Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Witam. Chciałbym nieco zwiększyć wydajność mojej blaszki i teraz mam dylemat Czy dozbierać do drugiej GTX-970 (jedną już mam G1) Czy też wymienić CPU na I7 pod 1150 (obecny 4670K) Pamięci,SSD czy dyski odpadają te już mam ponadprzeciętny stan. Zastosowanie komputerka: gry, te najbardziej wymagające Pieniążków nie ma zbyt wiele,czekałem na Broadwell'a ale okazał się bezsensowny Myślałem o I7 - pogonię 4670K dołożę kilka setek i będzie czy też... dozbierać do drugiej gtx-970-G1 i zobaczyć co z tego wyjdzie Zdaję sobie sprawy z problemami itd duperele są mi znane doskonale. Z kolei 2011-3 to szkoda kasy bo burżujem też nie jestem. Do CPU ~600 może 700 dołożyć do GPU ~1600 -cena sklepowa. Co lepiej ? W którym kierunku ? Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Brakuje Ci w czymś wydajności? Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Brakuje Ci w czymś wydajności? Prawdę mówiąc: NIE. Wyświetla się na FHD 40" i najnowsze gry łapią troszkę zadyszki. Dragon Age Inkwizycja chodzi super ale AC Unity już by chciało czegoś więcej niż mam. Trudno powiedzieć. Napewno chcę zostać przy 1150. ale wycisnąć z niej wszystko co potrafi zaoferować. Tak wpadł pomysł żeby coś ulepszyć. zasadzie przy sprzedaży 4670K nie stracę nic, więc czemu nie spróbować ? Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 zasadzie przy sprzedaży 4670K nie stracę nic, więc czemu nie spróbować ? Na sprzedaży 4670k może nie stracisz ale stracisz kasę dokładając do i7 a nie zyskasz praktycznie nic. Jak chcesz większą wydajność w grach to tylko zmiana grafiki na mocniejszą Cię ratuje. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Czyli zakup kolejnej G1 zanim je robią. Myślałem że wystarczy zmiana CPU Patrząc na Twojego kompa @DJXbeat myślałem właśnie w tym kierunku tyle że z obecnej epoki. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez Lord_Krecitsqa Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Procesor masz bardzo dobry i nic w tej kwestii nie kombinuj bo tylko stracisz kasę. Jak chcesz zyskać wydajność w grach to zmień 970 na 980 ewentualnie zrób SLI z 970 tylko takie rozwiązanie do FullHD jest aż za bardzo Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Tak wg.mojego "widzimisię" 10fps na + załatwi sprawę na obecne gry ale fajnie by mieć zapas, czyli zwiększyć o te 20fps. Większą rozdziałkę kupię jak ceny nie będą "z kosmosu" na conajmniej 40" Mniej odpada. Przeszło mi przez myśl taniego Titana wziąć a sprzedać obecną, ale nie wiem jak stoją używane tytany. Nowy i najlepszy to przesada z zielonymi Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez Lord_Krecitsqa Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Zmiana 970 na 980 da Ci 16-22% większą wydajność. Dla jednych dużo dla innych mało. Zwykły Titan kosztuje tyle co 980 jak nie więcej a wydajnością jest poniżej 970 więc sobie taką opcję odpuść. W obecnej chwili jedynie zmiana na 980 lub dokupienie drugiego GTX970 da Ci wzrost wydajności. Ja na Twoim miejscu wziął bym drugą 970 ale z jej zakupem wstrzymał bym się do premiery nowych radeonów bo na pewno karty potanieją 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Czyli przeliczę ile bym musiał dołożyć do 980 przy sprzedaży 970 używanej. Bardziej mi się podoba pojedyncza 980 niż 2*970 Myślę że na moje potrzeby w zupełności wystarczy. Skoro CPU nie wypełni różnicy, polujemy na GPU. Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Będziesz musiał dołożyć ~1000zł więc za 15-22% większą wydajność to jest sporo. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) To w takim razie zbieram do drugiej G1 970, montuję na szybko SLI jeśli działa -zostaje. Sprawia problemów więcej niż radości: zwrot bez podania przyczyny po dwóch dniach lub coś innego się wymyśli. Tyle że mój staruszek PENTAGRAM na 100% dostanie zawału Muszę się w miare szybko zastanowić bo kasa wycieka przez palce na prawo i lewo Chętnie sprawdzę/obalę mity dot.SLI Ale myślę że te czasy dawno minęły kiedy były z tym problemy. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez Lord_Krecitsqa Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Problemy z SLI/CF występują nadal i trzeba się do nich przyzwyczaić. Z zakupem drugiej 970 wstrzymaj się do premiery nowych radków to zapłacisz taniej za 970 no chyba, że już teraz musisz mieć SLi z 970 1 Cytuj Link to post Share on other sites
woznik 6 Napisano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Skoro gry ci bardzo dobrze chodzą to po co chcesz upgradowac? Pojedz na wakacje a nie będziesz kasę w błoto wywalal ( z tymi wakacjami to przykład) masz kompa który ci uciągnie wszystko na fhd na max detalacah Cytuj Link to post Share on other sites
broodeeck 527 Napisano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Tak z ciekawosci zapytam, bo nigdzie o tym nie wspomniales. Podkrecales GPU i CPU? Edit: W stopce masz opis 4.4 ghz wiec procek podkrecony, a GPU? Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez broodeeck Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) @up tak GPU też kręcone. Ale zauważyłem że zasilacz przy jednoczesnym oc cpu+gpu czasem niedomaga. Musialem troszke wyluzować. Ale udało się ~5fps zyskać. @woznik ten zestaw co mam dostaje zadyszki choćby w Rome II Poczekam jak kolega radzi aż te Radki wyjdą nowe choć nie liczę na zbyt duze spadki cen. Mam poprostu wrażenie że I5-4670K to gniot. w ogóle wszystkie I5 to gnioty Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez Lord_Krecitsqa Cytuj Link to post Share on other sites
mr.Mad 33 Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) @up tak GPU też kręcone. Ale zauważyłem że zasilacz przy jednoczesnym oc cpu+gpu czasem niedomaga. Musialem troszke wyluzować. Ale udało się ~5fps zyskać. @woznik ten zestaw co mam dostaje zadyszki choćby w Rome II Poczekam jak kolega radzi aż te Radki wyjdą nowe choć nie liczę na zbyt duze spadki cen. A więc musisz jeszcze dołożyc nowy zasilacz, z 300 zł dodatkowo Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez mr.Mad Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 @up i chyba to będzie zakup nowy. Tylko nie wiem czy to płyta słaba do OC czy zasiłka słaba. Ale stawiam raczej na zasilacz. choć ten mój stary Pentagram lepszy od nowych Trzeba by coś naprawde z wysokiej półki kupić Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts