saddam 505 Napisano 18 Marca 2015 Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Oprogramowanie zawsze jest daleko w tyle za sprzętem. Z nowych instrukcji najważniejsze są rozszerzenia AVX, ale nawet pomimo obecności na rynku od wielu lat, oprogramowanie korzystające z AVX można policzyć na palcach jednej ręki(głównie rendery).Moduły przekształceń geometrycznych doskonale pamiętają lata 90 i są całkowicie jednowątkowe. Nie ma znaczenia czy jest to darmowy CAD sprzed kilku lat, czy najnowszy pakiet CAM za kilkadziesiąt tyś. €. Geometria i tak leci jednowątkowo.Dlatego też typowo do projektowania 2 rdzenie wystarczą. Jak mam duże projekty lub większe modele z długim drzewkiem modyfikatorów, to zawsze ustawiam sobie jedną sesję projektową na rdzeń i ewentualnie zwiększam priorytet procesu. Do Twoich zastosowań Penium dobrze się spisze. "Pozostałymi ficzerami" nie ma co sobie głowy zawracać.Słowa krytyki i5 bardziej dotyczą postawy jaką niektórzy prezentują na tym forum i do wszystkiego hurtem polecają i5k. Zarówno do rzeczy, do których taki procesor jest zbędny lub najzwyczajniej zbyt słaby.W swoim przypadku przedstawiłeś bardzo sensowną propozycję i warto się jej trzymać. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lokko-1 8 Napisano 18 Marca 2015 Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 W zaproponowanym przeze mnie zestawie (może przypomnę) http://www.morele.net/inventory/info/EBDSpt nie uwzględniłem karty graficznej, bo chcę wykorzystać tą z obecnego zestawu, czyli Quadro Fx1800. Czy karta ta nie będzie ograniczała możliwości procesora? Może lepiej zainwestować w nową, tylko jaką? Oczekuję propozycji z Twojej strony, bo czytając Twoje wypowiedzi doszedłem do wniosku, że "wiesz co w trawie piszczy" jeśli chodzi o zestawy pod CAD/CAM. W tym momencie w CAD'ie w/w quadro podczas pracy obciążany jest w max. 20-30 procentach współpracując z C2D E8400, który to pracuje na 100% (jeden jego rdzeń). Gdybym miałbym kupować nową kartę, to z moich obserwacji nie ma sensu pchać się w drogie karty profesjonalne, bo swego czasu robiąc porównanie Fx1800 z Radeonem 7770 program zachowywał się podobnie, tzn. podczas obracania modeli przycinał się w tych samych momentach szczególnie gdy był to model cieniowany z włączoną transparentnością (był pół przezroczysty). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
saddam 505 Napisano 19 Marca 2015 Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Nie, nie ma w ogóle takiego czegoś jak karta ograniczająca procesor. Stare Quadro całkiem nieźle współpracują z pakietami CAD.Zapomniałem jeszcze wspomnieć o najważniejszym. Do tej pracy znacznie bardziej nadaje się windows 7. W8 i W8.1 mają już UI, który zapycha API graficzne wiec powoduje przycięcia i taki efekt długiej gumy. Niby wszystko działa płynnie, ale jest spore opóźnienie pomiędzy myszką, a monitorem.Przydatny jest też AeroSwitcher do wyłączania Aero w W7. Bardzo pozywytnie wpływa na komfort pracy.http://www.door2windows.com/windows-aero-switcher-turn-aero-onoff-with-one-click/ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts