Skocz do zawartości

Lenovo y510 - spadki fps w gta5

Recommended Posts

Witam, ostatnio męczy mnie bardzo dziwny problem, otóż gdy gram w gta 5 (na lenovo y510 SLI i5) po 5min gry są bardzo ogromne spadki fps(do 10-15) te spadki fps występują po 5min gry i trwają 4-5sek,

daje to taki rezultat, że poprostu nie da się grać.

Laptopa już oddawałem 2razy na gwarancje pierwszy była to błachostka drugim razem spaliła się płyta główna, jeśli chodzi o środek wydaje mi się, ze jest czysty bo laptop 5dni temu wrócił z gwarancji więc myśle, że go wyczyścili.

Moje pytanie brzmi dlaczego jest taki spadek fps po 5min gry? temp dochodzą do 100st CPU i 90 GPU.

Mam podkładke chłodzącą.

Masz throttling przez tak wysokie temperatury (głównie przez SLI). Temperatury CPU i GPU powinny być niższe (ok 80-90 stopni max). Przesmaruj dobrą pastą chłodzącą, poszukaj rad w internecie jak zbić temperatury do tego modelu laptopa (może jakieś modyfikacje) i będzie wtedy ok.

Szukałem w necie troche o zbijaniu temperatur, każdy poleca podkladke chłodzącą zalmana, ale przeciez sama podkładka dużo nie pomoże.A sam nie bede rozbierał laptopa, żeby dać paste termoprzewodzącą.

Tak jak juz mowilem CPU sięga 100st a GPU 90.

Czy w takiej sytuacji moge oddac lapka na gwarancje po raz 3?

Szukałem w necie troche o zbijaniu temperatur, każdy poleca podkladke chłodzącą zalmana, ale przeciez sama podkładka dużo nie pomoże.A sam nie bede rozbierał laptopa, żeby dać paste termoprzewodzącą.

Tyle,że jest kilka modeli Zalmana - od tych słabszych po te lepsze.

Skoro sam nie chcesz rozbierać laptopa to zapytaj tych do których będziesz wysyłał laptop czy przesmarują pastą wybraną przez Ciebie (Ty dopłacisz te kilka złotych lub wyślesz tą pastę razem z laptopem).

Możesz oddawać laptopa na gwarancje póki jest coś nie tak (i oczywiście gwarancja nie minęła).