Skocz do zawartości

Jak utworzyć macierz RAID - krótki poradnik

Recommended Posts

No uporałem się... Nawiasem mówiąc wreszcie przekonałem do macierzy RAID. Tylko mam pytanie czy po jej utworzeniu i zainstalowaniu systemu można coś jeszcze skonfigurować celem szybszej pracy? Mowa o platformie AMD i programie RaidXpert jest tam pełno opcji które mają wartość Medium, wybierać High?

Najpierw ustawiasz wszystko wedle poradnika Torture'a. Tylko pamiętaj żeby wcześniej zadbać o pendrive ze sterownikiem RAID dla instalowanego systemu. Następnie instalujesz system, podczas tego procesu musisz wskazać driver RAID z przygotowanego wcześniej pendrive'a. I voia... Efekt jest taki że 2 dyski 500GB system widzi jako 1 dysk 1TB - prawie 90% szybszy (przykład).

Mowa o platformie AMD i programie RaidXpert jest tam pełno opcji które mają wartość Medium, wybierać High?

Kombinuj, ja włączałem i wyłączałem NCQ dla pojedynczych dysków, ale różnica nie za wielka. Pamiętaj o instalacji najnowszego sterownika RAID w systemie, to podnosi wydajność. Ja mam 3.2.1540.35.

No tak czyli panowie najpierw w biosie sie ustawia raid0 a póżniej instaluje system tak??

Jeżeli system ma być zainstalowany na tym dysku, to tak.

No właśnie nie wiem, ciężko znaleźć jakiekolwiek informacje :) AMD w ogóle nie chwali się nowymi wersjami. Swój sterownik mam ze jakiejś strony (softopedii czy coś na ten kształt) z dopiskiem, że to do płyty Asusa. Dla potwierdzenia:

http://img190.imageshack.us/img190/8053/obrazekd.jpg

Niech ktoś mi pomoże szukać info nt tych sterowników, jakiś changelog lub support list.

Dla XP jest wersja 3.2.1548.37 i wspiera SB700. Więc ta wersja 3.2 dla win7 tez powinna działać. Teoretycznie.

7.4. Czy macierz RAID0 jest bardziej awaryjna od pojedynczego dysku?

Odpowiedź: Nie. Każdy dysk w macierzy jest tak samo narażony na uszkodzenie, jak każdy inny dysk. Sam fakt, że działają w RAID nie przyczynia się do zwiększenia ich awaryjności. Jednak przy awarii z jednego dysku, cała macierz RAID0 zostaje uszkodzona (drugi dysk pozostaje fizycznie sprawny).

Blad w logice, albo zle zadane pytanie? :] O ile szansa na awarie pojedynczego dysku jest taka sama o tyle na awarie RAID0 jest tyle razy wieksza ile masz dyskow w tej macierzy. :) W koncu awaria pojedynczego dysku = awaria calej macierzy.

Uwaga, jak najbardziej słuszna. Dlatego też należy zadbać o dodatkową pamięć masową choćby na backup systemu i archiwum danych. Z tego powodu pracuję na 6-u dyskach w konfiguracji RAID0 + 2 x single + RAID1.

Jeszcze jedna uwaga, która mogła ujść w ferworze dyskusji... O ile macierz RAID0 dość dobrze się sprawuje poprzez software powiązany z obsługą kontrolera MB, o tyle macierz RAID1 winna być realizowana poprzez dedykowany/sprzętowy kontroler RAID. Fakt, że to trochę kosztuje, lecz utrata danych może mieć wielokrotnie "droższe" konsekwencje.

http://www.adaptec.com/en-US/products/C ... /SAS-2045/

Pozdrawiam.

Mam pytanie. Jak można usprawnić działanie RAiD0 ? Mam

ale daleko mi do takich wyników. Gościu ma 250 max, a ja 150-160 (odczyt).

Moje bebechy:

CPU: C2D E6400 2.13GHz

MB: Gigabyte 965P-S3 rev. 3.3

RAM: 4GB 800MHz Kingston

Dyski 2x Samsung SP F3 500GB 7200 + stary samsung (poza macierzą)

Grafika: Asus EAH4670 1gb OC

PSU: ModeCom 350W

No właśnie, czy bebechy poza dyskami mają istotny wpływ na macierz?

Twój przypadek dał mi kolejny pomysł - opis dla kontrolera Gigabyte. Aktualizacja w punkcie 4.4.

Moja rada:

1) Wyczyść BIOS zworką. Potem przywrócić ustawienia kontrolera na RAID i wtedy sprawdź. Na innym Gigabyte pomogło.

2) Zaktualizuj BIOS płyty do najnowszego.

3) Zaktualizuj sterownik RAID w systemie.

mógłby mi ktoś powiedizeć czy moja płyta gigabyte ga q35m-s2 obsługuje raid0 ? bo ja nie widze ale może źle patrze ;p

ediT: w biosie jest taka opcja jak napisałeś. podobno polska strona gigabyte jest troche zacofana... dużą wydajnośc zyskam przy połączeniu dwuch F3 w raid0 ??

ile % mniej-więcej ;p, co do awaryjności, co sie musi stac z dyskiem zeby rozwaliło macierz ;p ?

@kamil_shadow zysk z połączenia będzie duży i odczuwalny. zyskasz około 50% wydajności. szybkość działania systemu na takim dysku będzie porównywalna do najwolniejszych ssd.

co do awaryjności jeden z dysków musi zostać uszkodzony mechaniczne, bądź zostać odłączonym od płyty głównej(ale wtedy tylko nie odpialisz systemu i po ponownym podłączeniu dalej wszystko będzie grało o ile nie wykasujesz czegoś z drugiego dysku)

A awaryjność macierzy to prawdopodobieństwo awarii jednego dysku razy ilość dysków w macierzy. Chyba że zrobisz jakiś tam inny tryb RAID że po utracie dysku wkładasz nowy czysty i dane na nim są automatycznie odtwarzane. Ale nie wiem ile dysków musisz wtedy stracić żeby to nie zadziałało. Tu odsyłam do Wikipedii ;)

A swoją drogą to super poradnik :]

@hecto, awaryjność całej macierzy to będzie różnica iloczynu bezawaryjności każdego dysku z tej macierzy a 1.

Jeśli przyjmujemy że dyski mamy takie same w ilości 4, i awaryjność każdego z osobna dysku to 0,02 (2%).

To awaryjność macierzy będzie wynosiła Pa = ((1-0,02)^4)-1= 0,078 czyli 7,8% kiedy dla jednego dysku mamy 2%.

Oczywiście tutaj mamy nieco zawyżoną awaryjność i w praktyce awaryjność dysków jest na o wiele mniejszym poziomie ale przyjąłem 2% na potrzeby wyliczeń. Myślę, że jak dla wydajności, którą otrzymujemy przy RAID0 warto jest "ryzykować" można zawsze zdecydować się na inny RAID przy większej liczbie niż 2 dyski lub mieć dodatkowy dysk na kopie danych.

u mnie niestety są problemy z instalacja win7 64bit na asrocku 870(z 32bit nie ma problemow), a mianowicie gdy podczas instalacji trzeba podać sterownik, podaje ten ze strony producenta, no ale niestety wyskakuje komunikat ze sterownik nie jest podpisany cyfrowo itp., przez co nie mogę kontynuować instalacji, bo nie wyświetla się żadna partycja