ZielonyBeret 0 Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) Hej, będę kupował obudowę Zalman Z3 plus, patrząc po rysunkach producenta, obudowa ta ma obieg negatywny - 1 wiatrak (przód) i zasilacz pompują powietrze do środka, 3 wiatraki (góra i tył) wypompowują powietrze na zewnątrz. http://www.zalman.com/images/productinfo/z3/Z3_series_03.jpg Mam do was pytanie czy ktoś robił w tej obudowie obieg pozytywny i może podzielić się wnioskami. Nie ukrywam, że wolał bym coś pozamieniać z już istniejącymi wiatrakami niż kupować dodatkowe, szczególnie, że wolny jest tylko jeden slot. Kwestia druga, zastanawiam się nad dodatkowymi filtrami przeciwkurzowymi - komputer stoi pod biurkiem i lata tam trochę dziadostwa a widziałem, ze na dole jest tylko siateczka mesh co raczej nie da dobrej ochrony, macie jakieś pomysły? Edytowane 11 Lutego 2015 przez ZielonyBeret Cytuj Link to post Share on other sites
czarobest 0 Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) Wystarczy przełożyć jeden z góry (bardziej opłaca sie moim zdaniem ten prawy) na przód obudowy i będziemy mieli już tak jakby obieg neutralny. Zasilacz ma swój obieg więc nim nie trzeba się kierować jeśli znajduje się na dole. Edytowane 11 Lutego 2015 przez czarobest Cytuj Link to post Share on other sites
TMStoke 153 Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Zajrzyj do mojego tematu w dziale Worklog - znajdziesz tam wszystkie zmiany jaki wprowadziłem w swojej Zalman Z3 plus by wewnątrz panowały chłód i cisza i czystość. Wskazuję tam również słabe strony tej obudowy, oraz rozwiązania, które w tych przypadkach zastosowałem. Dziś w sumie aż dziesięć wentylatorów (zarówno chłodzenia GPU, jak i CPU dysponują dwoma wentylatorami) jest zaprzęgniętych do pracy wewnątrz, generując szum znacznie, znacznie mniejszy niż zaledwie trzy dostarczone wraz z obudową wentylatory (jeden z przodu i dwa na górze). Tylni pozostał z tyłu na swoim miejscu. Jako jedyny którego pozostawiłem oferuje bardzo dobrą jakość. Link do mojego tematu: http://forum.benchmark.pl/topic/155052-zalman-z3-plus-white-poprawienie-fabryki-by-tmstoke/- zapraszam do lektury Co do zasilacza to nie bierze on udziału w wewnętrznym obiegu powietrza. Zamontowany w jedynej słusznej opcji zasysa je od spodu i wyrzuca bezpośrednio poza obudowę z tyłu - co z resztą fotka objaśnia doskonale. Cytuj Link to post Share on other sites
ZielonyBeret 0 Napisano 11 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 @TMStoke - muszę powiedzieć bardzo zacny mod, i niezły artykuł. Problem w tym, że na razie nie chcę doinwestowywać w nowe wiatraki, choć widzę że na to na pewno przyjdzie pora. Dlatego pytanie jest jak najlepiej zmienić konfiguracje by była ok. Myślałem własnie nad przełożeniem jednego wiatraka z góry na przód i odwróceniu tylnego tak by wdmuchiwał powietrze, nie wiem tylko czy wtedy będzie dobry przepływ, jak wiatraki z przodu i tyłu będę wdmuchiwały a tylko jeden na górze będzie wyciągał powietrze. Jeszcze jedno pytanie do Ciebie, gdzie można dostać gąbkę która posłuży jako filtr i będzie odpowiednio przepuszczała powietrze? U mnie pod PSU będzie konieczny dodatkowy filtr bo komputer stoi na podłodze. Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 12 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Gdybyś wentylator na cpu dał na wydmuch ku górze było by ok inaczej tylni zaburzy pracę wentyla na cpu robiłem tak u siebie lipton wyszedł Cytuj Link to post Share on other sites
TMStoke 153 Napisano 12 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 (edytowane) @TMStoke - muszę powiedzieć bardzo zacny mod, i niezły artykuł. Dzięki kolego - starałem się by był pożyteczny, a efekty wymierne Myślałem własnie nad przełożeniem jednego wiatraka z góry na przód i odwróceniu tylnego tak by wdmuchiwał powietrze, nie wiem tylko czy wtedy będzie dobry przepływ, jak wiatraki z przodu i tyłu będę wdmuchiwały a tylko jeden na górze będzie wyciągał powietrze. Nie będzie to miało żadnego sensu, pchając powietrze z przodu i z tyłu w pewnym punkcie obudowy utworzy się ciśnienie statyczne, pomimo że u góry będzie ujście. Daj dwa wentylatory na przód, zostaw tylny i na górze ostatni jak radził kolega czarobest. Stworzysz prawidłowy obieg powietrza, a przy okazji będziesz miał chłodzenie dysku/dysków. W tej obudowie na prawdę nie potrzeba huraganu. U mnie z pewnością ruch powietrza jest relatywnie mały - wentylatory pracują na mniej niż pół gwizdka i filtrowanie gdzie się da. A niskie temperatury utrzymują się przez cały czas pracy komputera - który raz włączony rano pracuje do północy, czy nawet dłużej. Jeszcze jedno pytanie do Ciebie, gdzie można dostać gąbkę która posłuży jako filtr i będzie odpowiednio przepuszczała powietrze? U mnie pod PSU będzie konieczny dodatkowy filtr bo komputer stoi na podłodze. Gąbkę dostałem na angielskim eBay - tu szukałem ze względu na miejsce zamieszkania Jest to nic innego niż węglowy filtr do kuchennego okapu (Charcoal cooker hood filter) - duża przepustowość powietrza, i dość dobre właściwości przechwytywania kurzu Przy czym jest mało podatny na uszkodzenia i sztywny co ułatwia jego umiejscowienie i mocowanie. Gdybyś wentylator na cpu dał na wydmuch ku górze było by ok inaczej tylni zaburzy pracę wentyla na cpu robiłem tak u siebie lipton wyszedł Coś musiałeś zrobić źle, albo miałeś zbyt dużą różnicę obrotów pomiędzy nimi, bo gdybyś miał rację, to wszystkie coolery z dwoma wentylatorami w układzie push-pull byłyby mniej efektywne niż układ z jednym wentylatorem. A wiemy, że tak nie jest U mnie be quiet Dark Rock Pro 3 i tylni wentylator to w sumie trzy wentylatory w torze, a temperatura na procesorze 30/46 (idle/stress) Edytowane 12 Lutego 2015 przez TMStoke Cytuj Link to post Share on other sites
ZielonyBeret 0 Napisano 13 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Zastanawiałem się jeszcze nad jedną opcją, choć może to być straszna głupota. Chodzi o to, żeby odwrócić zasilacz, tak by brał powietrze z wnętrza obudowy i wyrzucał tyłem, wtedy uniknie się ciągnięcia powietrza z podłogi i będzie dodatkowy "ciąg" wypompowujący powietrze. Tutaj właśnie nawet nie chodzi mi o specjalny huragan w obudowie, tylko jak najlepsze zabezpieczenie od kurzu. Cytuj Link to post Share on other sites
TMStoke 153 Napisano 13 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Zastanawiałem się jeszcze nad jedną opcją, choć może to być straszna głupota. Chodzi o to, żeby odwrócić zasilacz, tak by brał powietrze z wnętrza obudowy i wyrzucał tyłem, wtedy uniknie się ciągnięcia powietrza z podłogi i będzie dodatkowy "ciąg" wypompowujący powietrze. Tutaj właśnie nawet nie chodzi mi o specjalny huragan w obudowie, tylko jak najlepsze zabezpieczenie od kurzu. Przeczytaj ostatni akapit postu numer trzy - mojego postu, w którym uprzedziłem Cię odnośnie opcji odwróconego zasilacza W sieci znajdziesz sporo info dlaczego Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 13 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 (edytowane) Coś musiałeś zrobić źle, albo miałeś zbyt dużą różnicę obrotów pomiędzy nimi, bo gdybyś miał rację, to wszystkie coolery z dwoma wentylatorami w układzie push-pull byłyby mniej efektywne niż układ z jednym wentylatorem. A wiemy, że tak nie jest U mnie be quiet Dark Rock Pro 3 i tylni wentylator to w sumie trzy wentylatory w torze, a temperatura na procesorze 30/46 (idle/stress) U mnie problem był w tym że wentylator na cpu push on leżał na grafice, był przymocowany do chłodzenia tylko mało miejsca było chłodzenie Mugen 2 Zostawiłem na standard czy jak masz na na dzieciuch poglądowym http://images8.fotosik.pl/2834/e38b8cea2fc74a26.jpg Najlepszym rozwiązaniem jakie widziałem jest to i też przetestowałem http://images10.fotosik.pl/3824/15ff7f934ae6f39f.jpg A obecnie korzystam z tego http://static.pokazywarka.pl/bigImages/1162087/7253967.jpg?1423844598 Muszę tą obecna obudową przerobić na tackę z grafikami w pionie będzie wtedy miodzio Jak palisz to cyrkulacje i turbulencje powietrza w obudowie możesz sprawdzić na dymie z papierosa. Edytowane 13 Lutego 2015 przez rolandwally83 Cytuj Link to post Share on other sites
TMStoke 153 Napisano 13 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 rolandwally83 ja palę, ale nie w domu Generalnie bez patrzenia jestem w stanie oszacować takie zachowania, ale ktoś, kto chciałby uzmysłowić sobie co się dzieje w obudowie może sobie przypalić Na pierwszym zdjęciu widzę skąd wziął się problem - całe powietrze z przodu skierowane jest na karty graficzne. Cel tego jest znany - i poniekąd słuszny, ale cooler CPU nie miał skąd brać praktycznie powietrza W dodatku ciepło generowane przez GPU x2, oraz pajęczyny przewodów, zmniejszające objętość skrzyni i utrudniające przepływ przyczyniały się do tego deficytu Dlatego obecna konfiguracja, jaką masz na pewno przyniosła wymierne korzyści. Pozwól, że skomentuję konfigurację z drugiej fotki Wykorzystuje ona w stu procentach prawo fizyki - ciepłe powietrze wędruje ku górze. Dlatego takie ułożenie bardzo ułatwia oddawanie ciepła - obieg powietrza nie musi być tak wymuszany, jak w przypadku klasycznego rozmieszczenia wentylatorów i podzespołów, ale również należałoby powietrze dostarczyć. Mowa oczywiście o sytuacji, gdy mamy wszystkie ścianki obudowy Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 13 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 To tylko poglądowe zdjęcie było do testów była jedna grafika czyli czerwony led fan wypad kable schowane za tace i dociśnięte nogą bo brak miejsca. W prostej linii cooler cpu front 120mm coller 120mm push pull i rear 120mm wszystkie fany 1600 rpm. Miałem też zrobiony tunel przy 1600 rpm bardzo ładnie wygłuszył fany poniżej 25 dB z 1 metra Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts