Skocz do zawartości

Wymiana dysku na SSD Asus x550ln.

Recommended Posts

Witam.

Zakupiłem ostatnio laptopa asus x550ln.
Niestety znajduje się w nim dysk hdd 750gb 5,400obrotow, który szybkością nie grzeszy, a ja przyzwyczajony do ssd w komputerze-nie mogę się przyzwyczaić do tego zwolnienia;p

Pomyślałem,że wymienię dysk, ale z obawy o gwarancję zadzwoniłem do serwisu asus, gdzie mało ogarnięty Pan powiedział mi,że dysk mogę wymienić, ale nie gwarantuje,że będzie on działał, gdyż te laptopy nie były sprzedawane nigdy z ssd.

Moje pytani brzmi czy dysk goodram c40 będzie działał w tym laptopie?

Jest jeszcze inny problem, na laptopie był preinstalowany Windows 8,1 64bit,który najprawdopodobniej znajduje się na partycji recovery.

Czy gdy zmienię dysk mogę zainstalować obraz Windowsa 8,1 ściągnięty od MS i klucz się zczyta z BIOS-u?

Panowie pomocy!!!

Jeśli chodzi o to czy dysk ssd będzie działał to lepiej zadzwonić do Asus Polska i powinni ci odpowiedzieć.Moim zdaniem nie powinno być problemu. Co do systemu,nie masz naklejki z numerem na spodzie laptopa ? Jeśli zmienisz dysk to będziesz musiał(tak ja miałem) telefonicznie skontaktować się z Microsoft Polska i powiedzieć,że ci się dysk spalił i chcesz zainstalować na nowym. W moim przypadku nie miałem problemu przy wersji OEM...

Witam.

Zakupiłem ostatnio laptopa asus x550ln.

Niestety znajduje się w nim dysk hdd 750gb 5,400obrotow, który szybkością nie grzeszy, a ja przyzwyczajony do ssd w komputerze-nie mogę się przyzwyczaić do tego zwolnienia;p

Pomyślałem,że wymienię dysk, ale z obawy o gwarancję zadzwoniłem do serwisu asus, gdzie mało ogarnięty Pan powiedział mi,że dysk mogę wymienić, ale nie gwarantuje,że będzie on działał, gdyż te laptopy nie były sprzedawane nigdy z ssd.

Moje pytani brzmi czy dysk goodram c40 będzie działał w tym laptopie?

Jest jeszcze inny problem, na laptopie był preinstalowany Windows 8,1 64bit,który najprawdopodobniej znajduje się na partycji recovery.

Czy gdy zmienię dysk mogę zainstalować obraz Windowsa 8,1 ściągnięty od MS i klucz się zczyta z BIOS-u?

Panowie pomocy!!!

Witam,

Z okazji że to jest windows 8.1 masz parę opcji (włącznie z tą że musisz zadzwonić do serwisu i potwierdzić czy ssd będzie działał - uważam że nie będzie problemu) natomiast możesz wyciągnąć windows 8 key z BIOSU (polecam program Belarc advisor), sklonować (również nazywany migracją systemu) dysk HDD do SSD, ja zawsze na maszynie gdzie jest talerzowy HDD zmniejszam partycje na której jest winodows 8 do maximum, potem robię clona systemu i kopiuje na nowy SSD (musisz mieć wystarczającą ilość miejsca na nowym SSD). Po udanej migracji wkładasz dysk i wszystko powinno działać - musisz mieć jakiś sprytny program do migracji/clona sytemu - ja używałem Actronis True image gdyż był w zestawie z SSD:) ale są tez dostępne darmowe wersje podobnych aplikacji.

Pozdrawiam