Skocz do zawartości

Problem z kartą graficzną w Lenovo Y580.

Recommended Posts

Witam. 2 lata temu w wakacje zakupiłem laptopa w sieci x-kom. Do tej pory wszystko było w porządku, jednak od kilku dni zauważyłem znaczące spadki FPS w grach po kilku minutach od włączenia komputera. Nie jest to problem chłodzenia, gdyż dziś przeczyściłem wentylatory, kupiłem podstawkę chłodzącą i mimo niższych temperatur problem nadal występuję. Po zrestartowaniu komputera problem znika na kilka minut, a później znowu ścina. Nie pomaga obniżenie jakości grafiki w grach. Nie ważne czy low czy ultra, co 3 sekundy następuję lag. Włączając np. Hearthstone po włączeniu komputera podczas walki mam stałe 60fps, minie kilka minut i z 60 robi się 30. To samo w innych grach. Myślałem, że przyczyną może być najnowszy sterownik Nvidii wydany pod GTA 5, jednak powrót do wcześniejszej wersji sterownika nie załatwia sprawy. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Proszę o pomoc. :)

Specyfikacja:

Lenovo Y580

i5 3210M

GeForce GTX 660M

8gb ram

Monitoruj wykorzystywanie CPU i GPU oraz ram przed spadkami i w samym czasie spadków. Można jeszcze wziąć pod uwagę dysk.

Klatki spadają zawsze do 30 czy mniej/więcej ?

Jedyna różnica jest tutaj (23:37:16 - moment spadku klatek): 

http://i.imgur.com/SSDvpBw.jpg

Do tego momentu wszystko było stabilnie w jednej linii, a potem to już wygląda na jakąś padaczkę karty.

W pracy CPU, ramu i dysku nie ma żadnych znaczących różnic. Klatki spadają różnie. Przy tym co widać na zdjęciu grając w Hearthstone spadły o 10 fps, ale odczucie jest jakby było ich 20, a nie 50.

Edit:

W googlach znalazłem identyczny problem, jednak brak rozwiązania.

http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-1732371/gpu-usage-spikes-gaming.html

Komputer jest niecały miesiąc po formacie. System działa na SSD, więc raczej nie jest to wina software'u.

Edytowane przez dext3rr

daj zrzut ekranu podczas grania właśnie z temp. cpu i gpu, kiedy ostatnio zmieniałeś pasty? samo wyczyszczenie went. i podstawienie podkładki chłodzącej może być za mało, mi to właśnie wygląda na obniżanie taktowania gpu i cpu.

Past nie zmieniałem, bo laptop jest na gwarancji jeszcze i nie mam zamiaru go otwierać. Temperatura GPU jest na dodanym przeze mnie wcześniej zrzutu z Afterburnera. CPU jest niższa niż przez ostatnie 1,5 roku użytkowania bez podstawki chłodzącej, więc nie ma sensu tego dodawać.

Udało mi się znaleźć rozwiązanie. Problemem było załączające się użycie GPU D3D procesora, zauważone w programie HWiNFO. Włączał je proces mdm.exe pochodzący z folderu programu utorrent (mimo wyłączonego programu), po kilku minutach od włączenia komputera. Użycie nie spadało poniżej 99% co sprawiało zamulanie gier.

Edytowane przez dext3rr
  • Popieram 1