Verus 9 Napisano 4 Maja 2015 Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Witam , mam pytanko odnośnie podkręcania i5 2500 k , czy warto to robić mając karte grafy Radeon R7 265 MSI 2GB DDR5 ?? Reszta kompa to Plyta: Asrock p67pro3Chlodzenie : be quiet Shadow Rock SlimZasilacz: XFX Core 550WRam: Kingston HyperX DDR3 2x4 GB 1600 Mhz CL9 Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 4 Maja 2015 Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Jasne że warto nawet biorąc pod uwagę że karta dosyć słaba. Ale pytanie do czego ma Ci ten podkręcony procesor służyć? Jak do pracy z grafiką 2D, 3D czy pracy np z filmem to każdy dodatkowy MHz się przyda. Jak do gier to raczej średnio. Można go ewentualnie lekko podgonić nie ruszając napięcia i zwiększyć mnożnik do np 40. Są gry które siedzą na procesorze i większa moc zawsze będzie mile widziana. Wath Dogs, GTA V to przykłady gier które lubią rdzenie i wyższe częstotliwości. Cytuj Link to post Share on other sites
BUBLOS 5 Napisano 4 Maja 2015 Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Co do procesora to jak najbardziej, do tego są te procesory jak by stworzone, więc śmiało możesz robić. Karta graficzna może du*y nie urywa, ale jak zrobisz to dobrze, to będzie efekt. Cytuj Link to post Share on other sites
Verus 9 Napisano 4 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Komp tylko do grania. Karta grafy póki co zostaje o wymianie nie ma mowy , ale skoro piszecie ze warto to tak zrobię. Mysle ze z karty tez można wycisnąć dodatkowe kilka % mocy , może to coś da Cytuj Link to post Share on other sites
krzys13 291 Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 na samym początku udało mi się tyle ustawić , niestety chyba nie było żadnych testów został tylko zrzut http://s24.postimg.org/8nebwotjp/jnbbyuu.jpghosting images Cytuj Link to post Share on other sites
althais 25 Napisano 8 Maja 2015 Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Piszesz z dwóch kont ? Tak po prostu sobie przeciągnąłeś suwaczek i ustawiłeś 5Ghz ? Takie rzeczy robi się w BIOSie/UEFI. Przeczytaj kilka poradników zanim zrobisz sepuku temu sprzętowi. Cytuj Link to post Share on other sites
krzys13 291 Napisano 9 Maja 2015 Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 (edytowane) zrzut wykonałem w 2011,zaraz po złożeniu pieca wiem jak się wykonuje OC , to były eksperymenty więc się nie spinaj a po drugie skoro kupiłem za swoje więc chyba mogę obecnie bez podnoszenia napięć idzie na 4.6 GHz jest to wydajność devila i5 na stockowych zegarach tak warto sandy podkręcać Edytowane 9 Maja 2015 przez krzys13 Cytuj Link to post Share on other sites
Blest 171 Napisano 9 Maja 2015 Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Mi wystarcza 4.7 przy 1.4. Co do podkręcania jak pozwala płyta i chłodzenie to grzech tego nie kręcić . Cytuj Link to post Share on other sites
Premek1983 68 Napisano 13 Maja 2015 Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 No ale widzę że temepratury to ci nie uciągnie. 60 C w spoczynku !! hehe Włącz OCCT na 10 minut i zobaczymy wtedy czy te 5Ghz da radę Cytuj Link to post Share on other sites
Verus 9 Napisano 13 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 W biosie jest opcja Load Optimize OC setings i tak wybór od 4-4.8 Ghz. Czy można ta opcja podkręcać procka czy lepiej ręcznie się bawić ?? Cytuj Link to post Share on other sites
greghor 44 Napisano 13 Maja 2015 Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 (edytowane) te opcje są dobre do określania jakie mniej więcej napięcie jest potrzebne przy danym taktowaniu Przy czym zawsze ustawienia auto to zawyżone napięcie więc np zapamiętujesz ustawienia, potem ustawiasz ręcznie co trzeba w tym także napięcie i schodzisz z napięcia u mnie np: przy 4,6 miałem 1,36 ustawiłem poszczególne ustawienia podobnie jak w gotowym profilu i zacząłem schodzić z napięciem aż doszedłem do 1,29 Edytowane 13 Maja 2015 przez greghor Cytuj Link to post Share on other sites
Verus 9 Napisano 5 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 (edytowane) Podkreciłem na 4,4 Ghz. Napięcie tryb OFFSET -0.030 V. Przy uruchomionym OCC mam takie napięcie min-1,280 max-1,312 V (wynik w HWDmonitor), temperatura w granicach 65-70 stopni. Wszystko robiłem kierując się tym poradnikiem http://gracz.org/overclocking-sandy-bridge-na-przykladzie-core-i5-2500k/ Komentarze i porady mile widziane Pytanko odnośnie INTEL SPEED STEP (EIST) w niektórych poradnikach do OC pisze żeby wyłączyć ta opcje a niektóre ja uwzględniają, jak jest lepiej ?? Edytowane 5 Marca 2016 przez Verus Cytuj Link to post Share on other sites
simondd 82 Napisano 9 Marca 2016 Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Lepiej włączyć tą opcję, bo po co procesor ma pracować ciągle na maksymalnych taktowaniach. Dobra Ci się sztuka trafiła. Przy takim napięciu tyle wykręcić, ale temperatury nie wiedzieć czemu za wysokie. Cytuj Link to post Share on other sites
Verus 9 Napisano 9 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Włączyłem już INTEL SPEED STEP (EIST) i C1E bo jest połączony z EIST, i faktycznie na pulpicie mam 1600 Mzh w grach 4400 Temperatury takie wysokie miałem tylko w OCC a np. w Blade and Soul po 2-3 h grania mam w okolicach 60-65 stopni. Cytuj Link to post Share on other sites
simondd 82 Napisano 9 Marca 2016 Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 To też sporo... Cytuj Link to post Share on other sites
Verus 9 Napisano 10 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Ciężko powiedzieć od czego takie temperatury. Może zmiana pasty by się przydała bo obecnie znajduje się tam ta którą miałem przy chłodzeniu (be quiet Shadow Rock Slim). Zejść z napięciami niżej nie mogę bo przy -0.035 V wywala mi już blue screena. Cytuj Link to post Share on other sites
simondd 82 Napisano 20 Marca 2016 Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Napięcie i tak masz bardzo niskie jak na taki mnożnik. Widzisz ja przed chwilą też podkręcałem proca i dzięki, że napisałeś, że C1E jest połączony z EIST. C1E miałem na auto, a bios zapewne dał disabled, bo napięcie mi w ogóle nie spadało. Myślałem czemu to napięcie nie spada, przecież EIST jest włączone, po chwili sobie przypomniałem twój post i wiedziałem w czym tkwi problem. Cytuj Link to post Share on other sites
slomkacz 0 Napisano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam, żeby nie tworzyć nowego wątku podepnę się pod ten: Po zakupie nowego radeona r9 270x postanowiłem podkręcić trochę procesor. Dane: i5 2500k msi p67a - c45 (b3) ocz 550 w nowe chłodzenie SilentiumPC fera II obudowa silientium brutus 430 - trochę piecykowata, ale mam wywalone wszystkie zaślepki z tyłu i 3 albo 4 dodatkowe 12 cm wentylatory ( nie pamiętam czy ten na froncie obudowy był w zestawie Na razie zmieniłem taktowanie z 3,3 do 4,3. Na płycie wyłączyłem tylko spreed spectrum i włączyłem c1E bo było wyłączone. Reszta pozostała bez zmian. W rezultacie napięcie w biosie na auto wskoczyło z 1,2 do 1,28. Komputer przeszedł testy w occt. Największa temperatura była w okolicach powyżej 61C ale tylko na jednym rdzeniu. Czy jest coś do poprawy? Wydaje mi się, że można by zejść z napięciem na niższe, albo jeszcze bardziej zwiększyć taktowanie bo jest zapas temperatur. Tylko czy przy obecnej konfiguracji kompa ma to sens? Załączam screeney z biosa https://drive.google.com/open?id=0B9nWRMPB9okSYkVRQmhMZzJXVEE https://drive.google.com/open?id=0B9nWRMPB9okSRElIUjhocjREbjg https://drive.google.com/open?id=0B9nWRMPB9okSR0hTN3g5aVktMUE Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez slomkacz Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts