznie lepsza, ale i tak te zasialcze są niskiej jakości, a już na pewno nie są warte swojej ceny.

Wkładają tam np. kondesatory 10v na linii 12v, pozostałe komponenty też są niskiej jakości (najtańsze części), może zwiększyli ich bezawaryjność, ale nie można powiedzieć, że to dobre zasilacze.

Ich efektywność pozostawia wiele do życzenia, to samo z trzymaniem napięć oraz stabilnością pod dużym obciążeniem.

A 150zł za Feel III 500W to totalne przegięcie, MC-350 jest od niego znacznie lepszy i jest tańszy.

Zgadzam się, powinni takie zasilacze oferować za jakieś 90zł ;) Trzeba przyznać, że normalnej ofercie większości sklepów brakuje takich sensownych propozycji jak np. Fortrony czy Delty.

Zresztą napisałem - jestem za BQ, ewentualnie MC350 :P

mc300-350 to był by dobry wybór... tak mi się wydaje...

sam mam beznadziejny zasilacz qoltec ?? xD

Jeśli chodzi o jakość komponentów to nie jest źle, ale sam zasilacz nie jest taki rewelacyjny - ma słabą linię +12V.

Ot taki sobie zasilacz. Ale jednak zasilacz, a nie bomba zegarowa typu Tracer / Take Me itp.

Marcz, mam prośbę, sam chce złożyć sobie taki serwerek na Atomie 330.

Tak myślę nad tą płytą (LINK) i Modecom Feel 302 jako obudowę (ma zasilacz na kablu 96W więc jak na Atoma wystarczający).

Przechodząc do meritum, z czego Ty budujesz swój serwerek?? Głównie chodzi mi o płytę z procesorem i obudowę i jakie przybliżone koszty Cie wyniosły.

PS. Tak też myślę, czy taniej nie byłoby kupić czegoś takiego - LINK

No panowie... przestancie polecac jakies wynalazki za 40 zl, litosci... Zasilacz jesli ma byc dobry to MUSI miec w srodku kilka ukladow zabezpieczajacych, ktore po prostu troszke kosztuja. Musi byc zbudowany z dobrej jakosci podzespolow, ktore tez kosztuja. W firmie musi byc przyzwoita kontrola jakosc, co rowniez kosztuje. Dobry zasilacz nie moze kosztowac ponizej pewnej kwoty, niech to bedzie przykladowo 150 zl.

To ze kilku znajomych ma zasilki marki xxx i nic im sie nie dzieje to zaden argument, Codegeny padaly po roku pracy i uplywie okresu gwarancji itp. Zasilacz to bezpieczenstwo komputera i danych, jak mozna komus polecac modele slabych marek... ilez mozna o tym pisac, ostrzegac? Eh...

Dzięki wszystkim za opinie, kupię albo Deltę albo BeQuiet ze wskazaniem na to drugie rozwiązanie. Może ktoś miał styczność z tymi BeQuiet'ami - bo nie wiem czym się różni tak naprawdę seria PurePower od StraightPower...? Na stronie producenta też nie ma informacji, które wskazywałyby, która seria jest wyżej plasowana.

kubbak - kupiłem właśnie tą płytę, do której link dałeś i jestem zadowolony. Wymieniłem tylko wentylator na płycie na Silentium PC Zephyr 40 mm. Co do obudowy, o której piszesz, będziesz zadowolony. Ja osobiście wybrałem większą no-name'ową obudowę z kwadratowym panelem przednim (teraz nie widzę jej na allegro, więc nie mam linka) i płaskim zasilaczem flex-atx. Ten zasilacz to pomyłka, robi hałas większy niż banda pijaków pod blokeim, więc go wywaliłem, wyciągnąłem kable na zewnątrz i mam zewnętrzny zasilacz Modecoma :P. Zależało mi na większej obudowie żeby w przyszłości mieć możliwość dorzucenia karty na PCI i wrzucenia 2 lub 3 HDD, więc musiało być na to miejsce i na wentylatory zapewniające przepływ powietrza. Do tego dołożyłem 2 GB RAMu, czytnik kart w zatoce 3,5", kartę CF 16 GB, na której zainstalowałem Ubuntu i tak właśnie wygląda mój serwerek ;). Demon szybkości to to nie jest, normalną pracę w znacznej mierze ogranicza CF jako HDD, ale to ma być serwerek domowy, więc normalna praca jest mu obca ;).

A dzięki za opinię.

Ja właśnie chce mieć to jak najmniejszy by schować to gdzieś na szafie.

Przeglądam właśnie allegro i są tam gotowe zestawy jednak z Atomem 330 są już z dyskiem i napędem DVD (dysk mam swój 250GB SATA a DVD mi nie potrzebne do serwerka).

Marcz a ile wszystko Cie wszystko wyniosło??

Nie wiem czy jest sens kupować wszystko oddzielnie czy nie pomyśleć nad tą aukcją - LINK, choć wolałbym, bez dysku (muszę się spytać o ile byłby tańszy bo jak piszą na aukcji mogą modyfikować dowolnie zestaw).