Skocz do zawartości

Ustawienie na 2133 MHZ

Recommended Posts

Witam posiadam pamieci Corsair Dominator Platinium 2133 Mhz, ale ustawiaja sie na 1333. Czy to jest wina płyty? Nie ma ich na liscie obsługiwanych pamieci. Można je ustawic manualnie ale i tak wyskakuje komunikat ze błąd podkrecania czy cos takiego... Jest jakas rada na to? czy poprostu płyta do du*y? Płyta to Gigabyte Z68X-UD4-B3.

Nie jestem pewien ale płyta ma częstotliwości szyny pamięci do 1333 MHz i możliwe, że przez to nie pójdzie szybciej.

Bzdura...płyta obsługuje pamięci 2133.

Wejdź do bios.Wczytaj profil XMP,jeśli to nie pomoże ustaw na sztywno napięcie(nie wiem jakie w przypadku Twoich podaje producent czy 1.5 czy 1.65,może inne) i ustaw częstotliwość na 2133 tyle.

A tak btw...bios na płycie aktualny?

Bzdura...płyta obsługuje pamięci 2133.

Wejdź do bios.Wczytaj profil XMP,jeśli to nie pomoże ustaw na sztywno napięcie(nie wiem jakie w przypadku Twoich podaje producent czy 1.5 czy 1.65,może inne) i ustaw częstotliwość na 2133 tyle.

A tak btw...bios na płycie aktualny?

Nie zrozumiałeś mnie. Płyta i owszem obsłuży pamięci do tych 2133 MHz ale i tak zbije je do 1333 MHz ponieważ maksymalna częstotliwość szyny pamięci wynosi 1333 MHz. Przynajmniej takie informacje znalazłem na necie. 

@up - niestety ale jest taka możliwość.Jest ona niewielka ok.2% ale jest...Szczególnie przy płytach Gigabyte,które bywają "wybredne". Ja bym autorowi zaproponował telefon do Gigabyte Polska i porozmawiał z kimś rozsądnym.Piszę tak tylko dlatego,że od 10-ciu lat używam płyt Gigabyte i właśnie z kompatybilnością RAM-u miałem dwa czy trzy razy problem. Kontakt z nimi pozwolił mi to rozwiązać....

@Gangster ale po co wprowadzasz zamieszanie? Płyta obsłuży 2133 i o to autorowi chodzi. Wiadomo, że wszystko ponad 1333 to jest oc ale procek i płyta je obsłuży

Inaczej powiem czytałam na internecie i znalazłem, że na tej płycie nie może zrobić OC ramu i dlatego nie pójdą szybciej. Możliwe, że tam był błąd ale tego już nie wiem.