Skocz do zawartości

Długie uruchamianie komputera

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez vicodin,

Recommended Posts

Wysprzątałem dziś komputer Rodziców (spadek po mnie jak kupiłem se lepszy do nowego pokoju), bo się strasznie zapchał kurzem od środka, niestety jednocześnie ten 5 letni staruszek uległ pewnej awarii. Mianowicie jego uruchamianie wygląda tak:

- dotarcie do ekranu biosa, kilkanaście sekund

- Wyświetlanie ekranu biosa przez około minuty

- Uruchamianie systemu kilkanaście minut i z reguły kończy się błękitnym ekranem systemowym w rozdzielczości na oko 800x600 i dalej nie idzie (raz się udało)

Konfiguracja:

Phenom 965 4x2,3ghz

Mobo gigabyte gama78g sh3p ds3h

Gtx 550 Ti gigabyte

4x1 gb ram ddr2 800mhz

dysk chyba wd 500 gb

Zasilacz logic 600W

Z tego wszystkiego sprawdziłem grafikę, próbując uruchomić na integrze, ale bez zmian.

Ma ktoś może pomysł co mogło wysiąść? Okablowanie sprawdziłem 2 razy i wszystko jest tam gdzie trzeba.

No ale co zasilacz miałby do czasu uruchamiania komputera? Z resztą wyciągnę z szuflady jeszcze starszy 350W noname, który do testu powinien wystarczyć.

Bardziej bym jednak obstawiał na MOBO gdyż w momencie uruchamiania Biosa podłączenie dysków i napędów nie ma znaczenia. Najwyżej potem pojawi się info, że brak HDD. A już samo wyświetlanie ekranu biosa trwa długo, nie mówiąc o wejściu do biosa. (sam bios chodzi płynnie)

• Rozwiązanie

Co i jak czyściłeś w środku? Resetowałeś BIOS? Odłącz wszystko od plyty, zostaw tylko 1 kość RAM, podłącz monitor do integry i zobacz jaki efekt.

Masz 4 kości, jedna może być walnięta i już są problemy, a speaker nie musi tego sygnalizować.

Edytowane przez vicodin
  • Popieram 2

Czyszczenie to pędzel i kompresor. Bios resetowałem (a raczej wszedłem do biosa i wybrałem: load optimazed options czy jakoś tak. Nie pomogło. Wymiana zasilacza również.

Inna sprawa, czy przy błędzie Ramu nie piskałby w inny sposób niż normalnie? 

Edit: Problem rozwiązany, punkt dla ciebie, Vicodin. Kość w 4 slocie padła. Nie wiem czemu i szczerze nigdy bym nie podejrzewał Ramu, jako, że to najmniej awaryjny element. Teraz wycieczka do sklepu w sprawie gwarancji, bo może jest wieczysta (nie pamiętam czy w tamtym okresie GoodRam dawał)  

Edytowane przez wilk669

Fajnie, że pomogłem. Z tą gwarancją to jest inaczej niż ci się wydaje. ;)

Sklep sam nie pamięta jak to jest, ale powiedzieli, ze odeślą i zobaczą co z tego będzie.

Problem powrócił i nawet jest jeszcze gorzej, bo komputer przestał przechodzić poza ekran biosa. Nauczony poprzednią awarią sprawdziłem wszystkie kości po kolei, lecz bez zmian. (albo wszystkie na raz padły, albo to coś innego). Grafikę też sprawdziłem i zasilacz, wiec nie tu jest problem. Odpiąłem też dysk twardy na jedno uruchomienie, nie pomogło. Zatem drogą eliminacji pozostaje płyta, albo proc. Chyba, ze coś jeszcze pominąłem, albo zrobiłem nie tak.