pufa13 0 Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Witam!Od jakiegoś tygodnia borykam się z dość irytującym problemem, a mianowicie po ok 20 minutach od włączenia laptopa, znacząco spada jego płynność zarówno w grach (w CS: GO spadek jest najbardziej widoczny - z ~120 FPS do równych 50), jak i podczas zwykłego surfowania po necie czy nawet pracy w Wordzie (wszystko działa skokowo). Nie wiem, czy jest to spowodowane temperaturami (laptop kupiony w sierpniu 2014) i czy wystarczy przeczyścić go sprzężonym powietrzem i wymienić pastę termoprzewodzącą, czy może co innego. Temperatury nie są jakieś straszne, przynajmniej w odczuciu na mojej dłoni Może to jakiś wirus? Macie jakieś pomysły?Mój laptop to MSI GE70 Apache. Pozdrawiampufa13 Cytuj Link to post Share on other sites
mua12345 0 Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 siema. ja mam program everest do sprawdzania temperatur i calego sprzetu, robie regularne skany rejestru i naprawiam go za pomoca ccleaner no i antywir, moze nie najlepszy ale daje rade malwerabytes. jesli masz swoje to ich uzyj. serio nie zrobiles skanu przeciw wirusom? everest sprawdzi co ze sprzetem-moze cos padlo [wada fabryczna czy cus]. mozesz tez popatrzec czy czasami ktorys rdzen procesora nie zostal wylaczony [chyba everest a jak nie to wujek gugiel] tyle ode mnie. pozdro Cytuj Link to post Share on other sites
crossek 38 Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Moim zdaniem to wina wysokich temperatur - wyczyść lapka i zmień pastę a problem powinien zniknąć siema. ja mam program everest do sprawdzania temperatur i calego sprzetu, robie regularne skany rejestru i naprawiam go za pomoca ccleaner no i antywir, moze nie najlepszy ale daje rade malwerabytes. jesli masz swoje to ich uzyj. serio nie zrobiles skanu przeciw wirusom? everest sprawdzi co ze sprzetem-moze cos padlo [wada fabryczna czy cus]. mozesz tez popatrzec czy czasami ktorys rdzen procesora nie zostal wylaczony [chyba everest a jak nie to wujek gugiel] tyle ode mnie. pozdro Mi to wygląda na zwykły throttling CPU Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez crossek Cytuj Link to post Share on other sites
pufa13 0 Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 siema. ja mam program everest do sprawdzania temperatur i calego sprzetu, robie regularne skany rejestru i naprawiam go za pomoca ccleaner no i antywir, moze nie najlepszy ale daje rade malwerabytes. jesli masz swoje to ich uzyj. serio nie zrobiles skanu przeciw wirusom? everest sprawdzi co ze sprzetem-moze cos padlo [wada fabryczna czy cus]. mozesz tez popatrzec czy czasami ktorys rdzen procesora nie zostal wylaczony [chyba everest a jak nie to wujek gugiel] tyle ode mnie. pozdro Już wcześniej skanowałem komputer antywirusem ESET Smart Security 8, ale nic nie wykrył. Ccleanera też używałem, wyczyściło razem 1,5 GB ale wciąż to samo. Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Kupiłeś gorący laptop więc teraz się nie dziw ... Sprawdź temperatury (podaj wyniki) i zastosuj się do rad wyżej. Cytuj Link to post Share on other sites
crossek 38 Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Już wcześniej skanowałem komputer antywirusem ESET Smart Security 8, ale nic nie wykrył. Ccleanera też używałem, wyczyściło razem 1,5 GB ale wciąż to samo. piszę ci cały czas że NAJPRAWDOPODOBNIEJ powodem twoich spadków wydajności są wysokie temperatury i powinieneś przeczyścić lapka,zmienić pastę + rozważyć zakup podstawki chłodzącej Cytuj Link to post Share on other sites
livarion 277 Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Sprawdź jeszcze czy Ci się profil zasilania nie przełącza na jakiś energooszczędny. Cytuj Link to post Share on other sites
pufa13 0 Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 piszę ci cały czas że NAJPRAWDOPODOBNIEJ powodem twoich spadków wydajności są wysokie temperatury i powinieneś przeczyścić lapka,zmienić pastę + rozważyć zakup podstawki chłodzącej Podstawkę chłodzącą już mam, Zalman ZM-NC3. Po majówce planuję oddać na gwarancję, żeby przeczyścili i wymienili pastę, bo na klapce jest naklejka gwarancyjna. Sprawdź jeszcze czy Ci się profil zasilania nie przełącza na jakiś energooszczędny. Cały czas jest "wysoka wydajność". Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Podaj nam temp i się wszystko wyjaśni zarówno w spoczynku jak w stresie. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie pufa13 0 Napisano 1 Maja 2015 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Problem rozwiązany - przyczyną była koparka Bitcoinów, która wkradła się wraz z crackiem do GTA V. Na szczęście udało się ją zlokalizować i usunąć Cytuj Link to post Share on other sites
14r33k 272 Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 wraz z crackiem do GTA V. Publicznie przyznajesz się do kradzieży? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 (edytowane) Publicznie przyznajesz się do kradzieży? Kurde a myślałem że odważnych ludzi już niema......super byle tak dalej..........do odważnych świat należy. Myślę że lepiej jak admin zamknie temat. Edytowane 2 Maja 2015 przez decrypterie Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Kolega za pewnie sprawdzał czy mu sprzęt uciągnie i czy warto kupić bo wersji demo brak Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts