kotsstal 6 Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Witam, ostatnio męczy mnie bardzo dziwny problem, otóż gdy gram w gta 5 (na lenovo y510 SLI i5) po 5min gry są bardzo ogromne spadki fps(do 10-15) te spadki fps występują po 5min gry i trwają 4-5sek, daje to taki rezultat, że poprostu nie da się grać. Laptopa już oddawałem 2razy na gwarancje pierwszy była to błachostka drugim razem spaliła się płyta główna, jeśli chodzi o środek wydaje mi się, ze jest czysty bo laptop 5dni temu wrócił z gwarancji więc myśle, że go wyczyścili. Moje pytanie brzmi dlaczego jest taki spadek fps po 5min gry? temp dochodzą do 100st CPU i 90 GPU. Mam podkładke chłodzącą. Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Masz throttling przez tak wysokie temperatury (głównie przez SLI). Temperatury CPU i GPU powinny być niższe (ok 80-90 stopni max). Przesmaruj dobrą pastą chłodzącą, poszukaj rad w internecie jak zbić temperatury do tego modelu laptopa (może jakieś modyfikacje) i będzie wtedy ok. Cytuj Link to post Share on other sites
ragon 456 Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Proste ... laptopy nie są do gier, jak już kup porządną podstawkę chłodzącą. Obniż ustawienia - powinna ci trochę spaść temperatura Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Laptopy produkowane 10 lat temu nie są do gier. Obecnie - jak najbardziej nadają się do gier. Autor pisze,że ma już podstawkę chłodzącą (tylko nie napisał czy jakąś słabą czy dobrze chłodzącą). Cytuj Link to post Share on other sites
kotsstal 6 Napisano 1 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Szukałem w necie troche o zbijaniu temperatur, każdy poleca podkladke chłodzącą zalmana, ale przeciez sama podkładka dużo nie pomoże.A sam nie bede rozbierał laptopa, żeby dać paste termoprzewodzącą. Tak jak juz mowilem CPU sięga 100st a GPU 90. Czy w takiej sytuacji moge oddac lapka na gwarancje po raz 3? Cytuj Link to post Share on other sites
ragon 456 Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 (edytowane) http://www.purepc.pl/notebooki/test_lenovo_y510p_dobry_notebook_dla_gracza_za_3000_zlotych?page=0,7 Obadaj wyniki. Więcej chyba już nic nie zrobisz. Edytowane 1 Maja 2015 przez ragon Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Szukałem w necie troche o zbijaniu temperatur, każdy poleca podkladke chłodzącą zalmana, ale przeciez sama podkładka dużo nie pomoże.A sam nie bede rozbierał laptopa, żeby dać paste termoprzewodzącą. Tyle,że jest kilka modeli Zalmana - od tych słabszych po te lepsze. Skoro sam nie chcesz rozbierać laptopa to zapytaj tych do których będziesz wysyłał laptop czy przesmarują pastą wybraną przez Ciebie (Ty dopłacisz te kilka złotych lub wyślesz tą pastę razem z laptopem). Możesz oddawać laptopa na gwarancje póki jest coś nie tak (i oczywiście gwarancja nie minęła). Cytuj Link to post Share on other sites
kotsstal 6 Napisano 1 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Zauważyłem, że nawet bez SLI CPU łapie 100st. Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 http://forum.benchmark.pl/topic/174680-spadek-wydajno%C5%9Bci-laptopa-w-grach-i-poza-nimi/?do=findComment&comment=1829343 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts