Skocz do zawartości

Monitor do grania za +/- 2 tyś

Recommended Posts

Proszę o informację, który z dwóch poniższych modeli lepiej będzie się sprawował z zestawem jaki chce zakupić

Komputer: 

1. Intel i5-4690K 3.50GHz 6MB BOX
2. MSI Z97-G43 (Z97 2xPCI-E DDR3)
3. Kingston 8192MB 2400MHz HyperX Savage
4. SilentiumPC Grandis XE1236
5. MSI GeForce GTX970 4096MB 256bit GAMING 
6. Zalman R1 USB 3.0 
7. Corsair 550W CP-9020097-EU BOX 
8. Lite-On iHAS124 SATA czarny OEM
9. Crucial 256GB 2,5'' SATA SSD MX100 7mm

(Jeżeli ktoś uważa, że któreś podzespoły należałoby zamienić to jestem otwarty na cenne uwagi)

Monitory:

http://allegro.pl/monitor-benq-xl2720z-fhd-144hz-3d-1ms-firmware-v3-i5264529523.html

http://allegro.pl/monitor-benq-xl2730z-27-wqhd-144hz-1ms-freesync-i5273585959.html- czy mój komputer pozwoli aby w pełni wykorzystać ten monitor ? Jeżeli uważacie, że nie to zapominamy o nim, ale jeśli tak to wyraźcie swoje opinie na jego temat

Co do gier to niezmiennie - CS:GO, Witcher, MMORPG

Z góry dziękuje

Monitory:   http://allegro.pl/mo...5264529523.html  http://allegro.pl/mo...5273585959.html- czy mój komputer pozwoli aby w pełni wykorzystać ten monitor ? Jeżeli uważacie, że nie to zapominamy o nim, ale jeśli tak to wyraźcie swoje opinie na jego temat   Co do gier to niezmiennie - CS:GO, Witcher, MMORPG   Z góry dziękuje

Do CS:GO tak ale 120Hz kosztem przyzwoitego obrazu.  

Moze sie nie znam, ale IMHO w tym momencie kupowanie monitora 120hz+ ma jeszcze mniej sensu niz rok temu o tej porze. Mowie tu oczywiscie pod katem zastosowania monitora 'ogolnie' do gier, nie tylko do zawodow w CS. Benchmarki jasno pokazuja, ze nawet gtx 970/980 (przynajmniej pojedyncze, choc wg niektorych testow nawet w SLI) nie daja nadziei, zeby odpalac gry po kolei jak leca w full detalach i utrzymywac 120 fps. Tymbardziej jesli ktos jeszcze celuje w rozdzialke wieksza niz 1080p (choc tu kolega akurat kolega chyba nie probuje :) ). Teoretycznie mozna zmniejszyc ustawienia graficzne ale czy po to sie pakuje kase w najlepsze karty na rynku zeby potem grac w srednich detalach? 

Ja rok temu stalem przed dylematem TN 120hz czy IPS 60hz, wybralem to drugie i z jakosci obrazu jestem mega zadowolony (no poza wspomnianym srebrzeniem, ktore jednak przeszkadza wylacznie przy grach dziejacych sie w ciemnosciach) a o 120 fps szybko przestalem myslec patrzac jak moj gtx 770 nie wyciaga nawet 60 klatek w wielu sytuacjach :) Oczywiscie, 80 fps to zawsze plynniej niz 60 fps ale mi osobiscie taki kompromis koniec koncow wydal sie zlym wyborem.

Jak pisalem wczesniej, to co bym zmienil teraz to wybulil na jakis monitor, ktory ma jakosc obrazu IPS ale lepsza czern ewentualnie mniejsze srebrzenie/bleed. Ale o 120hz wogole nie mysle. Nie chce sie potem psychicznie meczyc, ze musze co rok wydawac kupe kasy na to aby monitor nadal mogl pokazywac pelnie swoich mozliwosci

Edytowane przez nacho66

Myślałem, ale z tego co pisze lor3ddr8d to przy 27 calach powinniśmy celować już w QHD, a z kolei ten nasze kompy QHD nie uciągną przy wymagających tytułach takich jak na przykład Witcher.

No i wychodzi na to, że branie tego NEC'a mija się z celem.

@Macek mój zestaw PC dokładnie przedstawia się tak:
http://i.imgur.com/kcv5iEc.jpg 
myślę, że na spokojnie w/w zestaw będzie współpracować z monitorem QHD. 

PS z czasem jak odłożę trochę grosza to w SLI dorzucę drugiego GTX 970 i mam nadzieje na 4k :P

@Macek mój zestaw PC dokładnie przedstawia się tak:

myślę, że na spokojnie w/w zestaw będzie współpracować z monitorem QHD. 

PS z czasem jak odłożę trochę grosza to w SLI dorzucę drugiego GTX 970 i mam nadzieje na 4k :P

Ja nie znam się i nie wiem czy będzie działał z QHD, byłoby dobrze. W tej kwestii powinni się wypowiedzieć ludzie z tego forum :)

// nie cytuj obrazków/zdjęć // drachenfeles

Asus MG279Q ROG Dominator-kup r9 290x i poczekaj jeszcze na niego trochę,może wejdzie już do sprzedaży w Europie w przyszłym tygodniu  cena około 2,5 do 3 tys. zł choć to jeszcze nie potwierdzone

Acer XB270HU-ten już wyszedł w Polsce jeszcze nie dostępny  cena ponad 3 tys,masz g-sync, ips 144hz

Wolałbym odsprzedać nerkę i kupić jeden z powyższych monitorów,niż kupować TN za 2 tys. zł

Skoro nie ma to mamy dwie opcje:

Opcja 1 - słabe kolory, kąty widzenia (TN) i fajne hz

Opcja 2 - świetne kolory, kąty widzenia (IPS) i słabe hz :(

Chyba pora zamknąć temat bo wszystko co było tutaj do powiedzenia zostało już powiedziane, dzięki wszystkim za pomoc :)

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...