piotrek1985144 0 Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Witam mam od pewnego czasu r9 290 msi od jakiegos czasu zauwazylem ze karta zbyt mocno sie grzeje. Programem furMark sprawdzilem temp karty po 4 min wyniosla 90 stopni. Podczas gry tylko raz zaopserwowalem bledy w grafice..artefakty. ale tylko raz po resecie gry bylo ok. Nie pamietam nazwy programu ale rejestrowal potczas gry wszystkie parametry . Taktowanie procesora poprawne i stale. A temp max 89 a srednia 79. Choc byl tez raz ze max pokazalo 146 stopni ale tylko przez sekunde. Potem gwaltownie sadlo po sekundzie do 80. Tak jak i programem fur mark gdy doszlo do 94 po 5 min wylaczylem program .. a na msi afterburn sprawdzalem czy odczyry sa takie same. W momecie wylaczenia z 94 spadlo do 74 w sekunde. Co z ta kara jest nie tak ? Cytuj Link to post Share on other sites
martinoxxl 239 Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Podaj jakie masz temperatury Vrm1 i Vrm2 po kilku minutach furmarka, znajdziesz je w gpu-z w zakładce sensors na samym dole. Napisz jaką masz obudowę i jak wentylowaną. Od kiedy masz tą kartę? Nie zapomnij podać również reszty sprzętu z naciskiem na procesor i zasilacz. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez martinoxxl Cytuj Link to post Share on other sites
piotrek1985144 0 Napisano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 To tak plyta glowna msi b85-g41 Procesor i5 haswell 3.0 z bustem do 3.2 nie pamietam dokladnego numeru ze stokowym chlodzeniem Zasilacz termaltake smart se 630w Karte mam od roku Obudowa tracer combat tr 200 Wiatraki dwa na froncie jeden 1300 obrotow drugi 1400 zacuagaja powietrze do srodka jeden z tylu ktory wyciaga powietrze poza obudow i jeden na bocznej klapie 140mm 1300 obrotow ktory wyciaga z karty cieple powietrze i wydmuchuje na zewnatrz obudowy Co do tem vmr 1 i2 podam je jutro bo teraz mam nocke w.pracy Cytuj Link to post Share on other sites
SUPERKLIKACZ 249 Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Procek to będzie 4430,zasilacz masz ok(chyba ze coś coś ma walnięte i daje za duże napięcie w pinach).Co do karty to wyjmij ją i sprawdz wiatraki czy nie są zawalone kurzem...tak czy inaczej potraktuje je sprężonym powietrzem...może coś pomoże. Możliwe też ze trafił Ci sie felerny model karty. Moj znajomy ma ten sam model i też narzeka na wysokie temperatury powyżej 85-90...ale niewiem jak teraz jest z tą jego kartą.Spytam przy okazji co z nią zrobił,czy oddał na gwarancję ,czy może uporał sie sam z tym problemem. Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 1. Wentylatory na auto czy masz własną krzywą ustawioną? 2. Karta podkręcona, zwiększone napięcie? 3. Jakie masz temperatury w grach? Furmark wygrzewa sztucznie kartę, mało która gra rozgrzeje tak kartę. 4. Kartę przedmuchaj sprężonym gazem do elektroniki. Powietrze nie nadaje się do tego najlepiej. Zwłaszcza kiedy mamy wodę w kompresorze. Cytuj Link to post Share on other sites
ifter 552 Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 tracer combat tr 200 piekarnik, sugerowałbym wymienić Cytuj Link to post Share on other sites
piotrek1985144 0 Napisano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Sprawa ma sie tak Vrm 1 wzrasta razem z temperatura procesora i przy temperaturze procesora 90 vrm1 ma 84 Vrm 2 56 stopni. Taktowanie procesora ze stalych 977mhz spadlo do 948 Predkosc wiatrakow 92% 2723 rpm Dodam ze przy 92 karta sie wylaczyla... Ale dziala. Blokada zadzialala na szczescie Test trwal ok 1:30 Karta nie byla podkrecana Jest tez czysta nie ma na niej nic. Czytalem post na innych forach ...jakis chlopak pisal ze mial cos w tym z tylu tylko jemu taktowanie zegara do 700mhz spadalo. U mnie zaledwie o 20 spada. Pisal ze termalpady wymienil i ze brakowalo w jednym miejscu.W grach...serdnio 85 siega...do 89. Cytuj Link to post Share on other sites
_Skipper_ 919 Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 nie wiatrakow a wentylatorow. Uwazaj bo Cie zlinczuja Cytuj Link to post Share on other sites
piotrek1985144 0 Napisano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Spoko bede pamietal...wentylatory Cytuj Link to post Share on other sites
jorginto 251 Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Zrób test z otwartym panelem bocznym obudowy. Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 co do wentylatorów to ten na bocznej klapie jak to ujołeś powinien wdmuchiwać powietrze do środka obudowy a nie odwrotnie Cytuj Link to post Share on other sites
chudyzam 105 Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 A ja mam taką sugestię - Furmark to środowisko NIENATURALNE - żadna gra itp nie obciąży i nie wygrzeje tak GPU jak Furmark. Odpal jakąś wymagającą grę i wtedy sprawdź temp Cytuj Link to post Share on other sites
piotrek1985144 0 Napisano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Gry typu far cray 3 to tak 78 stopni asassin creed unity tak 85 do 90 . Ten wentylator ba boku jesli by dmuchal do srodka to by tylko przeszkadzal moim zdaniem. Wentylatory od karty zasysaja powietrze i dmuchaja zimnym powietrzem a karta oddaje czyli wydmuchuje cieple bokiem przez radiatory..wiec ten na boku jesli by dmuchal na karete to wdmuchowal by to cieple powietrze spowrotem a tak pomaga karcie je wyciagac. Cytuj Link to post Share on other sites
jorginto 251 Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Ten wentylator ba boku jesli by dmuchal do srodka to by tylko przeszkadzal moim zdaniem. Nie przeszkadzałaby. Taki wentylator wtłacza do obudowy chłodniejsze powietrze bezpośrednio na chłodzenie karty graficznej. To powietrze jest zaciągane i przechodzi przez system radiatorów na karcie odbierając nadmiar ciepła. Nagrzane powietrze jest wydmuchiwane "bokami". Ciepłe powietrze, zgodnie z zasadami fizyki, unosi się ku górze, więc za jego usunięcie z obudowy będą odpowiadały wentylatory na topie. Z rób test ze zdjętym panelem bocznym. Jeżeli temperatury wyraźnie spadną, to należy poprawić przepływ powietrza w obudowie. Cytuj Link to post Share on other sites
keczu 476 Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Z karta jest cos nie tak. Mialem dokladnie taka sama karte i podkrecona na rdzeniu do 1100Mhz , wentyle na auto ( w MSI sa raczej na cisze nastawione) max. 78 stopni. A dodany boczny wentylator w obudowie to przy ustawionych na sztywno obrotach wentyli karty z autorskim chlodzeniem minus 5 stopni. Tak przynajmniej w moim przypadku. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez keczu Cytuj Link to post Share on other sites
martinoxxl 239 Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Program furmark jest od tego by w pełni obciążyć kartę i nie marnować czasu się z odpalaniem gry która często obciąża kartę w 50%. Mi mój Asus też się grzeje po 5 minutach furmarka vrm1 dochodzi do 110C Cytuj Link to post Share on other sites
keczu 476 Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Program furmark jest od tego by w pełni obciążyć kartę i nie marnować czasu się z odpalaniem gry która często obciąża kartę w 50%. Wiadomo ze furmark zajezdza karte, ale w grach mi zadko karta ze 100-99% schodzi. Nie gram z V-sync. Mam kilka video w telefonie, ale maja po minucie bo nagralem je kiedys w innym celu , moge wrzucic. Sorka ze dopytam , ale jakos nie widze. Czy my rozmawiamy o Twin Frozr ? Czy o MSI z referencyjnym chlodzeniem, bo wtedy to by bylo normalne. Sorka za pytanie. Mi mój Asus też się grzeje po 5 minutach furmarka vrm1 dochodzi do 110C Twoj ASUS akurat to nie najlepsze chlodzenie na R9 290/X. Poszukaj bylo na forum. Za male gpu do tego chlodzenia i dwie rurki cieplne nic nie robia.. http://images.bit-tech.net/content_images/2014/03/asus-radeon-r9-290-directcu-ii-oc-review/asus290oc-9b.jpg Ram tez ma jedne z najwyzszych temperatur z coolerem ASUS-a ze wszystkich chlodzen na R9 290. MSI Twin Frozr to po Sapphire najlepsze chlodzenie na tej karcie. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez keczu Cytuj Link to post Share on other sites
piotrek1985144 0 Napisano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Tak rozmawiamy o R9 290 MSI TWIN FROZR Ok zdiolem klape z boku odpalilem shadow of mordor na max ustawieniach bez vsyn. GPU clock trzymal idealnie 977 mhz Temperatura procesora maxymalna 85 srednia 76 chodz na wykresie widac ze w wielu miejscach trzymalo sie 82 stopnie Vrm1 max 74 srednie 64 Vrm2 max 61 max 64 Zrobilem jak mi doradzono boczny wentylator ustawilem tak zeby dmuchal na karte. To byl zly pomysl karta osiagala temp 93 stopnie Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Keczu Nie zgadzam się z opinią że chłodzenie asusa to "dno". Mam niższe temperatury niż właściciele MSI i sapphire. Cytuj Link to post Share on other sites
keczu 476 Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Nie napisałem że to dno. Ale chyba widzisz na zdjęciu w czym problem. Te same chłodzenie na gtx 780 można okreslic jako świetne, ale w przypadku r9 290 po prostu nie pasuje na to gpu. Był temat poruszany na forum z linkami do testów. Nie ma co pisać w tym temacie. To samo EVGA zrobiła teraz z gtx970. Cytuj Link to post Share on other sites
piotrek1985144 0 Napisano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Doszedlem do wniosku ze ta obudowa to dno..piekarnik istny po zalozeniu wentylatora zeby wydmuchiwal tem byla na poziomie 85 potem calkiem zjolem klape.i nie przekroczyla 80... moze doradzicie jakas fajna sensowna obudowe z dobra wentylacja Cytuj Link to post Share on other sites
Głowa 216 Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 U mnie Gelid Darkforce dobrze się spisuje pod tym względem, potrzeba by tylko dać jeszcze jeden wentylator wsysający i było by idealnie. Cytuj Link to post Share on other sites
gando 245 Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Jedną z najczęściej polecanych obudów jest Zalman Z3 Plus - http://www.zalman.com/global/product/Product_Read.php?Idx=821, przewiewna konstrukcja z 4-went. w komplecie - http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=56756 Edytowane 21 Stycznia 2015 przez gando Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts