Skocz do zawartości

Ulepszamy sprzęt benchmarkowców, czwarta edycja

Recommended Posts

Torture raczej za tym nie jest, gadałem z nim trochę... i niby się nie dziwię... ;) myślałem że powalczę no ale jak widać... a ja na nowy sprzęt nie mam funduszy :P

ale fajnie że użytkownik benchmarka wygrał a nie ktoś kto 3 dni temu się zarejestrował...

więc trzeba się cieszyć !!

Zgłaszam swój sprzęt do konkursu.

Miło mi będzie jeśli ktoś na mnie zagłosuje ;]

Bardzo interesuje się sprzętem, ciągle kombinuje żeby ulepszyć swój sprzęt, większość pieniędzy przeznaczam na komputer, majsterkuje przy nim i tylko przez to mam "dobrego kompa". Chociaż E6600 i 8800GTS nie są aż tak rewelacyjne. A są osoby które mają słabiutkie komputery nie dlatego że nie mają pieniedzy tylko dlatego że im szkoda wydawać na sprzęt.

Fakt że za 1000zł można niewiele ulepszyć w moim komputerze ale zawsze można sprzedać procesor, płytę głowną i kartę graficzną. Co da jakieś 900zł, ostatnio odłożyłem 200zł. Sumując to wszystko wychodzi jakieś 2100zł. A za takie pieniądze można kupić Core2 Quad Q9400, Gigabyte GA-EP45-DS3L i GIGABYTE GTX260 i ARCTIC COOLING FREEZER XTREME. Procesor będzie można podkręcic do 3,6GHz i 20 000 pkt w 3DMarku 06 jak nic ;]

Przesłaniem konkursu jest ulepszenie sprzętu tak aby osiągnąc jak największy wynik. Dziś możemy udowodnić że nie trzeba za każdym razem ulepszać "złomów" ale można wziąc przeciętny komputer i zrobić z niego naprawde potężną maszyne za jedyne 1000zł.

A są osoby które mają słabiutkie komputery nie dlatego że nie mają pieniedzy tylko dlatego że im szkoda wydawać na sprzęt.

wiesz ile zbierałem na płytę główną, kartę graficzną, zasilacz i ram ?? które i tak są do niczego ?? więc nie pisz takich bzdur...

edit.

w sumie nie ważne i tak małe mamy szanse game4you ;)

Nie, że za tym nie jestem, ale:

1) Wcześniej tak nie było

2) Redakcja i tak na to nie pójdzie, więc why bother ;)

@game4you

Mam dokładnie takie samo podejście jak Ty (ciągłe ulepszanie, pompowanie pieniędzy w sprzęt). Trafiasz na moją "czarną" listę 8-)

Junior nie ma co się załamywać. Użytkowników benchmarka jest 22605 to, że tu się nie udzielają wcale nie znaczy, że nie głosują wedle własnych kryteriów.

Czemu?

Redakcja dostaje komputer i 1000zł daje od siebie, wiec czemu by nie sprzedać cześci z tego komputera by po dołożeniu 1000zł stworzyć naprawde coś potęznego (?) Jeśli za każdym razem redakcja będzie wkładać 1000zł a stare częsci odsyłać to każdy ulepszony komputer bedzie wyglądał w zasadzie tak samo, bo co można kupić za 1000zł.

Wracając do mojego sprzętu. Można pominąc te moje 200zł, za tyle kupie sobie sam chłodzenie do procka, ale za 1900zł mozna kupić tego Q9400, GTX260 i GA-EP43-DS3 albo GA-EP45-DS3L.

Dużo za 1000zł zrobisz :D Właśnie zainstalowałem GTA4 i na full minimum 800x600 wszystko na low, paski na 1 i 0 i się zacina xD W pościgu przed policją może 10klatek na sekundę i właśnie tutaj przychodzi kochana redakcja z konkursem, a co za 1000zł? Quad :P A ode mnie testy, recenzje ;) Śmieszą mnie te posty z reklamą ;) Każdy coś pisze z sensem, ale w podtekście poleca siebie - nie będę się wyróżniał :mrgreen:

1. Osoby które mają dwa zestawy jeden taki mocniejszy który pociągnie takie nowe gry raczej nie powinny się zgłaszać

2.Osoby które zgłaszają swoje super mocarne komputery i chcą mieć jeszcze więcej... Dla mnie to bez sensu jedynie co można zrobić to dokupić jeden komponet i koniec.

3.Osoby które zgłaszają swoje laptopy. Oczywiście są w sprzedażach pewne części. procek ram dyski i koniec.(najwyżej bateria)

TO NIE MA SENSU

teraz ja.

Dostałem dysk 250 Gb barracude Sata II także jeden komponent z głowy ;)

1. Osoby które mają dwa zestawy jeden taki mocniejszy który pociągnie takie nowe gry raczej nie powinny się zgłaszać

2.Osoby które zgłaszają swoje super mocarne komputery i chcą mieć jeszcze więcej... Dla mnie to bez sensu jedynie co można zrobić to dokupić jeden komponet i koniec.

3.Osoby które zgłaszają swoje laptopy. Oczywiście są w sprzedażach pewne części. procek ram dyski i koniec.(najwyżej bateria)

Ad. 1 Nie powinny.

Ad. 2 Może im nie chodzić o wydajność, ale o wyciszenie, dobre chłodzenie do OC, lub poprawę jakości Audio - więc jest jakiś sens.

Ad. 3 Im to chodzi tylko o audio ;)

Jak dla mnie to przydało by sie więcej konkursów (niekoniecznie coś typu "wybierz prawidłową odpowiedź" bo i tak większość jej udzieli ... Mała jest szansa w wygranej w takich konkursach każdy liczy na los szczęścia a tylko 2 czy 3 osoby spośród bardzo dużej liczby prawidłowo udzielonych odpowiedzi dostaną nagrody ;), można by przykładowo jakieś projekty nadsyłać do redakcji benchmarka i wybierano by np. 3 najlepsze, takie coś wymagało by wiele wysiłku od robiącego i wygrali by najlepsi i najbardziej pomysłowi w swej pracy, to sie tyczy niektórych konkursów, co do ulepszania sprzętu benchmarkowców to ciekawa akcja, od niedawna jestem na forum i spodobało mi sie, pomocni ludzie można sie zapytać zanim kupisz coś z czego nie będziesz pózniej zadowolony itd. itp. :P powinien wygrać ktoś kto udziela się jak najwięcej, jest pomocny i aktywny na forum a także jego sprzętowi przydał by sie mały upgrade rozrywki czy rozwijania pasji :mrgreen:

ad. 2 co byś wolał osobę która ma słabego kompa które te 1000 zł może uradować czy osobę która gra sobie w crysisa na full detalach. Jeśli stało być na takiego prądążernego kompa to czemu nie stać na chłodzonko??

Ad.1 Mogą się zgłaszać, jeśli spełnią wymogi. Dodanie zestawu + rankingi.

Ad.2 Mogą się zgłaszać, jeśli spełnią wymogi. Dodanie zestawu + rankingi.

Ad.3 Mogą się zgłaszać, jeśli spełnią wymogi. Dodanie zestawu + rankingi.

ad. 2 co byś wolał osobę która ma słabego kompa które te 1000 zł może uradować czy osobę która gra sobie w crysisa na full detalach.

Ja bym chciał żeby redakcja wymieniła sprzęt w jakimś średnim PC np. słaby core2duo (Athlon 64 X2) i radeon 4850 na mocniejsze core2 (phenoma) a może przy odrobinie wysiłku quad i 4870, a stary sprzęt dostałby ktoś kto go potrzebuje... Dwie pieczenie na jednym ogniu.

Sorry, do osob z Quad Core itp... trzeba było sobie kupić Dual Core i wydać zaoszczędzoną kase na wyciszenie ; d... ;)

Co do tematu... myślę czy nie byłoby rozsądne takie coś, że np. 1 miesiąca wybiera się komputer do ogólnej modernizacji, innego wybieramy komputer ściśle pod kątem wyciszenia/zmiany obudowy. Wtedy będą modernizowane i te słabsze zestawy i te mocniejsze... choć Cooler Masterem Cosmo (najlepiej Black Label :P) bym nie pogardził ;)

Generalnie chodzi mi o to, żeby były czasem miesiące tematyczne, bo jeśli chodzi o modernizacje podzespołów bazowych to na prawde jak dla mnie smieszne to jest jak zgłaszaja sie osoby z np. nawet 3 dobrymi kompami... stac je na 3 kompy niech sprzedadza jeden :D

Ja bym chciał żeby redakcja wymieniła sprzęt w jakimś średnim PC np. słaby core2duo (Athlon 64 X2) i radeon 4850 na mocniejsze core2 (phenoma) a może przy odrobinie wysiłku quad i 4870, a stary sprzęt dostałby ktoś kto go potrzebuje... Dwie pieczenie na jednym ogniu.

O ile ta osoba się zdecyduje go przekazać... nie można tego wymagać jako regulamin konkursu.

Dopóki redakcja nie wypowie się w temacie "pieczenie dwóch pieczeni na jednym ogniu" nie pisz o tym. Co chwila tylko powtarzasz "oddam sprzet" a nawet nie wiadomo czy coś takiego przejdzie. Wyglada to jak obiecanki w spotach wyborczych.

@lucass3

Konta premium na rapidzie nie mam, niestety. Lol. A co byś sobie życzył? Mogę ewentualnie zaproponować... podziękowanie za głos i efektowną relację z modernizacji ;)mICh@eL & Darkeners, Wam rozważającym moją kandydaturę, też mogę to zapewnić :D

@wwwojtek1

Dzięki za takie poparcie. A co do sponsora to jasne, że jest. Benchmark.pl, a co za tym idzie, Komputronik :P

Mam pytanie do redakcji - kiedy koniec głosowania? Obawiam się, że forum może nie wyrobić [dwa dni na krzyż i już milion stron] ;)

Masz rację, brać udział może każdy z quadem i pentium 2, jeśli oczywiście spełnia warunki ;) Mi szczerze mówią przydała by się następująca zmiana: zasilacz obowiązkowo, dołoży ramu, zmienić procesor to do tysiąca, jeśli fundusze pozwolą grafika też nie jest najwyższej klasy, a przecież dzięki takiemu ulepszeniu mógłbym wiele zdziałać, sporo testów :P No i oczywiście trzeba 'mieć na czym pisać newsy', czy też po prostu wyciszać, kręcić i kręcić ;)

Dopóki redakcja nie wypowie się w temacie "pieczenie dwóch pieczeni na jednym ogniu" nie pisz o tym. Co chwila tylko powtarzasz "oddam sprzet" a nawet nie wiadomo czy coś takiego przejdzie. Wyglada to jak obiecanki w spotach wyborczych.
Nie powtarzam "oddam sprzęt", tylko oddajcie sprzęt - bo nie biorę udziału w konkursie ;)

Zgłaszam swojego killerka :mrgreen:

1. Po pierwsze słabe OC procka , płyta pomimo iż jedna z droższych posiada słabe FSB ;) - pomimo kilku procków Q9550 i Q9650 nie idzie więcej jak 460 - brak stabilności :D - wymiana płyty :mrgreen:

2. Przy okazji płyty można by się pokusić o zmianę pamięci na bardziej podkręcalne oraz zmniejszenie ilości kości aktualnie 4x1GB a i może przeskok na DDR3 :mrgreen:

3. Lepsze chłodzenie na procka bo aktualnie Freezer to tania alternatywa dla drogich i lepszych radiatorów ;)

Trzy powyższe punkty poprawiły by zdecydowanie możliwości podkręcenia ( akytualnie na dzień dzisiejszy to wstrzymuje mnie płyta oraz oryginalny system przypisany już do tej płyty ) i co za tym idzie możliwości FPS w grach przy rozdzielczości 1920x1200 oraz stabilnośći.

1. .daft - szansa na zwiekszenie wydajnosci + oddaje czesci -1 głos/y

2. grynkowski - jeżeli jesteś ciekaw co można zmodernizować w laptopie!

3. kubbak - polepszenie wydajności graficznych (nie gry) + oddanie wymienionych części.

4. decigner12 - ogólny wzrost wydajności + oddanie wymienionych części.

5. jeomax.co.uk - NOWE PODEJSCIE DO ROZBUDOWY, tym razem wyzwanie dla Amigi 1200: PATRZ ZESTAW NR 2

6. TheSpeed - zwiększenie mocy obliczeniowej komputera + nowy sprzęt do pisania recanzji

7. Lorduś - zwiększenie mocy obliczeniowej komputera (nie oddaję sprzętu) i sprawdzenie jak Phenomy podkręcają się na Gigabyte GA-MA780G-DS3H

8. Lucass3 - chciałbym zobaczyć jak to jest przy kilkusetnym/kilkutysięcznym wzroście wydajność i napisać w końcu jakąś mini-recenzję.

9. Y0ddh4 - osiągnięcie najwyższych możliwych wyników na posiadanym sprzęcie, webmastering, (mało gram, głównie w weekendy)

10. Junior - słaby procesor... prawie wszyscy wyżej maja 2 rdzenie...2 głos/y

11. VMAX OC - słaba grafika i nie najnowszy procesor. testy dla bechmarka

12. Darodaredevil - modernizacja laptopa to wyzwanie :D wzrost wydajności w grach + nowy

13. cza12ster - ogólnie słaba wydaność, na razie komek nadaje się tylko do pisania programów i nauki nic z najnowszych pozycji nie chodzi. Po maturze i egaminie technicznym wreście chciałbym zagrać w Crysisa i wiele nowych tytułów, nie mówiąc już o tym, że Gothic 3 na razie nawet nie rusza

14. bocian - zwiększenie wydajności w renderingu i aplikacjach graficznych + oddaje 2gą obudowę

15. Darkeners - No niestety ogólne przyspieszenie, HQ na YouTube mi płynnie nie chodzi, a oglądanie materiałów HD to moje główne zadanie multimedialne. Ogólnie zaczyna mi doskwierać brak dwóch rdzeni oraz ramu.

16. pawel2503 - duży wzrost wydajności, w końcu możliwość gry w nowe, a nawet kilkuletnie tytuły bez przycinania, testy dla benchamrka

17. Brandar - Gruntowny remont. 5 letni zabytek nie nadaje się już praktycznie do niczego. Nawet FF zaczyna czasem przycinać. Praca w Photoshopie z kolei to męczarnie. A Win7 RC to odległe marzenie.

18. Matysior - moja konfiguracja jest w moich pecetach - na co liczę? szczerze, mam na płycie AGP, więc wymienić trzeba by wszystko. Do jakich celów? Gaming.

19. hunio - może nie jestem najlepszym kandydatem, ale mój komp można bardzo zmodyfikować.

20. dybciu - Nawet niewielki przyrost wydajności mnie zadowoli.

21. ZeTek - inwazja mocy zmiana procka z X2 na Phenom 2 +70%, wymiana kości RAM przyrost da 60%, karta grafiki +150%

22. 19arek93 - Zadowoli mnie każdy przyrost mocy w grach. W moim przypadku w grę wchodzi wymana całej platformy na nową. Mój cel - >30FPS w Race07 przy 1024x768

23. ZŁO - sprawdź gdzie czai się ZŁO 1 głos/y

24. procek - jedna z najbardziej udzielających się osób na forum, pomaga ludziom więc pomóżmy jemu 2 głos/y

25 - _nick_ - chciałbym dostać chłodzenie wodne (WC) i mieć błogą ciszę

26. RUNIO Potrzebuję kompa do pracy i możliwości rozwoju, pomóżcie. (moj post - 6 str).

27. Piotre879- Nowa karta graficzna, RAID, nietypowe chłodzenie i zobaczymy ile da się wycisnąć

28. marcin_222- ogólny upgrade, bo obecny to już trochę "dziadek" się zrobił

29. Blackout - nie wierze, ze za tysiaka da sie cos ciekawego zrobic.

30. torture -3 głos/y

31. aleks128 - Głosujcie na mnie i powodzenia dla reszty! Pozdrawiam!

32. hans15336 - nowe możliwość na OC :P

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...