Skocz do zawartości

Potwornie wolny upload, lekko spowolniony download

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez mmm555,

Recommended Posts

Witam,

niedawno zmieniłem dostawcę internetu ale nie jest to większa firma, tylko lokalna (mieszkam w warszawie).

Internet bezprzewodowy, 30mb/s, niestety jest z nim problem ale tylko na moim komputerze.

Robiąc speedtest na speedtest.gts.pl, na moim laptopie (win 8.1) download to około 27-28mb/s a upload na poziomie 20, czasami 25mb/s.

Jednak na komputerze stacjonarnym wyniki są następujące: download przez kilka sekund 25, później spada do 17-18mb/s, upload 0.4 - 0.6mb/s. To jest najgorsze. Osobiście wrzucam sporo filmów do sieci (równierz na yt) i taki upload strasznie utrudnia sprawę. Sprawdzałem wszelkie ustawienia sieci itp. nic nie znalazłem. Nie może to być wina routera, bo laptop ma dobre wyniki, a testowałem z tego samego miejsca. 

Niżej podaję specyfikację kompa (równierz win 8.1)

-Płyta główna AsRock Z87E-ITX (zewnętrzny adapter wifi, dołączony z płytą - Broadcom 802.11ac)

-Proc. Intel Core i7 4790

-Grafa GeForce GTX 770 4GB (od EVGA)

-RAM 16GB, 1866MHz

-Zasilacz Corsair CS550M

-Dwa dyski - systemowy Crucial M550 i na dane - Seagate 1TB

Z góry dziękuję za pomoc :)

EDIT:

WiFi to 5GHz!

Edytowane przez Adamexxx

Nie podałeś na jakiej przeglądarce się to dzieje.

1. Im większa antena tym szybsze WiFi. Przykręć antenę.

2. Odinstaluj i zainstaluj ponownie sterowniki do WiFi. Warto zainstalować najnowsze, jak są w sieci.

3. Spróbuj test prędkości na najnowszej przeglądarce Chrome. Bo przeglądarki różnie działają.

4. Odinstaluj Javę i zainstaluj najnowszą.

5. Odinstaluj Flash Playera i zainstaluj najnowszego.

6. Wyłącz antywirus na czas testu. Napisz jakiego używasz.

• Rozwiązanie

1. Problemy sprawiały programy lub specjalne ustawienia do obniżania pinga. Taki podejrzany soft koniecznie trzeba odinstalować.

2. WiFi ma 14 kanałów, pobliska sieć sąsiada na tym samym lub pobliskim kanale może zakłócać sygnał.

http://www.orange.pl/kid,4002313715,id,4002313627,title,Livebox-11-problemy-z-WiFi-zmiana-kanalu-,article.html

1. Problemy sprawiały programy lub specjalne ustawienia do obniżania pinga. Taki podejrzany soft koniecznie trzeba odinstalować.

2. WiFi ma 14 kanałów, pobliska sieć sąsiada na tym samym lub pobliskim kanale może zakłócać sygnał.

http://www.orange.pl/kid,4002313715,id,4002313627,title,Livebox-11-problemy-z-WiFi-zmiana-kanalu-,article.html

Dzięki, twój post mnie naprowadził!

Przy instalacji sterowników od AsRock, zainstalował się programik "xFast LAN", który rzekomo przyśpiesza internet :D

Nigdy nie dopuszczam takiego "junka" na swój komputer ale widać, że to pominąłem, zrobiłem speedtest:

Download - 34mb/s, Upload - 15mb/s

Dziękuję wam za pomoc, prawdopodobnie długo bym się z tym jeszcze męczył