Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, troche posiedzialem, poporownywalem i doszedlem do wniosku ze na ta chwile najwydajniej i zarazem najtaniej byloby kupic taki zestaw http://www.morele.net/inventory/info/XTP0Wr/czy wszystko sie zgadza, pasuje ? Zasilacz ok? Brakuje tylko chlodzenia, nie wiem ktory wybrac. Jaki monitor do tego? Zalezy mi na fullhd, od 22 do 24 cali, i najwazniejsze zeby oczy po kilku godzinach nie wysiadaly. I ostatnie pytanie, czy ten zestaw ma szanse staniec kilka stowek do kwietnia? Pozdro

Zasilacz o którym wspomniał GRAABI  http://www.morele.net/zasilacz-cooler-master-g550m-550w-modularny-120mm-80-rs-550-amaa-b1-629138/

Szybsza pamięć  http://www.morele.net/pamiec-hyperx-savage-2x4gb-2400mhz-ddr3-cl11-hx324c11srk2-8-661450/

Jaki monitor do tego? Zalezy mi na fullhd, od 22 do 24 cali, i

Nie wiem jaki masz na niego budżet, ale od siebie polecam ten  http://www.morele.net/monitor-lg-23mp65-23mp65hq-p-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-631199/

23" FHD na matrycy Ah-IPS, dobre kąty widzenia i nie najgorszy input-lag.

Bede podkrecal, ale nie odrazu. Zasilacz zmienie, pamieci rowniez. Oprocz tego zestaw ok? Glosny jest ten GTX od Palita? Czy moze lepiej dolozyc do asusa? Ten monitor bedzie ok do gier? Aktualnie mam flatrona w2242s i jestem zadowolony, oczywiscie ostatnie 2 lata na moim gracie nawet nie moglem wycisnac z niego maxa, wiec czy jesli kupilbym monitor pozniej by wpierw nacieszyc sie nowym sprzetem i wycisnac max z aktualnego monitora nie byloby zle?

losny jest ten GTX od Palita? Czy moze lepiej dolozyc do asusa?

Głośny nie jest, wyposażony jest w półpasywny system chłodzenia tak jak Asus,do tego ma wyższe taktowanie rdzenia co przekłada się na wyższa wydajność w grach, są to wielkości kilku FPS w zależności od gry. Z kolei Asus ma backplate i jest chłodniejszy o kilka stopni

tutaj masz test tego Palita http://pclab.pl/art59688-16.html

Aktualnie mam flatrona w2242s i jestem zadowolony,

Mimo tego, ze nie jest to FHD ma jasność na poziomie 300cd i bardzo dobry kontrast, można go zostawić.

Zasilacz zmienie, pamieci rowniez. Oprocz tego zestaw ok?

Można by pokusic się o lepszą obudowę, ale to już jak budżet Ci pozwoli. 

Wyczytalem na zagranicznych forach ze wersja od palita jest zle wykonana, dosyc glosna i slaby cooling. Z kolei tam polecaja MSI, ASUSA ew. Evga. Teraz jestem w du**e, bo podjaralem sie tym palitem, ale chyba jednak wezme wersje od asusa.

Albo wezme MSI. Bedzie do plyty pasowac. Warto dolozyc stowe do wersji gaming?

http://www.morele.net/inventory/info/sTS6oo/tak by to wygladalo.

• 4 tygodnie później...

Yoo, ostatecznie 21 marca bede zamawial sobie komputer. Zdecydowalem jednak, że nie bede podkrecal procka, bo w moim przypadku jest to zbędne. Tak wyglądał by mój ostateczny zestaw http://www.morele.net/inventory/info/oI4KOw/ takie coś bedzie ok? Jeśli da sie zjechać z cenaniżej nie tracac wydajnosci to proszę mnie poprawic, bo zestaw początkowo był tworzony z myślą o OC Jesli jednak jest w porzadku, czy cashback od msi płyta+karta jest jeszcze aktualny? Jeśli tak prosilbym o podlinkowanie.

Płyte zmień na B85M-D3H (lub B85-HD3 jeśli preferujesz pełny ATX)

RAMy na Cruciala/GoodRamy 8GB 1600Mhz

Co do GPU jest fajne, wysoka kultura pracy, niskie temp, półpasywne chłodzenie.

Jak chcesz trochę zaoszczędzić możesz zmienić producenta grafiki na Palit - 90zł różnicy, 1 rok mniej gwarancji ale równie wysoka kultura pracy i wydajność/

Zestaw przenieś na ESC.pl to sporo zaoszczędzisz 

• Popieram 1

Yoo, przestań zakładać nowe tematy. 

Jeśli da sie zjechać z cenaniżej nie tracac wydajnosci to proszę mnie poprawic

Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

Zalman Z3 Plus USB3.0 black (b/z)

Thermaltake Smart SE 530W 80+ 140mm modular

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix

Gigabyte GA-B85-HD3 /intel B85, LGA1150/

ZOTAC GeForce GTX 970 4GB DDR5 256Bit (1216/7010)

3511 zł +  kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

350 zł taniej. Karta graficzna bez chłodzenia półpasywnego z pięcioletnią gwarancją producenta. Samo chłodzenia ZOTAC jest wydajne oraz kulturalne. Do tego tańszy zasilacz w postaci TT SE oraz pamięci 1600 MHz pod B85. 

Możesz wrzucić SSD, możesz schować kasę w kieszeń, możesz iść nawet w OC CPU. Z tym ostatnim wprowadzasz zmiany na:

Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ + MSI Z97-G43 /intel Z97, LGA 1150/ + Kingston 8GB (2x4GB) 2400MHz CL11 HyperX Savage

.... i zapłacisz tyle sam co za swoją propozycję 

• Popieram 1

Nie idę w OC bo praktycznie za 2/3 lata nie bede miał czasu na gry, więc jest to strata okolo 300zl ( dodatkowe chlodzenie, lepsza płyta) . Czy twój zestaw kajtek + ssd bedzie na podobnym poziomie do tego który podałem? Czy nie bede sie męczył lub potem żałował że nie dolozylem tych paru stow. Chodzi mi dokładniej o różnice pomiędzy tymi zestawami w grach takich jak dayz, gtaV, bf4 i te które wyjdą w przeciągu kolejnych dwóch lat. Jeśli oba zestawy będą to ciągnęły na podobnych ustawieniach , a różnica będzie w kulturze pracy czy tylko paru klatkach to biorę twój zestaw za 3,5 tys.

Edytowane przez Skay.

Nie idę w OC bo praktycznie za 2/3 lata nie bede miał czasu na gry, więc jest to strata okolo 300zl ( dodatkowe chlodzenie, lepsza płyta) . Czy twój zestaw kajtek + ssd bedzie na podobnym poziomie do tego który podałem? Czy nie bede sie męczył lub potem żałował że nie dolozylem tych paru stow. Chodzi mi dokładniej o różnice pomiędzy tymi zestawami w grach takich jak dayz, gtaV, bf4 i te które wyjdą w przeciągu kolejnych dwóch lat. Jeśli oba zestawy będą to ciągnęły na podobnych ustawieniach , a różnica będzie w kulturze pracy czy tylko paru klatkach to biorę twój zestaw za 3,5 tys.

Niee spokojnie, różnice będą niezauważalne/minimalne spowodowane taktowaniem RAM'u, tyle zaoszczędzasz na zestawie kajtka przez 4 rzeczy;

1) Zasilacz, 50 zł tańszy (cichy oraz modularny) i tak będzie tutaj sporym zapasem mocy.

2) Chipset Z97 --> B85 - płyty Z97 są stworzone do podkręcania, najczęściej mają 6-8 fazowe sekcje zasilania oraz solidne radiatory co jest nam w 100% zbędne przy non-OC cpu (120zł mniej)

3) Zmiana GPU na Zotac --> Karta tak samo wydajna, niestety nie posiada półpasywnego chłodzenia tak jak w przypadku MSI ale nie jest głośna (dodatkowo zyskaliśmy +2 lata gwarancji) (90zł) mniej

4) Ram CL11 2400Mhz --> CL9 1600Mhz - jest to spowodowane ograniczeniami przez chipset B85, dla którego maksymalne taktowanie wynosi właśnie 1600 (20zł taniej)

No i oczywiście oszczędziliśmy na zmianie sklepu (ram również 20zł tańszy).

Tyle mogę zagwarantować - nie będziesz żałował, że wziąłeś ten zestaw ^^

Edytowane przez kondrad12
  • Popieram 2