Skocz do zawartości

Czarny ekran po kilku min grania, sterownik ekranu amd przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność

Recommended Posts

Witam. Mój sprzęt to :

Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150
AsRock B85M Pro3 /intel B85, LGA 1150
 2xGoodRam  4GB  1600MHz CL9 Play Black 
Sapphire Radeon R9 280X  3GB DDR5 384bit 
Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda
Thermaltake Smart SE 530W 80+ 140mm modular 

System win 7 64bity

Sprzęt jest nowy na gwarancji. Problem wygląda następująco. Po zainstalowaniu gry i jej uruchomieniu pierwsze minuty bądź sekundy grania gra siada robi się czarny ekran. Testowane gry NFS rivals, sniper ellite3, dying light, metro last light. Po takiej akcji otwierając przeglądarkę napisy rozmazują się co widać w linkach poniżej.

http://naforum.zapodaj.net/bbd2f6f97227.png.html

http://naforum.zapodaj.net/54703fce0371.png.html

http://naforum.zapodaj.net/66faee61e7f8.png.html

Jedyna gra która wywalała całkiem do win bez czarnego ekranu to Watch dogs i tutaj pojawiał się komunikat sterownik ekranu amd przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność. Ten problem jednak udało się naprawić chyba dzięki AMD Gaming Evolved. I jest to jedyna gra która śmiga bez jakichkolwiek kłopotów na wysokich wymaganiach.

Działania jakie podjąłem to przeinstalowanie systemu oraz instalacja nowych sterowników AMD Catalyst 14,7 rc3 ,które zostały stworzone z myślą o graczach min. watch dogs. Jestem laikiem więc proszę o wyrozumiałość i cierpliwość ;)

A
Edytowane przez jaroxx

System jest aktywowany, jednak nie aktualizowany. Przy uruchomieniu wyskakuje błąd http://naforum.zapodaj.net/24903cf95ebf.png.html  Próbowałem instalować (łącznie z odinstalowywaniem starych) bez skutku.  Odpalając occt na pełnym ekranie przy obciążeniu program wiesza się. Zainstalowany ostatni net framework to 3,5. Nie wiem czy ma to związek.Mam loga z gpu-z z momęntu wybicia gry NFS tylko nie wiem jak go tu wstawić :(

Edytowane przez jaroxx

Ciężko konkretnie tutaj coś powiedzieć, na początek zaktualizuj system windows, nastepnie wyczyść jakimś programem stery od grafiki ( możesz poszukać na forum co ludzie polecają, jakiś driver sweeper czy coś) , zaktualizuj bios i me płyty, zainstaluj od nowa stery od grafiki, wyłącz amd overdrive i zobacz czy problem dalej będzie występować, jeżeli tak to jak dla mnie grafa na gwarancję. 

Ja miałem podobny przypadek i komunikat ze sterownikami nividia. Wpisz ten komunikat w gogle a wyskoczy sporo stron.W moim przypadku pomogła zmiana w rejestrze dotycząca wydłużenia czasu oczekiwania systemu na sygnał z karty (chyba tak to się nazywało).Popatrz na ten temat na stronie microsoft-u...Nie mam pojęcia jak w win 7 ale w win 8 były aktualizacje rozwiązujące problemy ze sterownikami kart graficznych.

Edytowane przez jarrino

Udało mi się zaktualizować win. Może to komuś w przyszłości pomoże. Uszkodzony był folder SoftwareDistribution. Należy zatrzymać usługę Windows Update w  services.msc .Zmienić nazwę  SoftwareDistribution na jakąkolwiek, uruchomić ponownie usługę Windows Update. System stworzy nowy folder SoftwareDistribution  (naprawiony). Aktualizacja win pozwoliła zainstalować 

.NET Framework 4.5.2. Niestety gry dalej wywalają. Spróbuje teraz te stabilne sterowniki,aktualizację biosu i te wydłużenie oczekiwania syst. na sygn. Chyba po żadnym z tych działań nie stracę gwarancji ?

Hej!

Miałem bardzo podobny problem przy okazji użytkowania z GF9600 (wiem, że to staroć). Niestety wtedy okazało się iż jest to fizyczny problem z kartą. Po wymianie gwarancyjnej, wszystko śmigało aż miło. Z tych "artefaktów", które wyświetlają ci się w przglądarce oraz nieostrej czcionce mogę wywnioskować iż nie jest to problem z systemem opracyjnym. Tak jak koledzy u góry polecili, aktualizacja systemu a najlepiej instalacja sterowników z płyty dołączonej do zestawu. Po instalacji test działania na przykładzie wymagającej aplikacji (najlepiej gra) i jeśli nic się nie zmieni to aktualizacja sterowników ze strony producenta. Jeśli i to nie pomoże niestety będziesz musiał wysłać sprzęt na gwarancję.

Pozdrawiam!

Niestety zabiegi ze sterownikami również nie pomogły. Nie aktualizowałem tylko biosu. Zastanawia mnie fakt skoro fizyczne uszkodzenie karty to dlaczego wacht dogs działa na wysokich ustawieniach, bez cięć itd. Ktoś może ma jeszcze jakieś pomysły ? 

Czy może być wina napięcia ? Zasilacz może jakaś felerna sztuka i są jakieś skoki ?