bladeno1 0 Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam Zakupiłem nowy dysk ssd marki plextor. Wymieniłem swój stary hdd w laptopie na własnie ten Plextor M6Pro. Zainstalowałem windowsa i wszystko było ok do momentu aż straciłem zasilanie. Laptop się wyłączył i po ponownym uruchomieniu system już nie odpalił. Wszystko było tak jakbym go wcale nie zainstalował. Dysk był zupełnie czysty. Na nowo zainstalowałem system operacyjny. Jak zamykałem i uruchamiałem system normalnie z poziomu windowsa to system ruszał za każdym razem. Niestety znowu miałem przerwę w dostawie energii elektrycznej i laptop stracił zasilanie. Z dysku znowu zginęły dane i systemu nie ma! W czym tkwi problem? Dodam tylko że np.: wydajność dysku jest ok (sprawdzałem programem CrystalDiskMark) a w biosie SATA ustawione jest na AHCI. Pozdrawiam Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez bladeno1 Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17830 Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Miałeś baterię odłączoną od laptopa? Po wyłączeniu zasilania przecież powinien przez czas jakiś jeszcze działać. Cytuj Link to post Share on other sites
bladeno1 0 Napisano 14 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Tak mam baterie odłączoną od laptopa. Baterie do laptopa wkładam tylko wtedy kiedy się przemieszczam. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 To chyba najwyższy czas porzucić ten zwyczaj. Niestety co do znikającego systemu to nie wiem, czym to może być spowodowane (oprócz tego, że system wyłączył się w sposób niekontrolowany...). Cytuj Link to post Share on other sites
psychics 174 Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) 3 dni temu kupiłem plextora m6s i po 3 godzinach pracy po restarcie pc sam mi sie dysk sformatował, musiałem stawiać nowy system. Teraz puki co jest OK ,ale w crystal disc info pokazuje mi status dobry 93% i jakies tam błędy. Nie wiem czy to podstawa do reklamowania! http://zapodaj.net/991e38c85d222.png.html http://zapodaj.net/220e2a767d5f0.png.html Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez psychics Cytuj Link to post Share on other sites
mmm555 29 Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Trzeba było wziąć Goodrama. / co to ma do rzeczy / worm 1 Cytuj Link to post Share on other sites
bladeno1 0 Napisano 14 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Mi pokazuje wszędzie (crystalDiskMark, harddisksentinel itp.) ze dysk jest ok i testy też wskazują na odpowiednią wydajność. Nie wiem co jest grane i dlaczego po zaniku zasilania gubi dane. Dzwoniłem do serwisu plextora i powiedzieli żebym go zareklamował w sklepie w którym go zakupiłem. Tak też chyba zrobię. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts