Skocz do zawartości

[1-2,5k] Laptop czy laptop+PC dobór parametrów, praca w drodze

Recommended Posts

Zastanawiam się nad kupnem laptopa bo jestem mniej więcej do tego zmuszony (w poróży jestem dziennie ze 3 godziny w pociągu + na uczelni)

Rozważałem 2 przypadki

1. Kupić możliwie dobrego laptopa

2. Kupić laptopa tylko na drogę a resztę hajsu wydać na PC (lub cokolwiek)

Raczej skłaniam się do 2 opcji.

I zastanawiam się nad tym czy potrzebny mi dysk ssd, jaka karta i jaki procesor.

1. Dysk ssd by się przydał ze względu na responsywność systemu (przy pracy chyba daje to spory skok wygody) oraz na wytrzymałość na wstrząsy (nieuniknione w podróży) ale cena lap skacze do ok 2k :/

Ciekawa opcja SSHD lub montaż 2 dysku czy taki mały śmieszny SSD na 1 śróbkę

2. Procesor. Tu mam ogląd tylko mniej więcej i unikam procesorów AMD i inteli z dopiskiem "U". Chciałbym dowiedzieć się jakie są realne różnice między procesorami U i M

3. Karta graficzna - jeśli lap miałby być w okolicy 1,5k to intel 4600 jest spoko ale wyżej fajnie było by mieć coś więcej.

4. Wykonanie i bateria - niektóre lap przedstawiają bardzo słaby poziom wykonania (w mojej opinii część asusów ma strasznie badziewny plastik). Albo polecany często lenovo Z710 ma baterię tak słabą że nie wytrzyma mi w drodze :/

Co do reszty preferencji:

nie wiekszy niż 15 cali raczej (i byle matryca miała kąty widzenia akceptowalne, może być błyszcząca)

bateria musi trzymać 2 godziny minimum

będzie używany do pracy/nauki - sporadycznie do gier (ale nie pokroju BF4 czy który tam teraz jest tylko prędzej jakiś TF2)

system mam

cena przy opcji 2 ok 2k lub mniej

myślałem nad G510 i3 4xxxM za 1333 ale sie skończyły w promocji :/

ten też fajny ale nie jest mi raczej potrzebny aż GT840, prędzej wolał bym SSD. Ale bateria fajna....

http://www.x-kom.pl/p/216243-notebook---laptop-15-6--acer-e5-572g-i3-4000m-4gb-500-dvd-rw-gt840m.html

Edytowane przez Mati-000

Dysk ssd by się przydał ze względu na responsywność systemu (przy pracy chyba daje to spory skok wygody) oraz na wytrzymałość na wstrząsy (nieuniknione w podróży) ale cena lap skacze do ok 2k

Zapomniałeś o dłuższej pracy na baterii i nie nagrzewaniu się sprzętu - oczywiście dokupić możesz później

Wątpię abyś znalazł poniżej 2k ze slotem M.2 lub mSATA może być naprawdę ciężko, alem ,ożesz zastosować HDD Caddy

Procesor. Tu mam ogląd tylko mniej więcej i unikam procesorów AMD i inteli z dopiskiem "U". Chciałbym dowiedzieć się jakie są realne różnice między procesorami U i M

http://nieidealny.pl/?p=149- tu masz porównywarki

Albo polecany często lenovo Z710 ma baterię tak słabą że nie wytrzyma mi w drodze

To nie porcek z rodzinu U a w dodatku 4 rdzeniowy, zakładam że wyłącznie w msconfig 2 rdzeni (4 wątków) obniżyło by pobór energii wydłużając pracę na baterii  

Oraz oczywiście o wiele wolniejszy od typowego SSD.

Chciałbym dowiedzieć się jakie są realne różnice między procesorami U i M

Popatrz na testy.

Albo polecany często lenovo Z710

Który w konfiguracji z i7 się mocno grzeje. Z i3 oraz i5 brak testów.

ten też fajny ale nie jest mi raczej potrzebny aż GT840, prędzej wolał bym SSD. Ale bateria fajna....

http://www.x-kom.pl/...-rw-gt840m.html

Acer E5-572G - nic nie wiadomo, brak dokładniejszych recenzji.

2. Kupić laptopa tylko na drogę a resztę hajsu wydać na PC (lub cokolwiek)

A ile masz kasy na wszytko ?

Edytowane przez Kac2per1

A co powiesz na Lenovo B5400 z Pentiumem 3550M.

Dobrze wykonany - wzmocniona obudowa, do tego matowa matryca - przyda się w podróży.

+ SSD 128GB Plextora:

http://www.morele.net/dysk-ssd-plextor-128gb-sata-iii-transfer-do-520mb-s-px-128m6s-637120/

W morele Ci to zamontują za 1zł + wysyłkę dostajesz gratis - zerknij na dół, na moją sygnaturę. Imho najlepsza opcja - sam wybierasz jaki chcesz SSD.

1. Oraz oczywiście o wiele.

2. Który w konfiguracji z i7 się mocno grzeje. Z i3 oraz i5 brak testów.

3. A ile masz kasy na wszytko ?

1. nie rozumiem...

2. wiem bo mam w domu z i5 i gt745 4GB RAM i SSDH (testy na win7 moge zrobić skoro nie ma)

3. ok 2,5k ale sie zastanawiam czy bardzo tani lap mi nie starczy a hajsy odłożę na potem żeby piec kupić z i5 i jakimś GTXem jak dołożę jeszcze.

bardzo ciekawa opcja z kieszenią zamiast napędu!

1. nie rozumiem...

Coś ucięło. Poprawiłem.

2. wiem bo mam w domu z i5 i gt745 4GB RAM i SSDH (testy na win7 moge zrobić skoro nie ma)

Na pewno wiele ludzi było by Ci wdzięcznych.

3. ok 2,5k ale sie zastanawiam czy bardzo tani lap mi nie starczy a hajsy odłożę na potem żeby piec kupić z i5 i jakimś GTXem jak dołożę jeszcze.

A może jakiś tablet z dołączaną klawiaturą lub duży telefon (w gry te same co na komputerze nie zagrasz ale zawsze znajdzie się coś ciekawego) ?

2,5 kafla na laptopa i pc to bardzo mało. Obowiązkowo dołożenie.

Wiem, na razie chce coś do podróży potem może zrobię to dokupie pc. Lap NIE do gier. Tableta nie chce bo nie jest tak wygodny do programowania. Raczej mniejszego niż 14 cali nie chce. Tele mam idola 2s i wygodny nie jest do pisania programów. Szczególnie że na androida mało jest programów do tego.

uwierz mi, ta opcja definitywnie odpada. Ma być lap. Kupowanie tableta w tej sytuacji to jak piwo bezalkoHolowe...

/e

OROGRAFIA!!     dad 

/e przepraszam za błąd

zastanawiałem się nad g510 i3-4000M 4GB

http://www.x-kom.pl/p/213181-notebook-laptop-15-6-lenovo-g510-i3-4000m-4gb-1000gb-dvd-rw-r5-m230.html

jeśli byłby jeszcze w promocji za 1333 + caddy + SSD 120GB

http://www.x-kom.pl/p/119911-dysk-ssd-kingston-120gb-2-5-sata-ssd-sv300s37a.html

dysk HDD można by chyba wyłączać kiedy nie jest potrzebny i używać tylko SSD (w systemie wyłączać)

trochę tylko szkoda że tylko 4GB RAM i głośniki pewnie nie tak dobre jak w Z510/Z710

Edytowane przez Mati-000