Szymon331 152 Napisano 30 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Dziwi mnie moja karta graficzna. Jest to GF 8800GT z zalmanowym chłodzeniem. Huczy ono niemiłosiernie ale jak spojrzeć na jego efektywność... Standardowy 8800GT ma zegar GPU ustawiony na 600mhz. Gigabyte postanowił pokazać co potrafi i podkręcił ten zegar do 700mhz. Do sprawy podszedłem ja. Wymusiłem obieg powietrza w obudowie (dodatkowe db) Ustawiłem zegar na 731 i w stresie (Vantage i 06) karta osiąga maksymalnie 68*C Nie jest to dużo. Teraz moje pytanie: Kiedy kończy się możliwość overclockingu? Czy ograniczą go temperatury czy coś jeszcze, bo patrząc na ciepło jakie karta wydziela to mogę spróbować ustawić zegar na 800mhz. Drugie pytanie. Czy procesor C2D E8200 podkręcony na 3.2Ghz ogranicza kartę w jakimś stopniu czy do tej grafiki lepiej sobie na razie odpuścić dalsze oc? Cytuj Link to post Share on other sites
kugelfangxxx 0 Napisano 30 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Ziome granica sie kończy jak ci sie ekran zatrzyma i tylko restart lub poczekasz sobie kilka minut naciskając alt+ctrl+delete aż wyjdzie z gry do windowsa aczkolwiek częsciej wyskakują artefakty (czyli przeróżne plamy na monitorze) nic sie nie bój nic sie nie zepsuje poprostu karta musi ostygnąc i zmniejszyć taktowanie trzeba Cytuj Link to post Share on other sites
dante2kx 1095 Napisano 30 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 nie jestem jakimś guru jeżeli chodzi o kompy ale czy ten fryzjer nie powinien być na odwrót? bo z tego co widzę to chyba dogrzewa Ci budę.. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 30 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 3D Marki to niezbyt mocne obciążenie dla grafiki. Ściągnij Furmark lub Video Card Stability Test i jeżeli po godzinie wszystko będzie ok to możesz iść dalej z OC. Cytuj Link to post Share on other sites
kugelfangxxx 0 Napisano 30 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 frezer na odwrót !! żeby wywiewał powietrzeb wprost na tylny wiatracdzek który wiciąga poetrze Cytuj Link to post Share on other sites
runio 0 Napisano 11 Maja 2009 Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Kręć ile będzie stabilny, ograniczą cię resety albo artefakty. I kontroluj temperatury. Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 11 Maja 2009 Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 frezer na odwrót !! żeby wywiewał powietrzeb wprost na tylny wiatracdzek który wiciąga poetrze przecież ma dobrze freezera ustawionego, ja mam tak samo, jak i pewnie 95% jego posiadaczy. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 11 Maja 2009 Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Teraz już tak. Wcześniej był obrócony o 180 stopni. Cytuj Link to post Share on other sites
BULDOGGG 21 Napisano 11 Maja 2009 Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Dziwi mnie moja karta graficzna. Jest to GF 8800GT z zalmanowym chłodzeniem. Huczy ono niemiłosiernie ale jak spojrzeć na jego efektywność... Standardowy 8800GT ma zegar GPU ustawiony na 600mhz. Gigabyte postanowił pokazać co potrafi i podkręcił ten zegar do 700mhz. Do sprawy podszedłem ja. Wymusiłem obieg powietrza w obudowie (dodatkowe db) Ustawiłem zegar na 731 i w stresie (Vantage i 06) karta osiąga maksymalnie 68*C Nie jest to dużo. Teraz moje pytanie: Kiedy kończy się możliwość overclockingu? Czy ograniczą go temperatury czy coś jeszcze, bo patrząc na ciepło jakie karta wydziela to mogę spróbować ustawić zegar na 800mhz. Drugie pytanie. Czy procesor C2D E8200 podkręcony na 3.2Ghz ogranicza kartę w jakimś stopniu czy do tej grafiki lepiej sobie na razie odpuścić dalsze oc? SZYMON ja posiadam dokladnie taka sama karte 8800gt/9800gt to identyczne karty kupilem firmy gigabyte wersje oc i stabilnie maxymalnie bez artefaktow idzie na CORE CLOCK 800 SHADER CLOCK 1900 MEMORY CLOCK 1000 i karta w stresie maxymalnie ma 68 stopni krec do momentu artefaktow na ekranie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts