Saixen 0 Napisano 18 Marca 2015 Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 (edytowane) Witam. Jakiś czas temu pojawił się u mnie problem zawieszania na 10-20 sek komputera podczas grania (świeci dioda od pracy dysku podczas zwiechy) Dzieje się to tylko przy graniu w gry z dysku HDD. Potrafi występować kilkakrotnie podczas jednej sesji gry (co 20min mniej więcej). Zdarzało się, że dysk znikał z "mojego komputera" lecz pojawiał po ponownym uruchomieniu komputera. Zrobiłem format ale to nie pomogło. Sprawdziłem go programem MHDD lecz nie było żadnych błędów. Poniżej specyfikacja komputera oraz screeny ze S.M.A.R.T i temperatury: MOBO: ASRock Z77 Extreme 4 CPU: i5 3570k @ 3.4GHz (nie podkręcony) GPU: MSI GTX 970 Gaming 4G HDD: WD Black 500GB SATA3 SSD: Samsung 840 EVO 120GB Zasilacz: Thermaltake LitePower Black 600W Pamięć RAM: 2x 4GB 1333MHz Kingston http://i64.photobucket.com/albums/h168/Saixen/dysk%20info_zpsdzfvfwf4.png http://i64.photobucket.com/albums/h168/Saixen/Temp._zpsczouuftu.png http://i64.photobucket.com/albums/h168/Saixen/tempo2_zpsd94csbj9.png Jutro mam zamiar przeskanować pamięć RAM memtest'em Edytowane 18 Marca 2015 przez Saixen Cytuj Link to post Share on other sites
bialyboski 5351 Napisano 18 Marca 2015 Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Podlacz dysk pod inny slot, sprawdz rowniez na innym kablu sata Cytuj Link to post Share on other sites
domi675 30 Napisano 19 Marca 2015 Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Sprawdź w przeglądzie zdarzeń czy nie masz błędów związanych z dyskiem. Cytuj Link to post Share on other sites
bożo_wporzo 140 Napisano 19 Marca 2015 Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 A w jakie gry grasz "nie z dysku"? W jakich grach "z dysku" zawiesza Ci się komp? Sprawdź czy wszystkie kable są dobrze dociśnięte. Czy masz włączony w BIOSie hdd monitor? Cytuj Link to post Share on other sites
Saixen 0 Napisano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Zmieniłem kabelek sata oraz podpiąłem dysk do innego slotu. Po godzinnej grze w Dying light nie przywiesił się komputer. Będę sprawdzał dalej. Jeśli problem znów się pojawi to się odezwę. @UP Tak, mam włączony hdd monitor. Z tym graniem "z dysku" chodziło mi o to, że większość gier mam na dysku HDD, a nie SSD. Przy graniu z SSD'ka problem się nie pojawiał. Cytuj Link to post Share on other sites
v1rus 0 Napisano 19 Marca 2015 Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Jeśli problemy pojawiają się tylko przy okazji korzystania z aplikacji zainstalowanych na HDD, odpowiedź na twój problem jest prawie gotowa. Problemem może być tylko okablowanie dysku twardego (dobrze, że udało ci się to sprawdzić i zmienić slot, jeśli to pomoże to sprawa załatwiona), oprócz S.M.A.R.T spróbuj wykonać analizę działania dysku twardego innym oprogramowaniem sprawdzającym poprawność zapisu danych, spójność plików, zamknięcie sesji itp. itd. Jeśli takowe oprogramowanie w ilości przynajmniej dwóch nie odnajdzie żadnych błędów w działaniu dysku daj znać. Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
Saixen 0 Napisano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Sprawdzałem dysk programem HD Tune oraz MHDD. Żadem z nich nie wykazał jakichkolwiek błędów. Cytuj Link to post Share on other sites
v1rus 0 Napisano 19 Marca 2015 Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Zmieniłem kabelek sata oraz podpiąłem dysk do innego slotu. Po godzinnej grze w Dying light nie przywiesił się komputer. Będę sprawdzał dalej. Jeśli problem znów się pojawi to się odezwę. @UP Tak, mam włączony hdd monitor. Z tym graniem "z dysku" chodziło mi o to, że większość gier mam na dysku HDD, a nie SSD. Przy graniu z SSD'ka problem się nie pojawiał. Jak wygląda na ten moment sytuacja po przepięciu dysku do innego slotu SATA ? (ewentualne uszkodzenie slotu również jest możliwe). Cytuj Link to post Share on other sites
Saixen 0 Napisano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Póki co problem nie wystąpił. Cytuj Link to post Share on other sites
bożo_wporzo 140 Napisano 19 Marca 2015 Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Daj znać jeżeli problem wróci, wtedy będziemy pomagać dalej:-) Cytuj Link to post Share on other sites
Saixen 0 Napisano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 (edytowane) Witam ponownie. Niestety problem z dyskiem jednak nie zniknął. Mimo, że nie odczuwałem już zwiech w grach to potrafił wystąpić problem ze zniknięciem dysku z mojego komputera. System potrafi się też znacznie dłużej uruchamiać. Wypiąłem ten dysk i zostawiłem sam SSD i system uruchamiał się w 5-10sek natomiast z podpiętym nawet 1-2min po ponownym uruchomieniu komputera. Dysk stary nie jest gdyż został zakupiony 8 lipca 2014. Liczę na pomoc bądź sugestię w tej sprawie. Pozdrawiam Edytowane 23 Marca 2015 przez Saixen Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 23 Marca 2015 Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Bios aktualizowałeś? Cytuj Link to post Share on other sites
Saixen 0 Napisano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Nie, nie aktualizowałem Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 23 Marca 2015 Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 (edytowane) W moim przypadku (płyta w spojlerze) aktualizacja biosu spowodowała,że przestał mi znikać.Spróbuj jeszcze w biosie wyłączyć sprawdzanie sprzętu (nie wiem jak to u ciebie jest)Jeśli masz instrukcję do płyty to zobacz jak masz ponumerowane na niej wejścia do dysków i podłączdo nr.1 ten z systemem.Nie wiem czy to pomoże ale piszę na podstawie doświadczeń z moim sprzętem... Ponieważ masz Z77 jestem przekonany,że jest nowszy bios(UEFI). Edytowane 23 Marca 2015 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
Saixen 0 Napisano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Póki co, wstrzymam się z aktualizacją BIOS'u. Zrobię to jeśli będzie konieczne. Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 24 Marca 2015 Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 W pierwszym poście wkleiłeś screeny z hwmonitor ale w bezczynności, taki pomiar jest nieprzydatny. Jak chcesz pokazać temperatury to uruchom hwmonitor, zminimalizuj, zrób testy (np. 3dmark, occt) i dopiero wtedy wklej zawartość hwmonitora. Istotne jest to co zapisze się jako wartości maksymalne. Co do problemów z HDD to polecam uruchomić rozszerzony test SMART, możesz to zrobić przez DiskCheckup. http://i.imgur.com/HXf8RNK.gif Cytuj Link to post Share on other sites
Saixen 0 Napisano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) Rozszerzony test w programie DiskCheckup zakończony bez błędów. Uzupełniam o temperatury w stresie:http://i64.photobucket.com/albums/h168/Saixen/tempe1_zpsnoqkz32l.png http://i64.photobucket.com/albums/h168/Saixen/tempe2_zpsppkhhqn0.png Edytowane 24 Marca 2015 przez Saixen Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 24 Marca 2015 Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Wygląda OK. Jak robiłeś test w MHDD to wykrył sektory <500ms i/lub >500ms ? Cytuj Link to post Share on other sites
Saixen 0 Napisano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Nie było takich sektorów Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 24 Marca 2015 Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Masz aktywne zatrzymywanie dysku przy bezczynności ? Cytuj Link to post Share on other sites
Saixen 0 Napisano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Nie mam pojęcia. Gdzie mogę to sprawdzić ? Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 24 Marca 2015 Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 To zależy na jakim systemie. Cytuj Link to post Share on other sites
Saixen 0 Napisano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Windows 8.1 Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 24 Marca 2015 Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Opcje zasilania / zmień ustawienia planu / zmień zaawansowane ustawienia zasilania / dysk twardy Cytuj Link to post Share on other sites
Saixen 0 Napisano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) Tak. Jest aktywne zatrzymywanie dysku po 20 minutach bezczynności Edytowane 24 Marca 2015 przez Saixen Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts