Skocz do zawartości

Spadek wydajności laptopa w grach i poza nimi.

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez pufa13,

Recommended Posts

Witam!

Od jakiegoś tygodnia borykam się z dość irytującym problemem, a mianowicie po ok 20 minutach od włączenia laptopa, znacząco spada jego płynność zarówno w grach (w CS: GO spadek jest najbardziej widoczny - z ~120 FPS do równych 50), jak i podczas zwykłego surfowania po necie czy nawet pracy w Wordzie (wszystko działa skokowo). Nie wiem, czy jest to spowodowane temperaturami (laptop kupiony w sierpniu 2014) i czy wystarczy przeczyścić go sprzężonym powietrzem i wymienić pastę termoprzewodzącą, czy może co innego. Temperatury nie są jakieś straszne, przynajmniej w odczuciu na mojej dłoni :P

Może to jakiś wirus? Macie jakieś pomysły?

Mój laptop to MSI GE70 Apache.

Pozdrawiam
pufa13

siema. ja mam program everest do sprawdzania temperatur i calego sprzetu, robie regularne skany rejestru i naprawiam go za pomoca ccleaner no i antywir, moze nie najlepszy ale daje rade malwerabytes. jesli masz swoje to ich uzyj.

serio nie zrobiles skanu przeciw wirusom? everest sprawdzi co ze sprzetem-moze cos padlo [wada fabryczna czy cus]. mozesz tez popatrzec czy czasami ktorys rdzen procesora nie zostal wylaczony [chyba everest a jak nie to wujek gugiel]

tyle ode mnie. pozdro

Moim zdaniem to wina wysokich temperatur - wyczyść lapka i zmień pastę a problem powinien zniknąć

siema. ja mam program everest do sprawdzania temperatur i calego sprzetu, robie regularne skany rejestru i naprawiam go za pomoca ccleaner no i antywir, moze nie najlepszy ale daje rade malwerabytes. jesli masz swoje to ich uzyj.

serio nie zrobiles skanu przeciw wirusom? everest sprawdzi co ze sprzetem-moze cos padlo [wada fabryczna czy cus]. mozesz tez popatrzec czy czasami ktorys rdzen procesora nie zostal wylaczony [chyba everest a jak nie to wujek gugiel]

tyle ode mnie. pozdro

Mi to wygląda na zwykły throttling CPU

Edytowane przez crossek

tyle ode mnie. pozdro

Już wcześniej skanowałem komputer antywirusem ESET Smart Security 8, ale nic nie wykrył. Ccleanera też używałem, wyczyściło razem 1,5 GB ale wciąż to samo.

Już wcześniej skanowałem komputer antywirusem ESET Smart Security 8, ale nic nie wykrył. Ccleanera też używałem, wyczyściło razem 1,5 GB ale wciąż to samo.

piszę ci cały czas że NAJPRAWDOPODOBNIEJ powodem twoich spadków wydajności są wysokie temperatury i powinieneś przeczyścić lapka,zmienić pastę + rozważyć zakup podstawki chłodzącej

piszę ci cały czas że NAJPRAWDOPODOBNIEJ powodem twoich spadków wydajności są wysokie temperatury i powinieneś przeczyścić lapka,zmienić pastę + rozważyć zakup podstawki chłodzącej

Podstawkę chłodzącą już mam, Zalman ZM-NC3. Po majówce planuję oddać na gwarancję, żeby przeczyścili i wymienili pastę, bo na klapce jest naklejka gwarancyjna.

Sprawdź jeszcze czy Ci się profil zasilania nie przełącza na jakiś energooszczędny.

Cały czas jest "wysoka wydajność".

Publicznie przyznajesz się do kradzieży? 

Kurde a myślałem że odważnych ludzi już niema......super byle tak dalej..........do odważnych świat należy.

Myślę że lepiej jak admin zamknie temat.

Edytowane przez decrypterie