Skocz do zawartości

Modernizacja kompa pod GTA 5. Co zmienić?

Recommended Posts

Hej wszystkim,

Kilka dni temu kupiłem sobie GTA 5, jednak mój komputer już niedomaga. Gram na średnich ustawieniach. Po uruchomieniu gry jest okej, jednak z czasem gra zaczyna przycinać, aż staje się niegrywalna. Gra zainstalowana jest na dysku SSD. W środku mojego kompa siedzi:

Phenom II 955 niepodkręcony

ASROCK 880G Pro3

4GB RAM GOODRAM 1600mhz

GTX660 2GB

Samsung 830 120GB

Seagate 500GB

Grafika jest chyba jeszcze całkiem ok, ale procesor pasowałoby pewnie już wymienić. Chciałbym to zrobić jak najmniejszym kosztem. Myślałem nad jakimś prockiem pokroju i5 2400, jest sens? Co polecacie wymienić, żeby nowe gry mi lepiej chodziły? Nie chcę pakować w tego kompa niewiadomo ile, bo niedługo się wyprowadzam i muszę kupić całkiem nowego kompa. Ten tutaj zostaje jakby mnie czasem naszło na jakieś gry. :P Z góry dzięki wszystkim za pomoc.

Edytowane przez Poziomek

hej, gra Ci przycina prawdopodobnie z powodu zbyt wysokich temperatur, przeczyść komputer, wymień pastę termoprzewodzącą (od biedy kup jakieś używane chłodzenie i podkręć trochę proca)

Jeżeli wtedy wydajność dalej Cię nie będzie zadowalać, inwestuj w intela, i5 2400 jest dobrym procesorem.

Dorzuć jeszcze z 4GB RAMu, na te czasy jak teraz, 8GB to rozsądne minimum. Co do nagłego przycinania gry... sprawdź jakie masz wtedy temperatury na procku.. jak za duże, to jak kolega wcześniej powiedział przedmuchaj sprężonym powietrzem kompa, ewentualnie zmień chłodzenie bądź paste termoprzewodzącą :)

hej, gra Ci przycina prawdopodobnie z powodu zbyt wysokich temperatur, przeczyść komputer, wymień pastę termoprzewodzącą (od biedy kup jakieś używane chłodzenie i podkręć trochę proca)

Jeżeli wtedy wydajność dalej Cię nie będzie zadowalać, inwestuj w intela, i5 2400 jest dobrym procesorem.

Co Ty mu za szajs wciskasz kolego?

LGA-1155 starą platforme?

Na więcej niż te 40-50FPS przy phenomie nie licz.
@UP 1155 stara? 2400 i 2500(k) trzymają się lepiej niż nie jeden procek AMD :rotfl: Jak ktoś nie zamierza przez kilka lat wymieniać nic to może wziąć to.

Edytowane przez pl_sbx

Co Ty mu za szajs wciskasz kolego?

LGA-1155 starą platforme?

I5 2400 to nie jest szajs tylko całkiem dobry procek w przystępnej cenie, pewnie I5 4690k lepszy, ale jak ktoś się zastanawia nad i5 2400, to raczej haswelle poza jego zasięgiem finansowym.

Witam szanowne grono :)  Chciałbym podłączyć się pod temat. Dostałem w prezencie ww. grę, jednak komputer nie domaga. GTA za każdym razem się wywala, gdy chcę udać się na plażę. Myślałem, że może coś się przegrzewa - otóż nie. Później doczytałem, że mój CPU jest zbyt mało wydajny, by spełnić minimalne wymagania. Pomyślałem więc, że może jakimś niedużym (załóżmy, do 1k) kosztem uda się usprawnić sprzęt.

i3 2120

asrock p67 pro3

(8 GB) = 2x Kingston HyperX 4gb 1866Mhz

Radeon R7 200 Series

SSD Samsung 840 EVO

1TB HDD

250 GB HDD

Mam cichą nadzieję, że uda się wymienić tylko płytę i proca i będzie hulało. Liczę na waszą pomoc!  ;)

PS

Komputer służy mi głównie do pracy. Na codzień nie grywam. Ot GTA, taki wyjątek.  ;)

Jaki do dokładnie radeon bo r7-200 niewiele mówi.

Nie zmienia to faktu że sprzęt masz dobry i w najgorszy przypadku powinieneś mieć 45fps na ustawieniach normalnych w fHD.

GPU-Z mówi - Sapphire HD 7750.

Jeśli chodzi o płynność gry to nie mogę narzekać - mam stałe 30 fps. :) Podejrzewam, że jest ustawiony jakiś limit (w opcjach nie widziałem). Problem jedynie w tym, że za każdym razem GTA łapie freeze'a, w dokładnie tym samym miejscu (wcześniej udawało mi się przejść kilka misji, po czym gra się zacinała i wyłączała). Przeglądałem support Rockstara, napisałem do nich. Dostałem w odpowiedzi listę rzeczy które powinienem sprawdzić. Niemalże wszystkie odhaczyłem jako wykonane/sprawdzone, z wyjątkiem ostatniego, który dotyczył minimalnych wymagań sprzętowych.

PS

Tak wygląda ciągle moja gra. Ostatecznie udało mi się przejść tę misję po n-tej próbie. Teraz dzieje się dokładnie to samo, tylko w misji "Córeczka tatusia".

https://www.youtube.com/watch?v=52PNxnKc7VU

tl;dr - bohaterowie w trakcie misji zatrzymują się, gra przestaje doładowywać tekstury, a gdy wcisnę esc otrzymuję inifinite loader'a.

PPS

Próbowałem z inną kartą graficzną. Jest dokładnie to samo.

Nie ma. 4670K+Z97 za 1300-1400zł i pójdą wszystkie gry.

Dziękuję za podpowiedź. Powiedz mi jeszcze, czy aby skorzystać z możliwości magicznej litery "K", należy mieć jakieś specjalne chłodzenie? Niespecjalnie lubię bawić się w podkręcanie. Choć widzę, że różnica w cenie jest niezauważalna (~40zł).