Anthares 0 Napisano 4 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 (edytowane) Witam,Zamierzam kupić telewizor i chciałbym prosić o radę. Widziałem wiele podobnych postów, ale każdy ma inne preferencje i nie znalazłem nic ciekawego dla siebie, więc może najpierw kilka informacji wstępnych: - limit pieniężny 2500zł (±200zł) - jeśli różnica jest niebotyczna jestem skory dopłacić - wolałbym większe modele, lecz nie za cenę jakości - widziałem dość dobre 47'' matryce, - telewizor będzie oglądany z różnych kątów, - nasłonecznienie niskie, - odległość od oczu: od 1.5m do 4m, - najczęściej używane będą kanały telewizji kablowej, - możliwe podłączenie do komputera (w celu oglądania filmów), - input lag nie ma znaczenia - nigdy nie będzie używany do gier, - 3D nie jest ważną funkcją - jeśli będzie dostępna to będzie używana bardzo rzadko, - preferowana duża częstotliwość odświeżania (płynne wyświetlanie 60 klatkowych filmów), - dobre odwzorowanie barw, - dobrze odwzorowana czerń \ ładna gradacja czerni, - jakość dźwięku oczywiście ważna, ale w przyszłości prawdopodobnie kupię głośniki zewnętrzne. Miałem możliwość sprawdzenia wizualnego niektórych telewizorów. Niestety niemal zawsze leciała jakaś demonstracja, która z filmem 60 klatkowym nie miała nic wspólnego. Przeważnie prezentowane materiały są raczej kiepskie - to jest też przyczyna, dla której piszę. Na oku mam na razie dwa modele: - Panasonic TX-47AS650E (2599zł) - Sony KDL-48W605B (2490zł) Zauważyłem, że panasonic wyświetla obraz dość płynnie. Z drugiej strony Sony ma lepsze odwzorowanie czerni (mówię to na podstawie tego co widziałem). W internecie czytałem, że oba telewizory są dość dobre, ale oba mają swoje wady. Już niemal byłem pewny co do wybory Sony, ale niektórzy mówią nawet, że Sony "klatkuje" przez niską częstotliwość i słabe systemy interpolacji. Słyszałem coś o technologii ambilight w Philipsach - tego nie brałem na razie pod uwagę.Jeśli to możliwe, proszę o podpowiedź, czy telewizory te są w ogóle warte uwagi (może źle szukam). Nie znalazłem telewizora, który byłby złotym środkiem pomiędzy nimi. Dziękuję za pomoc,Pozdrawiam Edytowane 4 Lutego 2015 przez Anthares Cytuj Link to post Share on other sites
kerios83 16 Napisano 14 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 toshiba 46tl938 - http://www.toshiba.pl/discontinued-products/46tl938/teraz pewnie za <2k dostaniesz. A jak >50, ~55 to uhd za kolo 3,5. Cytuj Link to post Share on other sites
sonic88 1 Napisano 18 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Ja kupiłem wczoraj Panasonic AS640 48'' chyba to najlepszy TV obecnie jeśli chodzi o cenę i jakość , jest na matrycy VA (czyli czerń jak w sonym) 100hz (sony ma 50 z tego co kojarzę) Cytuj Link to post Share on other sites
zielony888 12 Napisano 20 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Słyszałem coś o technologii ambilight w Philipsach - tego nie brałem na razie pod uwagę. Szkoda. Jeśli chcesz TV z dużymi kątami widzenia to powinieneś się zdecydować na matrycę IPS. Natomiast ta matryca ma również wady - najważniejsza to niezbyt dobre odwzrowane czerni. Ambilight pogłębia czerń, ponieważ dodatkowe światło wokół TV zmniejsza źrenice - czerń jest głębsza. Cytuj Link to post Share on other sites
anhus 99 Napisano 21 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Ten sony który podałeś jest całkiem całkiem. Ja poza samsungami cenię też Samsungi. Dobre jeśli chodzi o jakść obrazu i dźwięku. Cytuj Link to post Share on other sites
playground 1 Napisano 21 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Ja bym brał tego Soniacza Cytuj Link to post Share on other sites
frt188 2 Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Polecam Sony KDL48W link Cytuj Link to post Share on other sites
romek660 0 Napisano 4 Marca 2015 Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 a co sądzicie o tym: http://www.neo24.pl/?p=samsung_ue48h6400. Też mam budżet ok. 2500zł zależy mi na mniej więcej takiej wielkości, oglądanie filmów z usb, tv, raczej podstawowe funkcje;) Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 4 Marca 2015 Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Mam od 3 lat plazmę 50", szybko nie wymienię na LCD. Nie ma sensu Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts