xbabeo 0 Napisano 25 Marca 2015 Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Witam serdecznie, Szukam czegoś w okolicach 2500. Moja 7 letnia Tośka dogorywa. Główne zastosowania: domowo-internetowo, archiwizacha i obróbka zdjęć i filmów z aparatu/kamery. W gry nie gram. Preferencje producentów? W sumie nie mam. Jakoś zawsze byłem na "nie" dla Asusów i Acerów. Wymyśliłem sobie i5, 8GB RAM, ale nie wiem co dalej: 1. Dla archiwizacji zdjęc przydałby się duży dysk więc hdd, ale z drugiej strony ludzie chwala szybkość ssd. 2. Co z kartą graficzną? Wystarczy Intel HD czy pakować się w nVidia? Wiem, że im więcej tym lepiej, ale szukam rozsądnego podejscia. Czekam na Wasze propozycje :-) Cytuj Link to post Share on other sites
Tołstoj 9 Napisano 25 Marca 2015 Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 http://www.x-kom.pl/p/218868-notebook-laptop-15-6-acer-e5-572g-i5-4210m-4gb-500-dvd-rw-gt840m-fhd.html http://www.x-kom.pl/p/216247-notebook-laptop-15-6-acer-e5-572g-i5-4210m-8gb-1000-gt840m-fhd.html Coś z FullHD ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
xbabeo 0 Napisano 25 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Dzięki za propozycje. Czy wybór producenta ma obecnie znaczenie? Czy wszystko to jedno i to samo? Cytuj Link to post Share on other sites
bohdan91 2 Napisano 25 Marca 2015 Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Wiesz co jeśli chodzi procek kartę niby to samo, ale... lenovo = niskiej jakości obudowa, słabe zawiasy,roczna gwarancja, jakoś adekwatna do kraju pochodzenia = CHINA.asus = super jakość wykonania, wszystko fajnie spasowane i dwuletnia gwarancja = TAJWANacer = kolejny raz super jakość wykonania, również fajnie spasowane, ale obudowy jakby bardziej nadążały za duchem czasu, wyglądają jakby były 2lata później zaprojektowane niz asus. Gwarancja 2letnia, no chyba ze bierzesz firmy to niestety roczna, jedyny minus acera. = TAJWAN Cytuj Link to post Share on other sites
xbabeo 0 Napisano 25 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Dzięki za info. Lapek ma być kupiony prywatnie. Musi być 2 lata gwarancji... a właśnie, czy teraz każdy sprzedawany sprzęt nie musi być na 2 letniej gwarancji? A co powiesz jeszcze o jaklści HP? Dell widzę jest zawsze droższy. Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 25 Marca 2015 Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 a właśnie, czy teraz każdy sprzedawany sprzęt nie musi być na 2 letniej gwarancji? Większość ma chyba,że kupujesz na firmę. A co powiesz jeszcze o jaklści HP? Bierz pod uwagę tylko modele biznesowe. lenovo = niskiej jakości obudowa, słabe zawiasy,roczna gwarancja, jakoś adekwatna do kraju pochodzenia = CHINA. Ocenianie całej marki po jednym modelu to nie najlepsze wyjście. Dodatkowo Chiny produkują większość ,,chińskich" czyli wiemy jakich rzeczy ale nie wszystko. Dziwie się,że jeszcze nie masz warna ale to już nie moja rola ... Najpierw poczytaj o danym modelu i dopiero potem się wypowiadaj : ,, A może napiszę byle co, postów będzie więcej a autor niech sobie radzi". asus = super jakość wykonania, wszystko fajnie spasowane i dwuletnia gwarancja = TAJWAN Tak, może jeszcze napisz ,,jestem sprzedawcą Acera (lub nie) - wszystkie inne marki to ,,cienizna" więc kupujcie TYLKO Acera" (i będzie z głowy) - takie wrażenie można odnieść czytając wychwalane posty Acera. Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 25 Marca 2015 Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Jakość różni się zależnie od serii, lenovo to i budżetowe serie B/G jak i thinkpady, podobnie z asusem. Porównaj model za 1100zł (wyglądowo kopia lenovo G) z modelem serii X. Cytuj Link to post Share on other sites
xbabeo 0 Napisano 25 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Zakup ma być na osobę prywatną. Te 12 miesięcy pojawiło się w opisie na stronie sklepu x-kom. Napisałem do nich mejla czy rzeczywiscie jest tylko 12 miesiecy, czy może zostaje ona wydłużona po jakieś rejestracji lub coś takiego. Czekam na odpowiedź z ich strony. Cytuj Link to post Share on other sites
Bortolomeo 166 Napisano 25 Marca 2015 Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Polecam w tej cenie Lenovo T530i z i3 i matrycą FULL HD: http://www.morele.net/laptop-lenovo-thinkpad-t530i-2394bk4-690970/ Seria biznesowa Lenovo, bardzo dobre wykonanie i matowa matryca FULL HD, która zapewni spory obszar roboczy. Dorzucasz do tego dysk SSD 128GB / 256GB, który zapewni sporo szybszą pracę systemu (ładowanie systemu do 10 sekund), szybszy odczyt/zapis. Dyskie te są mniejsze, pobierają mniej prądu i osiągają sporo mniejsze temperatury niż zwykłe talerzowe HDD. Warto! W morele zamontują Ci to za 1zł + dostaniesz wysyłkę gratis po podaniu kodu rabatowego - więcej info w mojej sygnaturce na dole. SSD masz wtedy w środku, a HDD dostajesz oddzielnie i możesz go użyć jako dysk zewnętrzny. Cytuj Link to post Share on other sites
xbabeo 0 Napisano 29 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 A co powiecie o tym? Jakoś ciągnie mnie do Della. http://www.komputronik.pl/product/262528/Elektronika/Komputery/DELL_Inspiron_3543_0785_.html Cytuj Link to post Share on other sites
booncol 664 Napisano 30 Marca 2015 Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 (edytowane) Napiszę coś od siebie Polecam HP Probook 450 G1 (aktualnie ciężko już dostać, ale dla chcącego...). Pod koniec zeszłego roku za ten model z i5 4200M + 8GB ram + SSD MX100 256GB dalem wlasnie ok 2.5k. Laptop dosc dobrze wykonany jak na swoja cene, ladnie sie prezentuje, nie jest glosny (napewno glosniejszy niz w wersjach z procesorami serii U, ale nie dokucza). Posiada matowa matryce. Serwis HP serii biznesowych jest chwalony, chociaz osobiscie nie mialem okazji sprawdzic. Minusem sa dosc przecietne glosniki oraz trzeszczenie spodu laptopa spowodowane konstrukcja klapki serwisowej (dostep beznarzedziowy). Uzywam go, jezeli jestem poza domem lub stacjonarka cos liczy W wiekszosci do photoshopa i programowania, neta i ogladania filmow. Jezeli chodzi o Dell'a to mialem 3, jeden z serii Studio i 2 z serii XPS. Byly to mega ciezkie, mega glosne i gorące konstrukcje, ktorych dobrze nie wspominam. Moze teraz cos sie poprawilo? Moim zdaniem w laptopie spokojnie HD4600 wystarcza. Do gier i tak lepiej miec stacjonarke. Edytowane 30 Marca 2015 przez booncol Cytuj Link to post Share on other sites
xbabeo 0 Napisano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 No właśnie karta. Jeżeli nie gram w gry, a ewentualnie czasem porobię coś w cadzie albo pomontuje filmy czy warto pchać sie w GeForce lub Radeon? Słyszałem teorię (ale nie wiem ile w tym prawdy) że GeForce są ok, ale w stacjonarnych gdzie można dać porządny radiator, a nie w lapkach. Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 30 Marca 2015 Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Ta teoria nie wiele ma z rzeczywistością. Radeony jak i Geforcy na stacjonarnych i laptopach działają w miarę podobnie (oczywiście nikt dokładne tego nie sprawdzał i wątpię czy przez najbliższy czas to zrobi). Może autorowi tego wypowiedzenia chodziło o to,że w laptopach jest większa szansa na uszkodzenie takiej karty (obu firm) przez: primo przenoszenie/wstrząsy secundo: większe temperatury pracy Do Cad'a i montowania filmów ale bez gier nie warto kupować dobrej karty graficznej. Lepiej zaoszczędzone pieniądze wydać na lepszy procesor który w tym przypadku może wiele dać. Cytuj Link to post Share on other sites
xbabeo 0 Napisano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Do Cad'a i montowania filmów ale bez gier nie warto kupować dobrej karty graficznej. Czyli taki zwykly Intel Graphics 4400? Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 30 Marca 2015 Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Czyli do zwykłej (nie ,,skomplikowanej") obróbki w Cadzie i montowania filmów wystarczy zwykły Intel HD Graphics 4400. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts