wentzl 0 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Witam,Posiadam od kilku miesięcy Xperię Z3 Compact, telefon jest wodoszczelny. Wczoraj, próbując go umyć, zapomniałem całkowicie domknąć jednej pokrywy, co uswiadomiłem sobie zaraz w chwili kiedy trochę zmoczyłem telefon. Natychmiast go wysuszyłem, jak potrafiłem.Ulżyło mi, gdyż telefon działał poprawnie i nic mu się nie stało.Wieczorem podpiąłem go do ładowania, wszystko działało jak trzeba.Dopiero rano, kiedy probowalem odblokowac telefon, ten nie reagował. Po wciskaniu przycisku zasilania, wyświetlacz nie włacza się. Dodatkowo dioda kontrolna nie świeci się, mimo że teleofn podpięty jest do zasilania. Nie wiem co robić, czy możliwe aby woda dostała się nie tam gdzie powinna? Czy możliwe jest podratowanie jeszcze tego telefonu? Może jest jakiś sposób na dosuszenie go? Cytuj Link to post Share on other sites
dawid0032 746 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Całkiem możliwe że jest zalany Pierwsze co się powinno zrobić po zalaniu to odciąć prąd. Dobrze jest wyciągnąć baterię a jak nie ma możliwości to wyłączyć Jak nie ma możliwości rozebrania to go nie wysuszysz raczej Na gwarancji Ci go nie naprawią Narazie nie podłączałbym go do orądu Mi kiedyś Samsung D600e lata temu wpadł do jeziora na obozie. Od razu wyciągnąłem baterię i go zostawiłem aby się suszył. Włączyć sie nie dało. Raz go włożyłem z przyzwyczajenia do kieszeni, chyba jakoś po 5 dniach i sam zaczął mi grać. Znowu 2 dni nie działał a później już normalnie. Taka dziwna sprawa Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez dawid0032 Cytuj Link to post Share on other sites
Ganster 113 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Pewnie płytka główna padła. I popieram kolegę wcześniej, że trzabylo od razu wyłączyć i rozkręcić i zostawić na 2 czy 3 dni. Cytuj Link to post Share on other sites
dawid0032 746 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Z3c się nie da rozkręcić więc niebardzo da się cokolwiek zrobić Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Pootwieraj wszystkie zaślepki i wrzuć telefon do ryżu, nic lepszego chyba nie wykombinujesz. Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez Johny3 Cytuj Link to post Share on other sites
wentzl 0 Napisano 18 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Nie pomyślałem o tym wcześniej żeby od razu go wyłączyć, jak jeszcze działał, masakra, chyba zostaje tylko serwis.Leży od kilku godzin w ryzu, ale watpie zeby ta metoda dzialala na dzisiejsze telefony Cytuj Link to post Share on other sites
dawid0032 746 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Pamiętaj że za serwis dosyć dużo zapłacisz bo gwarancja nie obejmuje zalania Cytuj Link to post Share on other sites
wentzl 0 Napisano 18 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 No ale jeśli nic innego mi sie zostanie? Rozważam, żeby najpierw wysłać telefon do gwarancji, mimo że kontroler zabarwił się na czerwono Ale może moga to uznać np. za wadę zaślepek czy cos w tym stylu. A jeśli, co najbardziej prawdopodbne, to nie poskutkuje, to chyba tylko serwis zostaje Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Na gwarancje nawet nie licz. Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Sony się wycwaniło ze swoimi "wodoszczelnymi" flagowcami i nawet nie marz o tym, że uznają zalanie za wadę telefonu. Cytuj Link to post Share on other sites
dawid0032 746 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Dokładnie. Jak jest zabarwiony to przygotuj sporą kase na naprawę o ile sie będzie w ogóle opłacało a całkiem możliwe że nie. Dla mnie ta ich wodoszczelność to ściema i głupota. Jakbym miał takiego to na pewno bym nie moczył a traktował tą wodoszczelność jako zabezpieczenie np przed deszczem jakbym musiał zadzwonić akurat Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez dawid0032 Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Wsadź go do białego ryżu - dużo ryżu - i zamknij szczelnie. Biały ryż ci ją wysuszy, tyle że lepiej było to zrobić od razu po zalaniu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts