kenshin985 1 Napisano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Witam, jestem posiadaczem Acera e5-572g z systemem 8.1 i strasznie muli i obczajam w biose co można pozmieniać i mam opcję boot mode i mam do wyboru UEFI i Legacy. Obecnie ustawione jest to na UEFI. Czym różnią się obie wersje. Mógłby ktoś wyjaśnić. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
montex 30 Napisano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Wytłumacz dokładnie co rozumiesz pod pojęciem 'mulenie'. Na początek wyłącz wszystkie (za wyjątkiem antywirusa) programy z autostartu. Odinstaluj śmieciowe programy, bo boot mode raczej nic nie zmieni, chyba że na prędkość uruchamiania.. Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) Skoro laptop muli to w biosie możesz go bardziej popsuj/zamulić jeżeli nie wiesz co robisz. Jeżeli muli to albo coś jest z systemem (syf) albo z konfiguracją (bardzo słaba). Co do trybów : http://softonet.pl/publikacje/poradniki/Co.to.jest.UEFI.czym.sie.rozni.od.BIOSu.i.jak.zainstalowac.Windows.w.komputerze.z.UEFI-poradnik,589 http://www.dobreprogramy.pl/Draqun/UEFI-czyli-mlodszy-brat-BIOSa,38448.html http://forum.pclab.pl/topic/939272-Instalacja-Windowsa-pod-UEFI/ Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez Kac2per1 Cytuj Link to post Share on other sites
kenshin985 1 Napisano 20 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 To tak, ja i moja dziwczyna mamy takie same lapki, oba kupione w X-komie z różnicą w czasie ok. 3 miesięcy. Dziewczyna ma E5-572g-58EG a ja mam E5-572g-59P9. I różnią się one rozdzielczością ekranu, ponieważ ona może mieć 1336x768, a ja 1920x1080. Oboje mamy system Windows 8.1. Nie mam nic na tym lapku, tylko sterowniki, firefox, office i ccleaner. Komputer muli od samego początku (od zainstalowania sytemu). Dodam jeszcze, że nie ma szans na zmianę innego systemu ponieważ sterowniki są tylko pod 8/8.1. A mulenie kompa to mam na myśli, klikniecie ppm na pulpicie i czekanie ok. 2-5 sekund na otwarcie się tego paska lub poporstu uruchomienie firefoxa, które zajmuje chwilę. Ale i tak dziwnie się poprawił i dzisiaj tak szybciej troszkę działa. Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 To pewnie oboje macie dysk ,,ciulowy" - zmień na SSD i będzie wszytko o wiele szybciej chodziło. Cytuj Link to post Share on other sites
ivon3ry 0 Napisano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 postaraj sie zrobic przywrocenie ustawien fabrycznych za pomoca recovery a jak to nie pomoze to przetestuj dysk Cytuj Link to post Share on other sites
kenshin985 1 Napisano 20 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Tzn. sorki, bo nie napisałem jasno ;d Dziewczynie lapek chodzi nawet przyzwoicie tylko ten mój chodzi jakby chciał a nie mógł. Sprawdzałem dysk i ram programami jakimiś i wszystko okej. Dodatkowo powiem, że grałem sobie np. przed chwilą w gta 5 na tym lapku na wymaganich średniowysokich i chodzi praktycznie bez zacinki (tylko rozdzielczość musiałem zmienić z FULL HD na HD. Problem głównie występuje na pulpicie. Dodam jeszcze, że dwa razy instalowałem system na nim, dwie różne wersje i na obu chodził tak samo. Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Hmm ... A może jakiś proces dużo zżera ,,czegoś" (ramu, cpu, gpu) i tak się zacina ? U mnie np: jeżeli mam włączone kilkanaście rzeczy (mało wymagających) to przełączanie/przymykanie ,,około" pulpitu chodzi woniej niż normalnie a już w samych grach/programach jest ok/bez ścin. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kenshin985 1 Napisano 20 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Obczaję jutro dokładniej te procesy i dam znać jeszcze. I jeszcze taka rzecz, bo na pulpicie używa mi grafiki zintegrowanej od intala, a w grach nvidia, da się jakoś zmienić, żeby cały czas ten nvidi używało czy to nie ma sensu/nie da się ? I jeszcze problem mam taki, że czcionki mam jakby rozmyte trochę i ciężko się czyta, gdzie idzie to zmienić ? A tymczasem leci plusik za pomoc, dzieki. Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Jest ustawione standardowo - przy mniej wymagających czynnościach intel, przy bardziej - dedykowana karta graficzna Nvidia. Można ustawić żeby była ciągle dedykowana ale będą większe temperatury i krótszy czas pracy na baterii. Czcionki rozmyte ? Jeżeli wszędzie to stawiałbym na sterowniki. Jeżeli w konkretnych programach (np: opera) to przybliż/pogrzeb w ustawieniach. Cytuj Link to post Share on other sites
kenshin985 1 Napisano 20 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Podpisy pod ikonami są normalne ale np. jakiś komunikat od windows'a albo przy instalacji czekogś to już takie rozmyte trochę. Sterowniki raczej okej, bo wszystkie pobrałem od Acera i zainstalowałem w kolejności pierw chipset, poźniej reszta, a od Nvidi i Intela (do grafiki) pobrałem z oficnalnych stron, żebył były najnowsze. Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Podaj "LINK" ze skanu http://driveragent.com/ Przeskanuj https://www.malwarebytes.org/mwb-download/ - Ten program może działać razem z innymi antywirusami razem ale warto dodać do wykluczeń w av. Cytuj Link to post Share on other sites
kenshin985 1 Napisano 20 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Malwarebytes użyawm na swoim obecnym komputerze, z którego wlaśnie piszę. A na lapku był jeszcze do wczoraj, bo dzisiaj stwierdziłem, że wbudowany w 8.1 windows defender da radę i nie ma sensu przeciążać lapka. A linki dam pewnie pod wieczór, jak wrócę ze szkoły. Ale wątpię, by były jakiekolwiek wirusy, ponieważ system wgrany jest czysty niedawno i lapek nie był używany praktycznie do niczego od kupienia, ze względu na to jak chodził (2 tygodnie temu go kupiłem), aż do dzisiaj gdzie pograłem z 3 godziny w GTA5. Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Czyli coś się stało jak pograłeś w GTA ? W menedżerze urządzeń nie masz żadnych wykrzykników ani nic dziwnego ? Cytuj Link to post Share on other sites
wiskas 1 Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Tylko czysta instalką systemu na ssd uratuje te lapki...recovery przywróci tonę syfu wyraz z systemem...czysta instalka...skoro tablet z win 8.1 lata jak marzenie na atomie 4x1.33Ghz z ssd to o czym mowa.....windows 8 jest kozak Cytuj Link to post Share on other sites
kenshin985 1 Napisano 21 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 link z driver agenta: http://driveragent.com/c/driveragent_results?hwid=7699e7b1e289e8e51aafdcf61291f7c6&ref=-1&PHPSESSID=frao0t027qsnkqji4dbekcgkk2 Nie, bo lapek chodzi tak od nowości praktycznie, a gta mam od niedzieli. Poprostu chciałem zaznaczyć, że w gta radzi sobie całkiem nieźle, a na pulpicie tak strasznie laguje, żeby cokolwiek uruchomić to trzeba czekać długo. Uruchomienie trwa też bardzo długo. I na lapku nie ma, żadnego syfu, ponieważ kupiłem go bez systemu i sam instalowałem. Cytuj Link to post Share on other sites
wiskas 1 Napisano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 No to wadliwy hdd wykonaj testy i na gwarancje go... To nie jest normalne... Zrób instalkę w trybie legancy...i zobacz czy jest to samo... Może tez to podchodzić pod problem z kartą graficzną...... Zainstaluj wszystko jeszcze raz... Nie pakuj sterów do chipsetu....zrób testy... Zainstaluj grafikę i zobacz czy jest różnica.... Porównaj tez dwie instalki w legancy i UEFI.... Powinno wszystko działać cacy na uefi ale z tym też bywały problemy.... Cytuj Link to post Share on other sites
kenshin985 1 Napisano 24 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Wydaje mi się, że robiłem test hdtune i wyszło wszystko okej, ale nie pamiętam dokładnie. Na reinstalkę systemu mogę sobiep pozwolić dopiero po maturze, więc za kilka dni T_T. Mógłbym zapytać czemu do chipsetu nie pakować sterowników ? A grafika w GTA V daje radę (ale to chodzi wtedy Nvidia, a na pulpicie od intela). Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts