Skocz do zawartości

Problem z Kingston 8Gb DDR 3 HyperX Savage 2400MHz

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Nowin,

Recommended Posts

Witam, mam problem z pamięcią z tematu. Gdy wchodzę w diagnostykę pamięci systemu Windows przed rozpoczęciem testu żółtymi literami widzę napis: Wykryto problemy ze sprzętem. Robię test podstawowy, standardowy i nic nie pomaga (jak robię rozszerzony to komputer stoi 5 godz na 21% i nic dalej nie idzie). Nie otrzymuję żadnego komunikatu jak już uruchomię komputer jaki to jest błąd i na czym polega. Ponad to system nie może zainstalować aktualizacji (gdy go uruchamiam po ich zainstalowaniu jest wprowadzanie zmian, a po 30 min widzę komunikat: Niepowodzenie wprowadzania zmian Windows Update i następuje ich wycofanie). Moja płyta główna to ASUS Maximus VII Ranger.

Po uruchomieniu CPU-Z w zakładce Memory mam napisane:

NB Frequency 3906.1 MHz

DRAM Frequency 1201.9 MHz

Wcześniej gdy instalowałem jakiś program z ISO dostawałem info "decompression fail code" po uruchomieniu diagnostyki pamięci problem znikł (ale wczoraj się znów pojawił). Dodatkowo czasem dostaję blue scrren memory managment z kodem błędu  0x0000001a.

Jaki masz system i ilo bitowy ? Czy sprawdzałeś pamięć na liście ze strony płyty? Sprawdzałeś aktualizację UEFI ? Przy Gigabyte z 87 miałem też problem przy aktualizacji systemu. Zniknął po aktualizacji BIOSu (UEFI)...

Najpierw spróbuj zaktualizować wszystko do płyty (jeśli jest) a  potem system.

Edytowane przez jarrino

ok , przeoczyłem

po pierwsze sprawdź czy moduł jest dobrze dociśnięty

po drugie obok slotów masz przycisk MemoryOK przytrzymaj go chwilę ma wg. Asusa rozwiązywać problemy z optymalnymi ustawieniami pamięci

Witam, niestety ani przełożenie modułu (do każdego slota) ani przycisk memok nie pomogły :(. Dalej pokazuje mi się czasem ten blue screen... System mam 64 bit win 7. Czy może być to wina dysku SDD? Mam 256 Gb Samsung SATAIII na którym zainstalowałem system.

Pisałem Ci wczesniej:

Zainstaluj system od nowa na zupelnie innym dysku który nie był w kompie.

Koledzy co pisali wcześniej też mają rację

Tylko ja podejrzewam problem z dyskiem a nie pamieciami.

u mnie np.wpięte kable sata na chybił trafił powodowały kasowanie macierzy RAID0.

Zmieniłem wg instrukcji i problem ustąpił.

Niewiele mój przypadek ma z Twoim ale sam widzisz że czasem bzdura potrafi namieszać

Edytowane przez Lord_Krecitsqa
  • 2 tygodnie później...

Chyba jednak to wina ramu. Program memtest (otworzyłem 8 okienek programu i wszędzie wpisałem 1024 dla w sumie 8Gb) znalazł błędy na wielu parach o treści:

"Pair (tu pojawiają się różne nr) does not store values accurately."

Dyski sprawdziłem programem Western Digital Data LifeGuard Diagnostic i wszystkie dyski są sprawne (zielony ptaszek i napis PASS).

Dowiedziałem się także że po bluescreen robiona jest kopia błędu w katalogu minidump. Najczęstszą przyczyna jest awaria sterownika:

ntoskrnl.exe

Na 21 wszystkich bluescreenów ten występował 18 razy.

Pozostałe były spowodowane przez awarię:

win32k.sys

dxgmms1.sys

Ntfs.sys

Wszystkie po 1 razie.

Proszę o wyjaśnienie co mam teraz zrobić? Moja pamięć jest na gwarancji więc mogę ją oddać ale czy to ona powoduje cały czas bluescreeny? Plik ntoskrnl.exe to ważny plik jądra systemu więc może przyczyna leży gdzie indziej.

Edytowane przez Nowin

Program CPU-Z podaje:

Version: 1104

Date: 07-16-2014

A może problem leży w kompatybilności płyty z dyskiem? Mam Samsung SDD 840 EVO 250GB a z tego co wyczytałem płyta obsługuje tylko "Obsługa dysków SSD M.2 tylko 2260 i 2280". Czy ten dysk do tego należy?