Skocz do zawartości

GTX 970 przy procku I5 750. Czy to ma sens?

Recommended Posts

ok, czyli od dzisiaj jak ktoś będzie pytał o kartę do podkręconego c2q lub phenoma to będę polecał gtxa 770 (to wynika z matematyki, chyba że źle liczyłem w co wątpię). Ciekawe czy to się spotka z aprobatą.

Mi nie chodzi o odczuwalny niedosyt, tylko realny i o to, że na słabszej i tańszej karcie uzyska to samo.

Kolejna sprawa, to wszyscy mówią o podkręconym procesorze kiedy autor ma swój na stocku, nie wiemy czy ma lepsze chłodzenie i na pewno ma gołą sekcję zasilania na płycie głównej.

PS: Skoro ten i5 jest taki super mocny, to nie wiem dlaczego ludzie go wymieniają.

Ja bym do tego procka podkręconego wcisnął maksymalnie coś o wydajności trochę mniejszej od referencyjnej 780ki może podkręconą 770kę lub 280x. A na stocku i to już by było trochę na wyrost.

Edytowane przez MasterBarti

Tak.

było lepiej jak kupiłem obecnego I5 ale to dzięki wydajniejszej platformie.

~3mce miałem jeszcze tą 770tkę zanim wyszedł 970.

Q9550 to chyba ostatni z procków który wykorzysta 770.

Dodam że musiał być nieźle podkręcony żeby jej w miarę dorównać.

Zakup do starego I5 takiej 970tki ma sens jeśli ma w planie przesiadkę na 1150+4670K conajmniej.

Edytowane przez Lord_Krecitsqa

Mi nie chodzi o odczuwalny niedosyt, tylko realny i o to, że na słabszej i tańszej karcie uzyska to samo.

Po pierwsze zanim zaczniesz pisać głupoty to najpierw sprawdź i upewnij czy to co piszesz jest prawdziwe.

Po drugie nie słuchaj ludzi a jeśli chcesz się wypowiedzieć w danym temacie to najpierw samemu z nim się zapoznaj a nie powtarzaj to co ktoś napisał.

Pisałem wcześniej, że miałem i7 920@ 4.0Ghz + GTX780@1200Mhz.

Na tej platformie siedziałem ponad rok czasu i grałem praktycznie we wszystkie większe gry, które się ukazały w tym czasie.

Jedyną grą gdzie karta się nudziła był BF4 Multi w pozostałych karta szła pełną parą. Oczywiście grałem bez HT.

Gwarantuję Ci, że połączenie i5 750@4.0Ghz + GTX970 zapewni w 97% gier większą wydajność od i5 4690k@ + GTX770!

Teraz podstawowe pytanie: czy warto wykładać 950zł na procesor aby w tych 3% gier uzyskać pełne obciążenie na karcie graficznej?

Edytowane przez DjXbeat
  • Popieram 1

DjXbeat masz rację,sam mam i5 750@3.8GHz i testowałem w różnych grach typu BF3,(nie w multi),CODAW,GTA 4,TR itp.

i użycie procesora nie osiągało 100% gdy karta (gtx 660Ti) już nie wyrabiała.Sam myślę nad wymianą GPU na coś mocniejszego,

może nie GTX970 (cena trochę mnie blokuje) ale 770 spokojnie da radę.Wiem że to stara "podstawka" ale dla ludzi z małym budżetem wydaje mi się o.k. Sam kupiłem płytę+procesor za 300zł i wydajnością daleko nie odstaję od "potworów" po 1000zł za sam CPU,choć nie twierdzę że to ta sama liga,bo różnica jest widoczna,mam na myśli cena/wydajność.

• Popieram 1

Dobra dobra, niech chociaż pierw podkręci ten procesor a potem mu wciskajcie tego gtx'a. Jak się okaże że nie ma go jak podkręcić, lub trafiła mu się padaka to potem będzie z ręką w nocniku i kupą niepotrzebnie wywalonego hajsu, bo będzie mieć proc o wydajności podkręconego phenoma lub jakiegoś fxa który będzie pracował z 970ką, nie ma co, ekstra połączenie. W takim razie lepiej niech się podetrze tymi pieniędzmi bo przynajmniej je bardziej praktycznie spożytkuje.

Tym bardziej jeśli chce tego zakupu dokonać do gry której jeszcze nie ma na rynku i nie do końca wiadomo jakie będzie miała wymagania.

Dziekuje wszystkim za odpowiedz. W sumie fajnie sie ten temat rozkręcił. Zakupiłem wlasnie 

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-gtx-970-gaming-4096-mb-ddr5-gtx-970-gaming-4g-649152/ 

, dokupilem 4GB ramu i podkrece procka do 4Ghz. Za rok jak fundusze pozwolą pomysle nad zmiana płyty głownej i procesora. Jeszcze raz wszystkim dziekuje za pomoc :)