Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Posiadam laptopa MSI Ge620 i chcę dać mu drugie życie zwiększając ilość pamięci RAM oraz wrzucając dysk SSD.  Budżet, który chcę przeznaczyć na podrasowanie lapka to 600 zł. Proszę o pomoc w doborze podzespołów.

Specyfikacje którą obecnie posiadam:

Intel Core i5-2410M

NVIDIA GeForce GT 540M - 1024 MB, DDR3

RAM DDRIII 4GB (2x2GB) 1333MHz

HDD 640 GB

Ram możesz kupić taki sam jak ten co teraz masz (kwestia czy nowy czy używany). SSD myślę,żę 256gb będzie dobrym wyborem tylko jaki masz budżet (a to zależy od ramu) i czy w ogóle masz miejsce na drugi dysk (a jeżeli tak to z jakim wejściem np: SATA III czy coś innego np: mSata).

Interfejsem na pewno jest SATA, ale nie mogę połapać się która:

Model : MSI Cougar Point Mobile 6 port SATA AHCI Controller
OEM Device Name : Intel Cougar Point Mobile 6 port SATA AHCI Controller
Interface : SATA
Revision : A6
Specification : 1.10
Maximum SATA Mode : G3 / SATA600
Channels : 2
In Use Channels : 2, 100%
Port : G2 / SATA300 (Hitachi HTS547564A9E384  ATA/ATAPI Version : 8.40 Type : ATA Interface : SATA)
Port : G1 / SATA150 (TSSTcorpCDDVDW TS-L633F ATA/ATAPI Version : 8.00 Type : ATAPI Interface : SATA)

Chciałem wyjąć napęd optyczny, dzięki czemu miałbym miejsce na 2 dyski, tylko z powyższego opisu wynika że nie będę miał pod co podpiąć drugiego dysku. 

Masz SATA III.

Port : G1 / SATA150 (TSSTcorpCDDVDW TS-L633F ATA/ATAPI Version : 8.00 Type : ATAPI Interface : SATA)

Z tego wynika,że pod nagrywarką masz SATA (prawdopodobnie że II).

Edytowane przez Kac2per1
  • Popieram 1

4 x NIE.

MX100 w wersji 128GB jest od dawna szalenie nieopłacalny i wolny, a polecanie go, w cenie wyższej od M550, to kpina.

M550 jest również szybszy i jednocześnie tańszy od Plextor'a M6S...

http://allegro.pl/dysk-ssd-2-5-crucial-m550-256gb-550-mb-s-7mm-i5284142654.html

http://allegro.pl/dysk-ssd-2-5-crucial-m550-128gb-550-mb-s-7mm-i5284137437.html

Jeżeli dysk będzie przeznaczony do użytku domowego, każda z moich propozycji jest dobra.

A że M550 jest szybszy? no jest, jakoś mi umknął ;)

Z przepięciem mojego obecnego twardziela do portu od nagrywarki nie będzie problemu? Będę potrzebował dodatkowych kabelków?

Tylko odpowiedniej 'kieszeni' na dysk.

Nie, nie będzie. MX100 128GB to dysk wolny, słaby i drogi. Każda z twoich propozycji jest gorsza od M550, a dodatkowo MX100 128GB jest droższy od M550 128GB, podobnie jak obie wersje Plextor'a.

Gorzej za więcej to nie jest dobrze.

• Popieram 1

Podałem dyski które się sprawdzą. Może i nie są idealne, zwłaszcza ten 'wolny'. Ale doradziłem Autorowi jak umiałem. Nie zawsze trzeba mieć wszystko co najlepsze + lepiej mieć wybór. Znowu zaczynasz? Prowokujesz aby dowalić kolejne punkty? Jak dla mnie, możecie w ogóle mnie zablokować.

Edytowane przez dawid12345678

Nie zawsze trzeba mieć wszystko co najlepsze

Chyba sobie w tym momencie robisz jakieś jaja.

Proponujesz gorszy sprzęt za większą kasę, co jest słownikową definicją niekompetencji i jeszcze się przy tym upierasz ?

Ale doradziłem Autorowi jak umiałem.

To super, ale w kwestiach, na których się nie znasz, doradzanie sobie odpuść i skieruj do osób bardziej kompetentnych.

lepiej mieć wybór

No jasne. Z pewnością każdy woli przepłacać za gorsze produkty. 

Może nie zaśmiecajmy tematu, a swoje wątpliwości wyjaśnimy na PW?

Nie zawsze trzeba mieć wszystko co najlepsze

Miałem na myśli, że moje propozycje SSD może nie są tak dobre jak Twoje, ale dałby rade. Oczywiście model który zaproponowałeś, jest najkorzystniejszą opcją.

To super, ale w kwestiach, na których się nie znasz, doradzanie sobie odpuść i skieruj do osób bardziej kompetentnych.

Uważam, że forum to odpowiednie miejsce na powiększenie swojej wiedzy, ponieważ w przypadku błędu, zawsze ktoś go 'podkreśli'.

No jasne. Z pewnością każdy woli przepłacać za gorsze produkty.

No nie.. Ale jeżeli Autor wybrałby coś z moich propozycji, nie popełniłby 'WIELKIEGO' błędu (nie licząc tej nieszczęsnej 128-ki). Jeszcze raz napiszę: oczywiście Twoja propozycja będzie najkorzystniejsza.

Edytowane przez dawid12345678

Co się tutaj dzieje :o Co do dysku to prawdopodobnie wybiorę M550. Proszę jeszcze o pomoc przy wyborze kieszeni na mój stary dysk (w tym temacie jestem zielony) - w tym przypadku nie powinno być powodów do kłótni :)