Skocz do zawartości

GTX 970 przy procku I5 750. Czy to ma sens?

Recommended Posts

Planuje zakupic GTX 970  http://allegro.pl/msi-geforce-gtx-970-4gb-gaming-1140mhz-okazja-i5122935171.html + 8GB ramu

Czy przy mojej konfiguracji to ma sens? W jakim stopniu procesor bedzie ograniczał moc karty graficznej?  A jeśli nie GTX 970 to może jakaś inna karta która pociągnie GTA V i jej potencjał nie będzie blokowany przez procka. Z góry dziękuję za pomoc.

PROCESOR  Intel I5 750 2,66GHz
PŁYTA GŁÓWNA GIGABYTE GA-P55M-UD2
GRAFIKA MSI 7850 1GB
PAMIĘĆ RAM 2x2GB GOODRAM DDR3
DYSK TWARDY SEAGATE 500GB

ZASILACZ OCZ MODXSTREAM-PRO 600W

Jeśli podkręcisz PROCKA to będzie dobrze:)

Jednak jeśli szykujesz się na GTA to nie zdziwi mnie jak jeszcze raz/dwa przesyną premiery:D 

Autorze rozważ zakup tej karty zaoszczędzisz 100zł

http://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-gtx970-jetstream-4gb-gddr5-256-bit-dvi-hdmi-3x-minidp-box-ne5x970h14g2j-649213/

- pół pasywny tryb pracy

- podświetlane wentylatory (kwestia gustu)

- 3 lata gwarancji

- cicha praca układu chłodzenia

Edytowane przez neo88

i5 750, porównywalny do P II x4 965, może nieco mocniejszy. Gdybym napisał, że chce wsadzić do phenoma 970 to by mnie na dzidach roznieśli. Aczkolwiek nie jestem przeciwnikiem mocnej grafiki do słabego cpu. W grach typu Crysis etc. na pewno mocno ograniczy. W Cywilizajce pograsz bardzo płynnie.

• Popieram 7

Witam,też mam i5 750 tyle że OC 3.8GHz i wydaje mi się że GTX 970 aż tak się nie będzie nudził,dużo zależy od gry

np. w GTA 4 większy nacisk jest własnie na CPU niż GPU ,a inaczej już to wygląda w np.BF3

http://zapodaj.net/34d842bf3ebd7.jpg.html GTA 4 karta na pół gwizdka idzie,ale procesor już około 80% użycia (ust.wysokie,b.wys. 1920x1080)

http://zapodaj.net/514124f1bd63c.jpg.html BF3 ustawienia

http://zapodaj.net/15787e0a610a9.jpg.html BF3 już to inaczej wygląda,procesor około 80% użycia,a karta prawie na max. idzie

ps.testowane przy OC 3.6GHz i GTX 660Ti obecnie mam 3.8GHz ale wynik powinien być podobny.

i5 750, porównywalny do P II x4 965, może nieco mocniejszy. Gdybym napisał, że chce wsadzić do phenoma 970 to by mnie na dzidach roznieśli. Aczkolwiek nie jestem przeciwnikiem mocnej grafiki do słabego cpu. W grach typu Crysis etc. na pewno mocno ograniczy. W Cywilizajce pograsz bardzo płynnie.

Porównywalny?

Nie wiem czy masz na myśli podkręcone procesory czy na stocku ale

PII X4 955@ 4.0Ghz  =   i5 750@ 3.2-3.4Ghz

Przy takim samym taktowaniu to porównywalny jest quad q9550

Teoretycznie nie masz się czego bać, ja kupiłem 970-tkę do i5 2400. Mój wynik w Fire Strike to nie całe 9000:

http://www.3dmark.com/fs/4260175

Wyniki uzyskiwane na Twoim procesorze:

http://www.3dmark.com/search?_ga=1.153427000.143637679.1402997887#/?mode=advanced&url=/proxycon/ajax/search/cpugpu/fs/P/944/982/500000?minScore=0&cpuName=IntelCore i5 Processor I5-750&gpuName=NVIDIA GeForce GTX 970

(zaznacz ilość GPU - 1)

Tak więc kręć procka i kupuj tą grafikę ;) Nie zapomnij też dokupić 4GB RAMu!

Przy okazji, neo88 polecił palita JetStream. Świetne chłodzenie, ale karta ma wyjście HDMI 1.4a (złącze mini HDMI).

Jeżeli Ci to nie przeszkadza, to śmiało możesz brać. Ja z kolei skusiłem się w zeszłym tygodniu na ta tańszą MSI:

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx970oc-4gb-gddr5-256-bit-2xdvi-hdmi-dp-gtx-970-4gd5t-oc-694685/

Jej testów w sieci praktycznie nie ma. Ze swojej strony mogę tylko powiedzieć, że chłodzenie jest bardzo ciche pod obciążeniem i niesłyszalne w spoczynku.

Edytowane przez Makkk

Z całym szacunkiem miałem i5 750,a kumpel wspomnianego PII x4 965.Porównywaliśmy wydajność w grach i benchmarkach i muszę powiedzieć że Phenom 965 nie ma startu do tego Lynnfielda. i5 750@4.0Ghz = i5 2500K ;)

http://www.purepc.pl/procesory/jaki_procesor_kupic_wielki_test_100_procesorow_intel_i_amd?page=0,41

Edytowane przez wenflon
Z całym szacunkiem miałem i5 750,a kumpel wspomnianego PII x4 965.Porównywaliśmy wydajność w grach i benchmarkach i muszę powiedzieć że Phenom 965 nie ma startu do tego Lynnfielda. i5 750@4.0Ghz = i5 2500K

Podkręcony do 4.0 owszem. Dwa lata siedziałem na P II x4 i takich różnic jak w tych testach nie widziałem.

Ale owszem, mój błąd teraz jak widzę wydajność podkręconego 760 do 4.0 to rzeczywiście ma sens.

Zasugerowałem się stockowymi zegarami gdzie 750 wypada średnio.

Edytowane przez Ciapciak

Idąc za ciosem 3dmak i opinii niektórych tutaj. Ja do swojego 1090t powinienem dać r9-290 jako maks. Co wszyscy mi polecali max 280/285/280x lub gtx 770. 

Gdzie różnica to 3k pkt między r9 285 a r290. W takim razie i5-750 musi się super kręcić ;)

Dobrze,  że benchmarki nie rządzą światem ;)

Ten Jet Stream, ma normalne wejscie HDMI? Bo wydaje sie na obrazkach, ze jest ono mniejsze, niz standardowe.

Przy okazji, neo88 polecił palita JetStream. Świetne chłodzenie, ale karta ma wyjście HDMI 1.4a (złącze mini HDMI). Jeżeli Ci to nie przeszkadza, to śmiało możesz brać.

Jak dla mnie 970ka też jest za mocna do tego i5, nawet podkręconego do 4GHz. Patrząc na te testy z purepc czy pclaba, porównywany wcześniej phenom ii x4 @4GHz jest zaledwie o ~25% wolniejszy od i5-750 @4GHz a nawet czasem różnica jest jeszcze mniejsza.

Tak mniej więcej wyglądają relacje między kartami graficznymi

http://tpucdn.com/reviews/ASUS/GTX_970_STRIX_OC/images/perfrel_1920.gif

Teraz mając powyższą wiedzę o relacjach wydajności, czy polecilibyście do Phenoma II x4 @4GHz np podkręconego radeona r9-280x ? Miałem HD7950 przy phenomie x4 @4.1GHz + NB2.6GHz i ta karta była już na wyrost a gdzie tam podkręcony 280x czy podkręcony gtx770

Ja zdecydowanie nie polecam bo to strata kasy.

To samo tyczy się również GTXa 970 do i5-750, nawet podkręconego chyba że w niedalekiej przyszłości (mniej niż pół roku) masz zamiar wymienić procesor.

Edytowane przez MasterBarti

Jak dla mnie 970ka też jest za mocna do tego i5, nawet podkręconego do 4GHz. Patrząc na te testy z purepc czy pclaba, porównywany wcześniej phenom ii x4 @4GHz jest zaledwie o ~25% wolniejszy od i5-750 @4GHz a nawet czasem różnica jest jeszcze mniejsza.

Teraz mając powyższą wiedzę o relacjach wydajności, czy polecilibyście do Phenoma II x4 @4GHz np podkręconego radeona r9-280x ? Miałem HD7950 przy phenomie x4 @4.1GHz + NB2.6GHz i ta karta była już na wyrost a gdzie tam podkręcony 280x czy podkręcony gtx770

Ja zdecydowanie nie polecam bo to strata kasy.

To samo tyczy się również GTXa 970 do i5-750, nawet podkręconego chyba że w niedalekiej przyszłości (mniej niż pół roku) masz zamiar wymienić procesor.

Łączenie kart AMD z CPU tej firmy niestety nie jest dobrym pomysłem jeśli chodzi o wydajność tym bardziej jeśli brać pod uwagę starsze generację procesorów CPU.Oczywiście i5 750 nie jest jakimś demonem wydajności ,ale nawet dziś potrafi zawstydzić swoją wydajnością ( szczególnie po OC ) dużo nowsze konstrukcje konkurencji.Tak czy inaczej na pewno większy zysk da połączenie podkręconego i5 750 z GTX 970 aniżeli Phenom II x4@4.0Ghz.

@up, nie zrozumiałeś mojego postu w którym jest czysta matematyka dowodząca nierozsądności połączenia GTX 970 + i5-750, w dodatku końcowy wniosek niszczy system. :facepalm: Czy ja pisałem o połączeniu 970ki z phenomem ?

Edytowane przez MasterBarti

i5 750 po OC powyżej 4.0 da nam wydajność i5 2500 stock. 

Takie konfiguracje spokojnie działają i ludziska nie narzekają. 

To nie jest zbyt słaby procesor do takiej karty. W grach które wymagają od procesora zbyt wiele, to nie ma znaczenia jaką kartę tam wrzucisz. 

@up, nie zrozumiałeś mojego postu w którym jest czysta matematyka dowodząca nierozsądności połączenia GTX 970 + i5-750, w dodatku końcowy wniosek niszczy system. :facepalm: Czy ja pisałem o połączeniu 970ki z phenomem ?

Matematyka matematyką tyle tylko że nie każdego stać na i7 i GTX 970 do pary.Autor posta zapytał wprost czy jest sens zakupu wyżej wymienionej grafy do i5 750 i ja odpowiadam że tak jest sens i jest on tym większy jeśli podkręci się go do tych 4.0Ghz.

Wracając do Phenoma II łączenie go z kartą AMD od HD 7870 wzwyż mija się z celem lecz co innego gdy w budzie siedzi podkręcony i5.

Edytowane przez wenflon

Przez rok czasu siedziałem na i7 920@4.0Ghz + GTX780@1200Mhz i jedynie w grach mutli czułem niedosyt względem procesora szczególnie w BF4. Przez większość czasu grałem bez HT czyli odpowiedniku i5 750 i ten procesor bez problemu dawał sobie radę z 780 i bez problemu będzie dawał sobie radę z 970. 

Kwestia to w co grasz.

• Popieram 1